Donstiennes

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Donstiennes? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en goed voor de portemonnee. Dankzij thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelf energie op uit de zon. Door o.a. de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn dak geschikt? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Met onze website bekijk je waardevolle toelichtingen m.b.t. zonnepanelen kopen in Donstiennes!

zonnepanelen installateur 6536
 • Structureel lagere energiekost.
 • Milieubewuste keuze.
 • Veel keuze in leveranciers.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieHenegouwen
GemeenteThuin
Postcode65360
Gasverbruik20.580 kWh
Stroomverbruik kWh3590 kWh
Gemiddelde energierekening€166,53

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Donstiennes juli 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op energiesparen.be check je wat de regels zijn in de gemeente Thuin. Is dit voor jou onduidelijk? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • In de gemeente Thuin zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Donstiennes
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet, bpost bank energie lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een krediet kunnen afsluiten voor o.a. isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4800), dan is het belastingvoordeel al gauw €595. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor het klimaat, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Donstiennes liggen tussen de €4200 en €6900 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen in staat gelijk aan circa zo’n 2900 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Energiedirect en Qurrent betaal je daarvoor ongeveer €725,00 (tarief juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Donstiennes bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hierna ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120406€3525 – €4500€430
2283011€5150 – €5650€650
3356015€5950 – €6025€700
4406018€6500 – €6800€900
5459019€6925 – €7125€980
6517021€7400 – €7850€1040

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Donstiennes check jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Donstiennes bedraagt 3590 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 10 panelen van 280 wattpiek. Advies: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1925 kWh zijn dat er 8, voor 3000 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3975 kWh zijn dat 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Veel consumenten kopen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen vallen veel minder op. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning noodzakelijk in Donstiennes?

Voor het plaatsen van panelen op een woning hoef je geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-donstiennes

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Donstiennes vergelijken? Middels de adviezen van onze specialisten kies jij in korte tijd een uitmuntende installateur in jouw streek. Veel bedrijven hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Kijk verder dan het tarief. Check ook certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een particuliere woning of huurwoning? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project omschrijven

  Verduidelijk expliciet jouw woning. Het type dak (plat + schuin) en de ligging van de woning zijn cruciaal. Kies daarna een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Donstiennes.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Je kunt denken aan jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden voor eventuele vragen. Daaropvolgend verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Na uiterlijk een week volgt er een transparante offerte van deskundigen uit de regio. Kijk niet alleen naar de voordeligste tarieven, maar vraag ook om eventuele keurmerken (denk aan RoHS certificaat, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien allerlei bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere organisaties die het dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is is geen vereiste.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Donstiennes op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Donstiennes
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Donstiennes een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomAls gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!