Wezembeek-Oppem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Wezembeek-Oppem? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en leveren ook nog eens euro’s op. Geholpen door zonnepanelen bij je huis is het mogelijk eigen energie te genereren. Wegens de dalende inkoopprijs, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Door gebruik te maken van de zonnepanelen-vergelijker check jij omvangrijke toelichtingen aangaande zonnepanelen kopen in Wezembeek-Oppem!

zonnepanelen installateur 1970
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteWezembeek-Oppem
Postcode19700
Gasverbruik21.850 kWh
Stroomverbruik kWh3325 kWh
Gemiddelde energierekening€165,85

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wezembeek-Oppem juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is er helaas niet in België. Verscheidene gemeenten werken met regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be ontdek je wat er precies mogelijk is in de gemeente Wezembeek-Oppem. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit kan oplopen tot wel €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • In de gemeente Wezembeek-Oppem zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Wezembeek-Oppem
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Belfius Bank groene renovatielening, Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor consumenten tegen een lage rente een speciale lening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is nu een speciale afspraak die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen geldt dus het lage BTW-tarief van 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4570), dan loopt het voordeel al gauw op tot €567. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor dit stukje elektriciteit krijg je een vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor elke kWh stroom die je extra teruglevert. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met 6% rente. Dit is niet alleen goed voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al 500.000investeerders zijn in staat energie op te wekken.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Wezembeek-Oppem zitten vaak tussen de €4500 en €6900, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat gelijk aan circa ongeveer 3010 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Budget Energie of Powerpeers staat dit al gauw gelijk aan €752,50 (vergoeding juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Wezembeek-Oppem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het gedeelte hierna bekijk je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120408€3475 – €4500€380
2279013€5000 – €5675€675
3329016€6025 – €6025€700
4399017€6300 – €6725€920
5452019€7050 – €7175€1000
6518021€7675 – €7925€1080

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het voldoet aan een aantal zaken: plek beschikbaar op het dak, een positie gericht tussen westen of oosten (het liefst focus op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Wezembeek-Oppem check je of je dak geschikt is voor montage. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wezembeek-Oppem bedraagt 3325 kWh. Hiervoor heb je nodig omstreeks 12 zonnepanelen van 290 wattpiek. Let op: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Let ook op de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 zonnepanelen gewenst, voor 1825 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2850 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3925 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Bijna alle investeerders kiezen voor de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Verder kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. De kosten zijn lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Wezembeek-Oppem?

Voor de installatie van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet noodzakelijk. Doorgaans gelden er andere regels voor monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. In de regel is het verplicht een vergunning in te dienen als de zonnepanelen niet op een dak worden geplaatst of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wezembeek-oppem

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Eenvoudig meerdere zonnepanelen bedrijven in Wezembeek-Oppem vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs zoek jij moeiteloos een uitmuntende installateur in de buurt. Tal van installateurs beschikken over een showroom waar je de producten in detail kunt zien. Er is meer dan alleen de installatiekosten. Check ook op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Praten we over een particuliere of zakelijke vraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Wat zijn je wensen?

  Beschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het type dak (schuin en/of plat) en de ligging van de woning zijn goede voorbeelden. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Wezembeek-Oppem.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Hierdoor komen we erachter hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap krijgt u natuurlijk de proposities (offertes).

 5. Offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit uw regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, IEC keurmerk, ISO certificaat, CE-keurmerk) en recensies van andere consumenten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Huur jij een huis en is het dak te klein voor zonnepanelen, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. Er verschijnen verschillende bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, De kosten bedragen zo’n €55,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De huurprijs is inclusief het onderhoud en eventuele reparaties.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wezembeek-Oppem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Wezembeek-Oppem
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Wezembeek-Oppem een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Belgen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!