Spiere-Helkijn

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Spiere-Helkijn? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van zonnepanelen op je woning wek je zelfstandig duurzame stroom op. Vanwege het financieel interessante plaatje, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Door onze tool bekijk je waardevolle gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Spiere-Helkijn!

zonnepanelen installateur 8587
 • Relatief snel terugverdiend (<10 jaar).
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Combineren met goede omvormer.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteSpiere-Helkijn
Postcode85870
Gasverbruik21.870 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€170,66

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Spiere-Helkijn juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet aan de orde in België. Verscheidene gemeenten werken met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be doorzoek jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Spiere-Helkijn. Kan je hier niets over vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Spiere-Helkijn is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Spiere-Helkijn
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy, Record Credits energiekrediet. Deze groene leningen waardoor huishoudens tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4840), dan bedraagt het voordeel al snel €600. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: deze traditionele energiemeters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement komt overeen met een 4% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Aanschafprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Spiere-Helkijn fluctueren tussen de €4000 en €6000 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Verwachte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op pakweg 2930 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Essent en Powerpeers betaal je hiervoor wel €732,50 (vergoeding juli 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Spiere-Helkijn kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In de tabel doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118106€3400 – €4325€380
2286013€5100 – €5750€600
3333016€6000 – €6100€750
4392018€6525 – €6650€880
5439019€6950 – €7175€960
6513023€7675 – €8175€1070

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Spiere-Helkijn zie je de toepasbaarheid voor uw dak. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Spiere-Helkijn is 3535 kWh. Dat staat gelijk aan pakweg 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je er waarschijnlijk minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen toereikend, voor 1825 kWh gaat het om 7, voor 2975 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De gemiddelde huizenbezitters bestellen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Evengoed bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen vallen veel minder op. De investering is laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is een vergunning verplicht in Spiere-Helkijn?

Puur voor PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-spiere-helkijn

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Spiere-Helkijn vergelijken? Dankzij de adviezen van onze specialisten vind je binnen enkele minuten een erkende leverancier in de regio. Sommige monteurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Kijk goed naar certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Betreft het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Definieer het type huis. De dak-categorie (plat + schuin) en de oriëntatie van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer tevens een dag en tijdstip voor installatie. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De vakman verschaft dan namelijk aantrekkelijk zonnepanelen advies in Spiere-Helkijn.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om voorletter + achternaam, telefoonnummer en e-mailadres. Dan komen wij erachter hoe we met jou in contact kunnen komen in het geval er extra info nodig is. Nadien verzenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen 7 dagen volgt er een transparante offerte van experts uit de buurt. Kijk niet alleen naar de beste aanschafprijs, maar check ook relevante keurmerken (bijv. TÜV keurmerk, ISO certificaat, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Beschik je over een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We zien vele mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die hun dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijv. samen met buren zonnepanelen laten plaatsen in Spiere-Helkijn op het dak van een kerkgebouw.

Prosumententarief Spiere-Helkijn
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Spiere-Helkijn een vergoeding – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Belgen met een zogenaamde terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente