Kraainem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Kraainem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en besparen je geld. Door middel van een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Door de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Kan iedereen dat zomaar doen? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij onze vergelijker vind je accurate adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Kraainem!

zonnepanelen installateur 1950
 • Hoger rendement dan spaarrekening.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKraainem
Postcode19500
Gasverbruik21.840 kWh
Stroomverbruik kWh3320 kWh
Gemiddelde energierekening€165,70

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Kraainem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Kraainem. Is er niets over te lezen? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €900,00. Ten derde kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Kraainem kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Kraainem
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4560), dan is het belastingvoordeel al gauw €565. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het is een woning die 100% particulier is en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een soort vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement wordt vaak vergeleken met 5 procent rente. Niet alleen gunstig voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Prijzen
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (juni 2024) van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Kraainem schommelen tussen de €4800 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen staat voor zo’n 3000 kWh stroom. Bij een energiebedrijf zoals Eneco of Vandebron betaal je voor dit stukje stroom wel €750,00 (tarieven juni 2024). Door goedkope zonnepanelen in Kraainem kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. Hierna doorzoek je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118106€3425 – €4200€410
2277011€5150 – €5625€600
3324014€6025 – €6250€875
4402017€6475 – €6775€940
5439019€6975 – €7125€990
6482021€7575 – €7975€1110

Interessante vragen (FAQ) over het laten plaatsen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Eveneens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Gezien de zonnepanelencheck Kraainem achterhaal je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kraainem bedraagt 3320 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 11 pv-panelen van 280 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1925 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2800 kWh gaat het om 12, en voor 3875 kWh heb je ongeveer 16 panelen nodig.

Wat is het beste type paneel?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Veel consumenten verkiezen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Kraainem?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kraainem

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Kraainem vergelijken? Aan de hand van onderstaande tips vind jij vandaag nog een uitstekende expert in jouw eigen buurt. Tal van adviseurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Hebben we het over een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Beschrijf de opdracht

  Specificeer het type huis. Het soort huis (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn relevant. Kies vervolgens een globale planning voor de installatie. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Kraainem.

 4. Waar kunnen we je bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het emailadres. Daardoor weten wij hoe we je het beste kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verzenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen 4-5 dagen krijg je persoonlijke offertes van adviseurs die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar het interessantste kostenplaatje, maar kijk goed naar certificering (bijv. VDE keurmerk, Recyclage, TÜV keurmerk, ISO certificaat) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor PV-panelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: er is nu zonne-energie voor iedereen! We onderscheiden allerlei duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere verenigingen die het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Zoals met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kraainem op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Kraainem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Kraainem een capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!