Wortegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Wortegem? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en financieel interessant. Met de investering in zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Wegens de lagere prijs van de panelen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het overal mogelijk? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van zonnepanelenvoordeel.be vind je actuele informatie die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Wortegem!

zonnepanelen installateur 9790
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zet het milieu op 1.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWortegem-Petegem
Postcode97900
Gasverbruik21.400 kWh
Stroomverbruik kWh3553,87853955797 kWh
Gemiddelde energierekening€169,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wortegem juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je wat de regels zijn in de gemeente Wortegem-Petegem. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Wortegem-Petegem zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wortegem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Record Credits energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens met een interessante rente een krediet kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4620), dan loopt het voordeel al gauw op tot €573. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: de klassieke mechanische tellers worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een 6 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden investeerders hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen komt tot stand door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger het is. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De actuele kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Wortegem schommelen tussen de €4600 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 2700 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Eneco of Pure Energie betaal je daarvoor ongeveer €675,00 (vergoeding juli 2024). Met goedkope zonnepanelen in Wortegem is het dus gemakkelijk om dit te besparen. Hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120906€3500 – €4325€380
2286013€5200 – €5750€550
3339016€5925 – €6250€700
4419016€6500 – €6800€880
5455019€6950 – €7150€970
6501022€7550 – €8175€1110

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het strookt met een aantal richtlijnen: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Wortegem achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wortegem is 3553,87853955797 kWh. Dit staat voor pak ‘m beet 10 pv-panelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er minder nodig. Let ook op de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 5 pv-panelen passend, voor 1875 kWh moet je uitgaan van 8, voor 3000 kWh gaan we uit van 11, en voor 3850 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Bijna alle investeerders installeren de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Daarnaast onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Wortegem?

Puur voor zonnepanelen op het huis is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumentale panden en stads/dorpsgezichten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wortegem

Installateur zonnepanelen zoeken

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Wortegem vergelijken? Via het advies hieronder zoek jij in een zeer korte periode een uitstekende expert in jouw eigen buurt. Verscheidene adviseurs hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets zo specifiek mogelijk het huis. Het soort woning (schuin & plat) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Maak daarna een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft jou dan goedzonnepanelen advies in Wortegem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: naam, het 06-nummer, en een e-mailadres. Dan is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Vervolgens krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van installateurs uit de regio. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar bekijk ook de benodigde certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We kennen nogal wat prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die een stuk van het dak over hebben voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De tarieven beginnen bij €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Eigen geld is dan ook geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wortegem op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Wortegem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wortegem aanvullend capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten fluctueren tussen de €89,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!