Sclayn

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Alles weten over zonnepanelen in Sclayn? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en je kunt er geld mee verdienen. D.m.v. zonnepanelen op je woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Vanwege de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Middels de zonnepanelen-vergelijker lees je praktische informatie die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Sclayn!

zonnepanelen installateur 5300
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieNamen
GemeenteAndenne
Postcode53000
Gasverbruik21.100 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€163,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Sclayn februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Via de website energiesparen.be ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Andenne. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Andenne is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sclayn
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een aantrekkelijke rente een lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4320), dan bedraagt het voordeel al snel €536. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen is gebaseerd op het type/merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper het wordt. Dit is het effect van de situatie dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geschatte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Sclayn liggen tussen om en nabij de €4300 en €6900 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set met 10 panelen genereert circa 2700 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Engie en NLE betaal je daarvoor ongeveer €675,00 (vergoeding februari 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Sclayn kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119106€3500 – €4400€410
2278012€5275 – €5625€550
3357014€6025 – €6250€725
4398018€6300 – €6800€930
5470020€6900 – €7250€980
6516022€7600 – €8075€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een sterk dak. Ook is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Sclayn vind jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sclayn is 3350 kWh. Hiervoor heb je nodig grofweg 12 panelen van 300 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 8, voor 2800 kWh moet je rekenen op 11, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Bovendien vinden we dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De prijs is erg gunstig, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Sclayn?

Voor het laten leggen van zonnepanelen bovenop uw huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het verkrijgen van een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sclayn

Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Sclayn vergelijken? Gebruikmakend van de adviezen van onze specialisten tref jij in korte tijd een goede installateur in je postcodegebied. Tal van leveranciers hebben de beschikking over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de kosten. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Wat is de stroomvraag? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Specificeer het type huis. Het genre huis (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn hierin van enorm belang. Kies tevens een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur biedt zo professioneel zonnepanelen advies in Sclayn.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en een e-mailadres. Daardoor is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daarna versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de beste aanschafprijs, maar check ook op certificering (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, Recyclage, RoHS certificaat) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We zien vele duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld ondernemingen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kan al vanaf €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Bijvoorbeeld met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Sclayn op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Sclayn
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Sclayn een bijdrage – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €88,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!