Harelbeke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Harelbeke? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en financieel interessant. Op basis van zonnepanelen bij je huis wek je zelf energie op uit de zon. Ten gevolg van dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Middels onze tool check jij praktische details aangaande zonnepanelen kopen in Harelbeke!

zonnepanelen installateur 8530
 • Lagere energielasten.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteHarelbeke
Postcode85300
Gasverbruik21.810 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€169,74

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Harelbeke mei 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. In sommige gemeenten zijn er energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Harelbeke. Kom je er niet uit? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Harelbeke is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Harelbeke
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze groene leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4780), dan is het voordeel al snel €593. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een 4 procent spaarrente. De win is er niet alleen voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al enkele honderdduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt vastgesteld door het soort en merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe goedkoper je uit bent. Dit wordt gerealiseerd doordat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Harelbeke schommelen tussen de €5000 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Verwachte opbrengsten
Een set met 10 panelen resulteert in ongeveer 2870 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Essent of NLE betaal je daarvoor ongeveer €717,50 (tarieven mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Harelbeke is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna vind jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119606€3450 – €4500€400
2304013€5175 – €5750€500
3330015€5925 – €6250€800
4407017€6375 – €6700€950
5446019€7025 – €7150€1020
6482023€7400 – €7925€1080

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat de panelen kan dragen. Daarnaast is een hellingshoek van 36 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Harelbeke achterhaal je of jouw dak geschikt is. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Harelbeke bedraagt 3505 kWh. Dit staat voor pakweg 12 panelen van 325 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1950 kWh gaan we uit van 8, voor 2925 kWh zijn dat er 12, en voor 3875 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Bijna alle investeerders geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens kan men gaan voor dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten zijn lager, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Moet ik een vergunning aanvragen in Harelbeke?

Tijdens de montage van PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. In de regel moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-harelbeke

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Harelbeke vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs heb je moeiteloos een betrouwbare vakspecialist in je woonplaats. Veel bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijs. Vraag ook om vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het een zakelijke of particuliere vraag? Spreken we over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Definieer zo specifiek mogelijk de woning. De woning-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer ook een ideale leverdatum. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist geeft op die manier toepasbaar zonnepanelen advies in Harelbeke.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn naam, telefoonnummer en het mailadres. Zo weten we hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Nadien zenden zij de offerte op maat.

 5. Vergelijk offertes

  In 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van installatiebedrijven die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen de scherpste aanbieder, maar kijk goed naar relevante keurmerken (bijv. RoHS certificaat, TÜV keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Harelbeke op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Harelbeke
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Harelbeke een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente