Waregem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Waregem? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Met behulp van het zonnepanelen-systeem wek je je eigen zonne-energie op. Als gevolg van dalende kosten, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be check jij handige toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Waregem!

zonnepanelen installateur 8790
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Goed voor het milieu.
 • Diverse erkende installateurs.
 • Inclusief terugdraaiende teller.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteWaregem
Postcode87900
Gasverbruik22.090 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€167,30

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Waregem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet in België. Soms zijn er binnen gemeenten interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be lees jij hoe het ervoor staat in de gemeente Waregem. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • Binnen de gemeente Waregem zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Waregem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy. Dit zijn interessante leningen waardoor consumenten extra voordelig een lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4310), dan pak je al snel €534. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie krijg je een vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen goed voor het milieu, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden huizen zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geraamde kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Waregem fluctueren tussen de €4500 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op zo’n 2740 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Engie en NLE staat dit al gauw gelijk aan €685,00 (kosten juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Waregem kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de volgende paragraaf bekijk je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117307€3500 – €4425€380
2278012€5250 – €5725€500
3333014€5950 – €6175€750
4420016€6400 – €6650€950
5458020€6925 – €7300€1030
6500021€7475 – €7875€1070

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het conformeert aan een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Door o.a. de zonnepanelencheck Waregem ontdek jij of het dak van uw woning kan. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Waregem bedraagt 3345 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 10 panelen van 300 wattpiek. Advies: dit zijn doorsnee statistieken. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 1000 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 2000 kWh gaat het om 7, voor 2950 kWh heb je er ongeveer 11 nodig, en voor 4000 kWh gaat het om 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder onderscheiden we dunne-film panelen. Dit soort panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Waregem?

Tijdens de montage van zonnepanelen op uw woning is geen vergunning nodig. Helaas is dat anders bij monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Gewoonlijk is het verkrijgen van een vergunning nodig als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-waregem

Systemen met subsidie:


Installateur zonnepanelen zoeken

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Waregem vergelijken? D.m.v. onze stappenplan heb jij snel en eenvoudig een uitstekende vakspecialist in je woonplaats. De meeste aanbieders hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Vraag ook om voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Betreft het een particuliere of zakelijke aanvraag? Treft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf duidelijk het huis. Het soort woning (schuin & plat) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies vervolgens de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf geeft op die manier relevant zonnepanelen advies in Waregem.

 4. Vul contactgegevens in

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op die manier weten wij ook hoe we je het beste kunnen bereiken in het geval er extra info nodig is. Aansluitend ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen volgen er offertes van vakmannen uit uw regio. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar wees scherp op eventuele keurmerken (zoals bijv. VDE keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, IEC keurmerk) en vraag naar recente projecten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Belangrijk: er is nu zonne-energie voor iedereen! Er bestaan allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld clubhuizen die hun dak/grond willen voorzien van zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kan al vanaf €75,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Waregem op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Waregem
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Waregem een capaciteitstarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente