Ooike

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Ooike? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Door middel van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Door o.a. het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be tref jij omvangrijke info die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Ooike!

zonnepanelen installateur 9790
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Zet het milieu op 1.
 • Combineren met goede omvormer.
 • BTW terugvragen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteWortegem-Petegem
Postcode97900
Gasverbruik21.380 kWh
Stroomverbruik kWh3553,25370232122 kWh
Gemiddelde energierekening€169,03

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Ooike december 2023

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Wortegem-Petegem. Is de informatie niet te vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Wortegem-Petegem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Door middel van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Ooike
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer energiezuinig te maken door te investeren in zonnepanelen of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4600), dan bedraagt het voordeel al snel €570. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. In ruil ontvang je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. De komende jaren komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno december 2023. Het rendement is in lijn met 5 procent rente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te voordeliger het is. Dit is het effect van de situatie dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (december 2023) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Ooike schommelen tussen de €5100 en €5600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Geschatte opbrengsten
Een set met 10 panelen wekt op pakweg 3090 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Essent of Qurrent betaal je hiervoor wel €772,50 (onkosten december 2023). Met goedkope zonnepanelen in Ooike bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf vind jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120006€3550 – €4475€420
2283013€5025 – €5900€600
3341015€6100 – €6100€725
4394017€6450 – €6750€940
5452019€6900 – €7125€980
6492023€7675 – €8100€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het voldoet aan een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Ooike zie je of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten plaatsen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ooike is 3553,25370232122 kWh. Dit staat voor plusminus 10 zonnepanelen van 300 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 800 kWh zijn 4 zonnepanelen genoeg, voor 2000 kWh gaat het om 8, voor 2825 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3825 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is gelijkwaardig. Veel mensen prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook vind je dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Ooike?

Voor het laten leggen van PV-panelen op het huis geldt er geen vergunningplicht. Deze regel gaat niet op bij beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Meestal is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ooike

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Ooike vergelijken? Dankzij onze stappenplan vergelijk je vandaag nog een uitstekende leverancier in jouw streek. Verschillende specialisten bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Houd ook rekening met vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Spreken we over een zakelijke of particuliere vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf expliciet jouw woning. Het type huis (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn goede voorbeelden. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Ooike.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Je kunt denken aan uw voornaam + achternaam, het 06-nummer, en e-mailadres. Hierdoor is het voor ons duidelijk hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien verstrekken zij de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Na zo’n 5 werkdagen volgen er offertes van specialisten uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar check ook certificaten en keurmerken (bijvoorbeeld IEC keurmerk, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden nogal wat duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een eigen spaarpot is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Ooike op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Ooike
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ooike een bijdrage – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!