Vaalbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Vaalbeek? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en winstgevend. Door middel van een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de interessante terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij deze website doorzoek je uitgebreide details m.b.t. zonnepanelen kopen in Vaalbeek!

zonnepanelen installateur 3054
 • Direct lagere energielasten.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOud-Heverlee
Postcode30540
Gasverbruik21.880 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€166,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Vaalbeek mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij de spelregels in de gemeente Oud-Heverlee. Kan je het niet vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit levert al snel honderden euro’s op. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • In de gemeente Oud-Heverlee zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Vaalbeek
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren met een interessante rente een krediet kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4600), dan is het belastingvoordeel al gauw €570. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een soort vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De komende jaren gaat dit er anders uitzien: de “ouderwetse” tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van het klimaat, echter ook op financieel vlak. Al 500.000huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, hoe voordeliger het is. De reden daarvan is: omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Vaalbeek liggen tussen om en nabij de €4100 en €6100, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set met 10 panelen mondt uit in om en nabij 2860 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Delta of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €715,00 (tarieven mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Vaalbeek is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf tref je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117408€3450 – €4500€410
2302011€5100 – €5600€525
3333014€6075 – €6150€825
4385016€6475 – €6800€920
5433019€6975 – €7150€970
6517023€7650 – €7900€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal richtlijnen: voldoende ruimte op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het zuiden is het efficiëntst), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een stevig dak. Tevens is een hellingshoek van 36 graden aan te raden. Met hulp van de zonnepanelencheck Vaalbeek bekijk jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Vaalbeek bedraagt 3340 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig omstreeks 11 zonnepanelen van 295 wattpiek. Aanbeveling: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen hoef je er ook minder te leggen. Houd ook rekening met de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1950 kWh moet je rekenen op 7, voor 2925 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3800 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de mensen installeren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Mede vinden we dunne-film zonnepanelen. Dit type zonnepanelen zijn breed inzetbaar. De kosten liggen relatief laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Vaalbeek?

Voor het plaatsen van panelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In algemene zin is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-vaalbeek

Installateur zonnepanelen zoeken

Populaire zonnepanelen bedrijven in Vaalbeek vergelijken? Door middel van onderstaande tips heb jij zonder problemen een uitmuntende vakman in jouw omgeving. Veel leveranciers hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Treft het een zakelijke of particuliere vraag? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel elektriciteit verwacht je te gebruiken? Probeer in detail te treden.

 3. Wat wilt u laten installeren?

  Definieer de eigenschappen van het huis. Het soort huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Vaalbeek.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Dan komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste versturen ze de offerte op basis van uw wensen.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week ontvangt u een of meerdere offertes van specialisten die werkzaam zijn in de buurt. Beperk je niet alleen tot de aanbieder met de laagste prijs, maar houd ook rekening met kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn CE-keurmerk, ISO certificaat, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen verschillende mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan bedrijven die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Vaalbeek op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Vaalbeek
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Vaalbeek een vergoeding aan de distributienetbeheerder – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor mensen die beschikken over een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomOftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!