Helkijn

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Helkijn? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. Op basis van de nieuwste zonnepanelen kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan het ook op mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Door de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je actuele adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Helkijn!

zonnepanelen installateur 8587
 • Lagere energierekening.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteSpiere-Helkijn
Postcode85870
Gasverbruik22.400 kWh
Stroomverbruik kWh3500 kWh
Gemiddelde energierekening€172,08

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Helkijn juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door te surfen naar energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Spiere-Helkijn. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Spiere-Helkijn zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Met de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Helkijn
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor gezinnen tegen een speciaal rentetarief een lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4620), dan is het belastingvoordeel al gauw €573. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet een 100% prive-woning zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor ontvang jeeen vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: deze klassieke mechanische meters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juli 2024. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze planeet, tevens ook fiscaal erg interessant. Al vele tienduizenden woningeigenaren zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen in Wp en de montagekosten. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe voordeliger de investering. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Helkijn liggen tussen de €4500 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa grofweg 2980 kWh stroom. Bij een maatschappij als Greenchoice en/of Vandebron betaal je hiervoor wel €745,00 (prijs juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Helkijn is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht ontdek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119007€3475 – €4275€430
2304011€5000 – €5875€675
3341014€5925 – €6075€775
4402017€6425 – €6600€930
5468019€7000 – €7300€1030
6500023€7575 – €7950€1040

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal richtlijnen: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Omwille van de zonnepanelencheck Helkijn check je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Helkijn bedraagt 3500 kWh. Hiervoor heb je nodig rond de 11 panelen van 315 wattpiek. Toelichting: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Denk ook eens na over de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1925 kWh moet je rekenen op 8, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3925 kWh zijn dat circa 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De meeste consumenten kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens vinden we dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De aanschafkosten liggen lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Helkijn?

Puur voor zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-helkijn

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Helkijn vergelijken? Met behulp van het advies hieronder zoek je in enkele stappen een uitstekende expert in je postcodegebied. De meeste aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de verkoopprijs. Bekijk ook vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Praten we over een woning in privé-bezit? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer de aard van de woning. De woning-categorie (plat en/of schuin) en de ligging van het huis zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een installatiedatum die uitkomt. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur verschaft dan namelijk actueel zonnepanelen advies in Helkijn.

 4. Overige gegevens invullen

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Het betreft naam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Als laatste ontvang je de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van deskundigen uit de regio. Beperk je niet alleen tot de laagste prijs, maar check ook voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. Recyclage, CE-keurmerk, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, zijn panelen geen opties voor je daktype, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan stadions die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Dit kost zo’n €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Helkijn op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Helkijn
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Helkijn een forfaitaire vergoeding – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €95,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!