Leuven

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Leuven? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Door middel van krachtige zonnepanelen is het mogelijk eigen energie te genereren. Gezien de hogere wattpiek per zonnepaneel, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is dit iets voor mijn woning? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Via onze tool ontdek je samengestelde raadgeving die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Leuven!

zonnepanelen installateur 3000
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Duurzame investering.
 • Combineren met goede omvormer.
 • Terugleververgoedingen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLeuven
Postcode30000
Gasverbruik21.870 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€166,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Leuven juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be tref je hoe het ervoor staat in de gemeente Leuven. Is dit voor jou onduidelijk? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Leuven zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Leuven
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waarmee consumenten tegen een speciaal rentetarief een krediet kunnen afsluiten om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4590), dan loopt het voordeel al gauw op tot €569. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een gepaste vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe zit het met kosten en opbrengsten?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is in lijn met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al enkele honderdduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De prijs van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Leuven liggen tussen om en nabij de €4000 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in staat voor zo’n 3030 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Delta en/of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €757,50 (onkosten juli 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Leuven bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hieronder lees jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120208€3475 – €4375€400
2305011€5200 – €5850€600
3333015€6075 – €6275€825
4415018€6525 – €6625€920
5450019€7000 – €7225€970
6505023€7500 – €7825€1050

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het conformeert aan een aantal richtlijnen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (het liefst focus op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Leuven lees jij of jouw dak geschikt is. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Leuven bedraagt 3335 kWh. Je hebt dus nodig omstreeks 12 pv-panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met meer Wattpiek heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen voldoende, voor 1975 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2900 kWh kan je uit de voeten met 12, en voor 4000 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst komt aardig overeen. De meeste bewoners bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Er zijn zelfs all-black panelen. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Evengoed onderscheiden we dunne-film panelen. Deze PV-panelen vallen veel minder op. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Hoe zit het met een vergunning in Leuven?

Tijdens de montage van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning niet noodzakelijk. Er gelden alternatieve voorwaarden voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Gewoonlijk is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-leuven

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Goede zonnepanelen bedrijven in Leuven vergelijken? Dankzij onze stappenplan heb je moeiteloos een betrouwbare expert in jouw eigen buurt. Het merendeel van de adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de tarieven. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Betreft het een huis in eigen bezit (of huur)? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Schets zo specifiek mogelijk het huis. Het type woning (plat en/of schuin) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Leuven.

 4. Vul contactgegevens in

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Op basis daarvan komen wij erachter hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijking van offertes

  Na 3-4 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om eventuele keurmerken (bijvoorbeeld RoHS certificaat, IEC keurmerk, CE-keurmerk, Recyclage) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We kennen verscheidene bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De kosten bedragen zo’n €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • Het maandelijkse bedrag blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Bijvoorbeeld met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Leuven op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Leuven
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Leuven een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Als gevolg hiervan betaal je eigenlijk te weinig netvergoeding. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente