Kuurne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar een installateur voor zonnepanelen in Kuurne? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en heb je razendsnel terugverdiend. Gebruikmakend van innovatieve zonnepanelen wek je je eigen zonne-energie op. Wegens de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door gebruik te maken van deze pagina ontdek jij omvangrijke informatie aangaande zonnepanelen kopen in Kuurne!

zonnepanelen installateur 8520
 • Lagere energiekost.
 • Milieuvriendelijke keuze.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteKuurne
Postcode85200
Gasverbruik21.800 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€169,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Kuurne mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door gebruik te maken van energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Kuurne. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €800,00. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Kuurne zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Kuurne
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor gezinnen verrassend voordelig een groene lening kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan is het voordeel al snel €591. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom ontvang je een redelijke vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al honderdduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen is gebaseerd op het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Kuurne variëren tussen de €5400 en €6300, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat voor ongeveer 2860 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Eneco of Oxxio betaal je hiervoor wel €715,00 (tarief mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Kuurne kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117506€3600 – €4250€380
2306013€5100 – €5800€500
3324014€5950 – €6250€725
4397018€6500 – €6850€900
5441019€6950 – €7300€1030
6508021€7575 – €8100€1070

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het conformeert aan een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is ideaal), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Door o.a. de zonnepanelencheck Kuurne vind jij of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kuurne bedraagt 3500 kWh. Dit kan je zelf genereren met om en nabij 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2900 kWh gaat het om 11, en voor 3800 kWh laat je zo’n 18 panelen leggen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De gemiddelde investeerders verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Bovendien kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort PV-panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Kuurne?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kuurne

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Kuurne vergelijken? Op basis van het onderstaande stappenplan vergelijk je in enkele stappen een deskundige vakman in je woonplaats. Veel aanbieders hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project beschrijven

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. Het type dak (schuin + plat) en de ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Kuurne.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Wat we willen weten zijn naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en e-mailadres. Vandaar weten wij hoe wij u kunnen bereiken als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap verzenden zij de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installateurs die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de scherpste prijs, maar kijk goed naar certificaten en keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, Recyclage, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Huur je een woning en hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge instapprijs is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kuurne op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Kuurne
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Kuurne een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!