Wortegem-Petegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Wortegem-Petegem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en financieel interessant. Aan de hand van zonnepanelen op jouw woning wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met zonnepanelenvoordeel.be check je waardevolle aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Wortegem-Petegem!

zonnepanelen installateur 9790
 • Structureel lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWortegem-Petegem
Postcode97900
Gasverbruik22.710 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€170,11

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Wortegem-Petegem mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Wortegem-Petegem. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Wortegem-Petegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Door middel van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Wortegem-Petegem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4930), dan bedraagt het voordeel al snel €611. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het is een woning die 100% particulier is en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een passende vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aarde, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wortegem-Petegem variëren tussen de €4300 en €6800 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een pakket met 10 panelen staat voor zo’n 2950 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Greenchoice en Oxxio betaal je hiervoor wel €737,50 (prijs mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Wortegem-Petegem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf doorzoek je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118708€3500 – €4375€380
2310011€5150 – €5600€500
3332015€6000 – €6175€875
4397018€6350 – €6775€940
5430019€7025 – €7200€1030
6481021€7400 – €8025€1110

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het klopt met een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Wegens de zonnepanelencheck Wortegem-Petegem check je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wortegem-Petegem is 3355 kWh. Hiervoor heb je nodig zo’n 12 panelen van 285 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 1850 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2900 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle bewoners bestellen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Overigens kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze panelen hebben een fraai uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Welke vergunning moet ik hebben in Wortegem-Petegem?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wortegem-petegem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Wortegem-Petegem vergelijken? Op basis van de adviezen van onze specialisten vind jij moeiteloos een uitmuntende leverancier in de regio. Verscheidene aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de offerteprijs. Let ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  We zoeken installateurs uit de buurt. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Gaat het om een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project omschrijven

  Specificeer de eigenschappen van de woning. De huis-categorie (plat of schuin) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Wortegem-Petegem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het gaat hier om uw voornaam + achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Daardoor is het helder hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In een week volgt er een transparante offerte van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de aantrekkelijkste prijs, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, De kosten bedragen zo’n €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen vereiste.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Je kunt denken aan samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Wortegem-Petegem op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Wortegem-Petegem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wortegem-Petegem een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente