Spiere

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Spiere? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Door zonnepanelen gericht op het zuiden wek je zelf schone energie op. Ten gevolg van gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan dit ook op ons dak? Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker doorzoek je omvangrijke aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Spiere!

zonnepanelen installateur 8587
 • Eenvoudig geld besparen.
 • Groene investering.
 • Los van de energieleverancier.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieWest Vlaanderen
GemeenteSpiere-Helkijn
Postcode85870
Gasverbruik22.410 kWh
Stroomverbruik kWh3505 kWh
Gemiddelde energierekening€172,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Spiere oktober 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek jij hoe het ervoor staat in de gemeente Spiere-Helkijn. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ook mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Spiere-Helkijn kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Spiere
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4630), dan is het voordeel al snel €574. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de overproductie. De plannen zijn om dit te veranderen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is in lijn met een royale 6% spaarrekening. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze planeet, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe rendabeler jouw investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Spiere komen doorgaans uit tussen de €4500 en €5700 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten
Een pakket met 10 panelen mondt uit in zo’n 2990 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Essent en/of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €747,50 (prijspeil oktober 2023). Door middel van goedkope zonnepanelen in Spiere bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder doorzoek jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119207€3650 – €4400€390
2297011€5100 – €5900€500
3350014€6000 – €6050€725
4412018€6425 – €6800€930
5444019€6950 – €7250€1000
6501022€7475 – €8050€1060

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het conformeert aan een aantal regels: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (het zuiden is het efficiëntst), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Met hulp van de zonnepanelencheck Spiere bekijk je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Spiere is 3505 kWh. Je hebt dus nodig grofweg 12 zonnepanelen van 315 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen passend, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2950 kWh gaat het om 11, en voor 3850 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Veel bewoners geven de voorkeur aan de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Tevens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit soort zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs ligt lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Heb ik een vergunning nodig in Spiere?

Puur voor zonnepanelen op uw dak is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Doorgaans is ook een vergunning nodig als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-spiere

Installateur zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Spiere vergelijken? Via tips van onze adviseurs vergelijk je in enkele stappen een deskundige monteur in jouw eigen buurt. Een aantal adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Focus niet uitsluitend op de tarieven. Houd ook rekening met eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Wat zijn je wensen?

  Schets zo concreet mogelijk de woning. Het genre woning (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn hierin van enorm belang. Maak tevens een keuze voor een ideale leverdatum. Maak ook gebruik van het vrije veld. De installateur voorziet jou dan van professioneel zonnepanelen advies in Spiere.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn gegevens als: jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en een e-mailadres. Op die manier is het helder hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap zenden zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  In een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van experts die werkzaam zijn in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (bijv. ISO certificaat, RoHS certificaat, VDE keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die grond of een dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Spiere op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Spiere
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Spiere aanvullend capaciteitstarief – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!