Elsegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Elsegem? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en men kan er flink door besparen. Door de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de speciale terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Met deze website doorzoek jij samengestelde details die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Elsegem!

zonnepanelen installateur 9790
 • Structureel lagere energiekost.
 • Met respect voor natuur en milieu!
 • Combineren met goede omvormer.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWortegem-Petegem
Postcode97900
Gasverbruik21.360 kWh
Stroomverbruik kWh3552,62886508446 kWh
Gemiddelde energierekening€168,93

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Elsegem oktober 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Via de website energiesparen.be doorzoek je wat de regels zijn in de gemeente Wortegem-Petegem. Onduidelijke informatie? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Wortegem-Petegem is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Elsegem
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens met een interessante rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4580), dan bedraagt het voordeel al snel €568. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je weer terug injecteren aan het net. In ruil krijg je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een royale 5% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al ruim tienduizenden woningen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Elsegem fluctueren tussen de €4800 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set met 10 panelen genereert pak ‘m beet 3070 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €767,50 (prijspeil oktober 2023). Middels goedkope zonnepanelen in Elsegem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. Hierna tref jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120507€3525 – €4400€380
2291012€5275 – €5725€650
3328014€6100 – €6125€875
4400018€6400 – €6825€920
5464020€6975 – €7275€1000
6486023€7700 – €7950€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het in lijn is met een aantal zaken: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Door o.a. de zonnepanelencheck Elsegem zie je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Elsegem bedraagt 3552,62886508446 kWh. Hiervoor zijn benodigd circa 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 panelen genoeg, voor 1950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 8 panelen, voor 2900 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3825 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. De doorsnee woningbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Daarnaast kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Deze panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Elsegem?

Voor het leggen van zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-elsegem

Een zonnepanelen-installateur vinden

Direkt zonnepanelen bedrijven in Elsegem vergelijken? Op basis van onze stappenplan heb je in enkele stappen een uitmuntende specialist in jouw streek. Veel leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een huurwoning of koophuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Specificeer de aard van de woning. Het type woning (schuin + plat) en de oriëntatie van de woning zijn van groot belang. Selecteer vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft jou dan betrouwbaar zonnepanelen advies in Elsegem.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. We vragen om naam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Op die manier is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Vervolgens zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  In een week ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs uit de omgeving. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar check ook op de benodigde certificaten (voorbeelden zijn VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er zijn verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn ondernemingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Elsegem op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Elsegem
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Elsegem verplichte kost – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor mensen met de terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!