Blanden

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Blanden? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en heb je razendsnel terugverdiend. Met behulp van zonnepanelen op het dak kan je zelf stroom opwekken. Mede door dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het overal mogelijk? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Via deze website lees je toepasbare raadgeving aangaande zonnepanelen kopen in Blanden!

zonnepanelen installateur 3052
 • Lagere energierekening.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOud-Heverlee
Postcode30520
Gasverbruik21.860 kWh
Stroomverbruik kWh3330 kWh
Gemiddelde energierekening€166,01

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Blanden mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Oud-Heverlee. Is dit voor jou onduidelijk? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit kan oplopen tot wel €800,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Oud-Heverlee zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Blanden
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4580), dan pak je al snel €568. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. Dit gaat er straks wel anders uit zien: de traditionele tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten + opbrengsten van zonnepanelen

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden investeerders wekken zo zelf stroom op.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen hangt af van de fabrikant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Blanden schommelen tussen de €4100 en €5500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en rendement
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in plusminus 2840 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Essent en Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €710,00 (tarief mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Blanden kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna check je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
120806€3675 – €4350€420
2285012€5050 – €5675€550
3355016€5900 – €6175€700
4390018€6475 – €6850€880
5466020€6975 – €7125€980
6482023€7450 – €8100€1090

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het schikt naar een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een sterk dak. Verder is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Blanden check jij of je dak geschikt is voor montage. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Blanden is 3330 kWh. Dat staat gelijk aan plusminus 10 zonnepanelen van 320 wattpiek. Aanbeveling: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen geschikt, voor 1875 kWh moet je rekenen op 8, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 15 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Meer dan de helft van de bewoners prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Ook onderscheiden we dunne-film panelen. Deze zonnepanelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Blanden?

Voor het leggen van panelen op uw woning is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-blanden

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Blanden vergelijken? D.m.v. onze stappenplan kies jij vandaag nog een erkende specialist in je postcodegebied. De meeste adviseurs hebben zelfs een speciale showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Kijk niet alleen naar het tarief. Check ook op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Hebben we het over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project omschrijven

  Beschrijf de eigenschappen van de woning. Het type huis (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn cruciaal. Selecteer daarna een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De adviseur geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Blanden.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Vul de overige contactgegevens in. Denk dan aan: naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en uw huidige mailadres. Vandaar komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste zenden zij de persoonlijke offerte.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van installateurs die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om eventuele keurmerken (zoals bijv. TÜV keurmerk, IEC keurmerk, CE-keurmerk, ISO certificaat) en vraag naar recente projecten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Huur jij een huis en is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De totale huursom wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Blanden op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Blanden
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Blanden verplichte kost – misschien ook bekend als prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!