Melen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Melen? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en leveren ook nog eens euro’s op. D.m.v. de investering in zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Gezien gunstigere prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Is het overal mogelijk? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Geholpen door onze vergelijker doorzoek jij waardevolle raadgeving die helpen bij zonnepanelen kopen in Melen!

zonnepanelen installateur 4633
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Ruim aanbod in de regio.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieLuik
GemeenteSoumagne
Postcode46330
Gasverbruik23.450 kWh
Stroomverbruik kWh3425 kWh
Gemiddelde energierekening€174,77

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Melen april 2024

Een universele subsidieregeling bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Door gebruik te maken van energiesparen.be bekijk je welke regelingen er zijn in de gemeente Soumagne. Is de informatie niet te vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Soumagne is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Melen
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren tegen een gunstige rente een groene lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4920), dan is jouw winst al gauw €610. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de klassieke mechanische tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met 6% rente. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al 500.000investeerders wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe lager de investering. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Melen zitten vaak tussen de €4600 en €6500 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Verwachte opbrengsten
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa om en nabij 3100 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf als Budget Energie en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €775,00 (kosten april 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Melen kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf doorzoek je een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118806€3625 – €4500€430
2310012€5125 – €5700€675
3357016€5975 – €6225€800
4407016€6325 – €6700€940
5470020€7025 – €7275€970
6519022€7475 – €7950€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal randvoorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Melen ontdek jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Plat dak? Geen probleem! Ook dit is geschikt voor pv-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Melen bedraagt 3425 kWh. Je hebt dus nodig rond de 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek zijn er minder nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 925 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen afdoende, voor 1975 kWh gaan we uit van 8, voor 2875 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3950 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het verwachte rendement is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de consumenten verkiezen zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Tevens kun je kiezen voor dunne-film panelen. Dit type PV-panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Melen?

Bij het installeren van panelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-melen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Melen vergelijken? Aan de hand van de uitleg die hierna komt vergelijk je snel en eenvoudig een professionele monteur in jouw omgeving. Tal van bedrijven hebben een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de installatiekosten. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere vraag? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Wat is het geschatte stroomverbruik per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf het type woning. Het soort dak (plat + schuin) en de oriëntatie van de woning zijn voor de monteur interessant. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook erkend zonnepanelen advies in Melen.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en het emailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Bij de laatste stap zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Alle offertes vergelijken

  Na 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk verder dan de beste aanschafprijs, maar wees scherp op certificaten en keurmerken (zoals CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, RoHS certificaat) en reviews van klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en heb je geen dak dat geschikt is voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er zijn meerdere aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere bedrijven die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. Dit kost om en nabij de €65,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Melen op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Melen
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Melen een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!