Oud-Heverlee

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Oud-Heverlee? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Door o.a. het financieel interessante plaatje, de 6% BTW regeling en de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Geholpen door onze website doorzoek je samengestelde adviezen die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Oud-Heverlee!

zonnepanelen installateur 3050
 • Minder betalen voor stroom.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Groot aanbod lokale installateurs.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOud-Heverlee
Postcode30500
Gasverbruik21.900 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€166,63

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Oud-Heverlee juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Wel bestaan er gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Oud-Heverlee. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Oud-Heverlee zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Oud-Heverlee
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens zonder hoge lasten een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4620), dan is het voordeel al snel €573. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Hiervoor ontvang je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een 4 procent spaarrente. Niet alleen goed voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al honderdduizenden gezinnen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen kan men berekenen met het soort en merk, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Oud-Heverlee liggen tussen de €4300 en €6600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op plusminus 3060 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Greenchoice of Vandebron betaal je daarvoor zo’n €765,00 (prijs juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Oud-Heverlee bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het volgende overzicht check je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119906€3425 – €4200€410
2308013€5075 – €5850€575
3336015€6100 – €6175€875
4390017€6375 – €6650€890
5460020€7025 – €7175€990
6497023€7475 – €7975€1080

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal condities: plek beschikbaar op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Oud-Heverlee bekijk jij of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oud-Heverlee bedraagt 3350 kWh. Dat staat gelijk aan grofweg 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 zonnepanelen afdoende, voor 1825 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3800 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. De doorsnee mensen kopen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Oud-Heverlee?

Tijdens de montage van PV-panelen op het huis hoeft men geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oud-heverlee

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Oud-Heverlee vergelijken? D.m.v. tips van onze adviseurs vergelijk je snel en eenvoudig een deskundige vakspecialist in jouw omgeving. Veel installateurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Focus niet uitsluitend op de aanschafprijzen. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Betreft het een zakelijke of particuliere vraag? Is het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk het soort woning. Het genre dak (plat of schuin) en de ligging van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De expert levert jou dan ook actueel zonnepanelen advies in Oud-Heverlee.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe we contact kunnen leggen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In een week volgen er offertes van experts uit uw regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook eventuele keurmerken (zoals bijv. Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, RoHS certificaat, IEC keurmerk) en referenties. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Huur je een woning en heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er bestaan allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die hun dak/grond beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Oud-Heverlee op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Oud-Heverlee
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oud-Heverlee een vergoeding aan de distributienetbeheerder – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor Belgen waar sprake is van een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente