Thon

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Thon? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en men kan er flink door besparen. Geholpen door een zonnepanelen-installatie is het mogelijk eigen energie te genereren. Door de lagere prijs van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de zogenaamde terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Op basis van zonnepanelenvoordeel.be tref jij handige gegevens die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Thon!

zonnepanelen installateur 5300
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Streef naar een energieneutrale woning.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieNamen
GemeenteAndenne
Postcode53000
Gasverbruik21.120 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€163,60

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Thon maart 2024

Een landelijke subsidiepot bestaat niet in België. Wel bestaan er gemeenten met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Andenne. Kom je er niet uit? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Andenne kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Thon
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor gezinnen met een lage rente een duurzaamheidslening kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4340), dan is het voordeel al snel €538. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je een gepaste vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement komt overeen met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper je uit bent. Dit is het effect van de situatie dat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Thon komen doorgaans uit tussen de €4100 en €6200, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in zo’n 2720 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of Nuon betaal je al snel €680,00 (prijs maart 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Thon kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hieronder ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119608€3650 – €4375€420
2273012€5175 – €5750€675
3349015€5925 – €6025€725
4381016€6550 – €6850€940
5442019€7050 – €7275€990
6507021€7525 – €8050€1040

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal voorwaarden: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Thon ontdek jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Thon bedraagt 3360 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 12 pv-panelen van 325 wattpiek. Concreet: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1875 kWh zijn dat er 8, voor 2975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3925 kWh gaat het om 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de klanten verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Evenzeer zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning noodzakelijk in Thon?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-thon

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Thon vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs kies jij in enkele stappen een professionele aanbieder in jouw omgeving. Verscheidene adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Check ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Gaat het om een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf het soort woning. De dak-categorie (plat & schuin) en de oriëntatie van het dak zijn daarin van belang. Kies vervolgens een dag en tijdstip voor installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De specialist levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Thon.

 4. Voorkeur voor contact

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om voorletter + achternaam, het 06-nummer, en uw huidige mailadres. Op die manier weten we hoe we contact kunnen opnemen wanneer er aanvullende info nodig is. Aansluitend ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Vergelijking van offertes

  Na uiterlijk een week krijg je persoonlijke offertes van specialisten uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar vraag ook om relevante keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur je een woning en is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen verscheidene rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor organisaties die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Beschikbaar vanaf €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Thon op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Thon
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Thon een forfaitaire vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!