Herent

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Herent? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Met behulp van het zonnepanelen-systeem wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Dankzij de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de interessante terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door deze pagina vind je uitgebreide info aangaande zonnepanelen kopen in Herent!

zonnepanelen installateur 3020
 • Structureel lagere energiekost.
 • Vermindering Milieu-impact.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteHerent
Postcode30200
Gasverbruik21.880 kWh
Stroomverbruik kWh3340 kWh
Gemiddelde energierekening€166,32

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Herent februari 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij welke regelingen er zijn in de gemeente Herent. Kan je hier niets over vinden? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €700,00 – €900 opleveren. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Herent zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Herent
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Op de aanschaf van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4600), dan is het belastingvoordeel al gauw €570. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet om een privéwoning gaan en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dit geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: deze traditionele energiemeters worden ingeruild voor slimme meters. In 2021 komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt vaak vergeleken met een 5% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al tienduizenden huizen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie hangt af van het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Herent komen doorgaans uit tussen de €5300 en €5700 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen staat voor grofweg 3040 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en/of Nuon betaal je daarvoor ongeveer €760,00 (prijs februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Herent bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. Hierna lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119208€3650 – €4375€420
2295013€5225 – €5700€650
3329015€6000 – €6050€800
4415016€6375 – €6775€950
5470019€6925 – €7250€1010
6509023€7450 – €8025€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het schikt naar een aantal randvoorwaarden: voldoende ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Eveneens is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Mede door de zonnepanelencheck Herent tref je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Herent is 3340 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig grofweg 10 zonnepanelen van 315 wattpiek. Aanbeveling: dit is slechts een gemiddelde. Bekijk de eindafrekening van de leverancier om jouw verbruik in te zien. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Houd ook rekening met de toekomstige situatie. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1850 kWh moet je rekenen op 8, voor 2975 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3850 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. De doorsnee mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Tevens bestaan er dunne-film PV-panelen. Dit type panelen hebben een mooier uiterlijk. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Herent?

Voor het leggen van panelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls moet er ook een vergunning aangevraagd worden als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-herent

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Herent vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs kies jij in korte tijd een uitmuntende installateur in jouw eigen buurt. Het merendeel van de bedrijven beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op de prijzen. Let ook op keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Zo ontvang je enkel offertes van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het een particuliere of zakelijke aanvraag? Spreken we over een woning in privé-bezit? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Project omschrijven

  Schets expliciet het huis. De woning-categorie (schuin of plat) en de oriëntatie van het dak zijn goede voorbeelden. Kies daarna een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De adviseur verschaft dan namelijk interessant zonnepanelen advies in Herent.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn voorletter + achternaam, een mobiel/vast nummer, en uw huidige mailadres. Hierdoor komen we erachter op welke manier je contact wilt onderhouden wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend zenden zij de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In een week volgen er offertes van adviseurs die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de laagste offerte, maar vraag ook om voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn TÜV keurmerk, ISO certificaat, VDE keurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er ontwikkelen verschillende duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De tarieven beginnen bij €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Herent op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Herent
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Herent een netvergoeding – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente