Soumagne

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Soumagne? Zonnepanelen zijn milieubewust stroomproducten en winstgevend. Door middel van de nieuwste zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Als gevolg van dalende prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Geholpen door zonnepanelenvoordeel.be bekijk jij veelzijdige informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Soumagne!

zonnepanelen installateur 4630
 • Minder betalen voor stroom.
 • Duurzame investering.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieLuik
GemeenteSoumagne
Postcode46300
Gasverbruik23.780 kWh
Stroomverbruik kWh3390 kWh
Gemiddelde energierekening€175,36

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Soumagne juni 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. Soms zijn er binnen gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be vind je de spelregels in de gemeente Soumagne. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is de woning in kwestie ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Soumagne zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Soumagne
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Deze groene leningen waarmee huizeneigenaren zonder hoge lasten een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€5000), dan bedraagt het voordeel al snel €620. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Ter compensatie krijg je een soort vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze klassieke mechanische meters worden ingeruild voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met 5 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden gezinnen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te betaalbaarder het wordt. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten (juni 2024) van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Soumagne zitten vaak tussen de €5300 en €5900 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een set met 10 panelen wekt op plusminus 2890 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Engie of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €722,50 (vergoeding juni 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Soumagne kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In het volgende overzicht check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120206€3475 – €4275€380
2271011€5200 – €5775€600
3357014€5975 – €6275€850
4416018€6450 – €6625€930
5437019€6900 – €7150€960
6498022€7450 – €7975€1050

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het overeenstemt met een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Mede is een hellingshoek van 36 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Soumagne achterhaal je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Soumagne is 3390 kWh. Hiervoor zijn benodigd rond de 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Concreet: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Denk ook eens na over het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 panelen passend, voor 1975 kWh zijn dat er 7, voor 2975 kWh zijn dat er circa 11, en voor 3925 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De meeste klanten verkiezen zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De prijs is erg gunstig, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Soumagne?

Tijdens de montage van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. In algemene zin is het verplicht een vergunning in te dienen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-soumagne

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Soumagne vergelijken? Via onderstaande tips tref je moeiteloos een uitmuntende monteur in je woonplaats. Een aantal adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijs. Bekijk ook voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Treft het een woning in privé-bezit? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf het type huis. Het soort woning (plat & schuin) en de oriëntatie van het huis zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft jou dan erkend zonnepanelen advies in Soumagne.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het emailadres. Daardoor weten wij ook hoe we met jou in contact kunnen komen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verstrekken zij de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen 7 dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten uit de buurt. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar wees scherp op eventuele keurmerken (denk aan IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, VDE keurmerk, ISO certificaat) en reviews van klanten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, is het dak te klein voor zonnepanelen, of heb je onvoldoende budget? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere gebouwendie het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kan al vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Soumagne op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Soumagne
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Soumagne een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomZij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente