Haasrode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek jij zonnepanelen in Haasrode? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en je kunt er geld mee verdienen. Door gebruik te maken van zonnepanelen op jouw woning kan je zelfstandig jouw eigen elektriciteit genereren. Ten gevolg van het financieel interessante plaatje, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoeveel rendement mag ik per jaar verwachten? Door middel van onze website tref jij waardevolle toelichtingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Haasrode!

zonnepanelen installateur 3053
 • Minder betalen voor stroom.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Voegt waarde toe aan uw woning.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteOud-Heverlee
Postcode30530
Gasverbruik21.870 kWh
Stroomverbruik kWh3335 kWh
Gemiddelde energierekening€166,16

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Haasrode mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Wel bestaan er gemeenten met energiepremies of speciale groene leningen. Door te surfen naar energiesparen.be tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Oud-Heverlee. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Oud-Heverlee bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Haasrode
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens verrassend voordelig een speciale lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Val jij in deze categorie? Dan geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4590), dan pak je al snel €569. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Hiervoor krijg je een gepaste vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Lever je meer terug dan dat je afneemt? In dat geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 6 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al enkele honderdduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort paneel, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Haasrode fluctueren tussen de €5400 en €6700 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten en rendement
Een bestelling met bijv. 10 panelen mondt uit in plusminus 2850 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Engie en/of Pure Energie betaal je hiervoor wel €712,50 (onkosten mei 2024). Door gebruik te maken van goedkope zonnepanelen in Haasrode kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf ontdek je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120906€3600 – €4475€440
2276011€5275 – €5800€550
3323016€5925 – €6050€775
4398016€6375 – €6775€920
5449020€7075 – €7175€1020
6519023€7400 – €7925€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het voldoet aan een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Verder is ligging onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Haasrode bekijk je of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Haasrode is 3335 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig ongeveer 11 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 950 kWh zijn 5 zonnepanelen gewenst, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2875 kWh zijn dat er 12, en voor 3900 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Veel consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Daarnaast onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is een vergunning verplicht in Haasrode?

Bij het installeren van PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Dikwijls is het verkrijgen van een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of de omvormer niet wordt geïntegreerd in de woning.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-haasrode

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Haasrode vergelijken? Met behulp van de adviezen van onze specialisten vind je moeiteloos een deskundige vakman in de buurt. Het merendeel van de monteurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf duidelijk de woning. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de focus-richting van het huis zijn goede voorbeelden. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur verschaft dan namelijk toepasbaar zonnepanelen advies in Haasrode.

 4. Vul contactgegevens in

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft jouw naam (+ achternaam), het 06-nummer, en e-mailadres. Vandaar is het helder hoe we met jou in contact kunnen komen als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend versturen ze de voorstellen (offertes).

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen 7 dagen ontvang je (een aantal) offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar houd ook rekening met voorwaarden/keurmerken (zoals bijv. Recyclage, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit is geen issues meer: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verscheidene aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld gymzalen die hun dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Voldoende eigen geld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Haasrode op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Haasrode
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Haasrode een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met pv-panelen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Heb jij een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!