Andenne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Andenne? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en financieel interessant. Op basis van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Omwille van gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller hebben de installateurs het drukker dan ooit. Is dit iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Via deze pagina bekijk je uitgebreide raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Andenne!

zonnepanelen installateur 5300
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieNamen
GemeenteAndenne
Postcode53000
Gasverbruik20.220 kWh
Stroomverbruik kWh3310 kWh
Gemiddelde energierekening€158,73

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Andenne juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet in België. Regelmatig hebben gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Andenne. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Andenne kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Andenne
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Record Credits energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4690), dan is jouw winst al gauw €581. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Waarschijnlijk gaat dit al snel veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement is in lijn met 4 procent rente. De win is er niet alleen voor de aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden consumenten zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de fabrikant, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Andenne schommelen tussen de €4900 en €6400 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor circa 2920 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Qurrent betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €730,00 (prijs juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Andenne kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf vind je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118408€3650 – €4225€390
2307011€5125 – €5700€625
3321014€6100 – €6175€850
4388016€6475 – €6675€940
5460020€6925 – €7300€990
6489022€7400 – €8025€1050

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Andenne check je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Andenne bedraagt 3310 kWh. Hiervoor zijn benodigd ongeveer 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1975 kWh moet je rekenen op 8, voor 2925 kWh zijn dat er 11, en voor 3825 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De gemiddelde mensen installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Bovendien bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze PV-panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Andenne?

Bij het installeren van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-andenne

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Erkende zonnepanelen bedrijven in Andenne vergelijken? D.m.v. het advies hieronder heb jij in korte tijd een professionele vakspecialist in jouw eigen buurt. Tal van monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Kijk niet alleen naar de kosten. Let ook op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Project beschrijven

  Verduidelijk de aard van de woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de geografische ligging van de woning zijn van groot belang. Selecteer daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De adviseur geeft dan uitstekend zonnepanelen advies in Andenne.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en een e-mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je een offerte op maat van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Kijk verder dan de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar relevante keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, Recyclage, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! We kennen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Beschikbaar vanaf €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Hoe dat werkt? Denk aan met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Andenne op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Andenne
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Andenne een vergoeding aan de distributienetbeheerder – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente