Merelbeke

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Merelbeke? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en je kunt er geld mee verdienen. Met zonnepanelen op je woning wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via de zonnepanelen-vergelijker bekijk jij actuele aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Merelbeke!

zonnepanelen installateur 9820
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Neem je milieuverantwoordelijkheid.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMerelbeke
Postcode98200
Gasverbruik22.740 kWh
Stroomverbruik kWh3370 kWh
Gemiddelde energierekening€170,58

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Merelbeke mei 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Merelbeke. Kan je het niet vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Merelbeke kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Merelbeke
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Crelan eco Energy, DHB Bank persoonlijke lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens heel voordelig een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4960), dan is jouw winst al gauw €615. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een redelijke vergoeding. Dit gebeurt door de zogenaamde terugdraaiende teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan krijg je nog geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een vergoeding krijgt.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een 6% spaarrekening. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al honderdduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te goedkoper je uit bent. De reden daarvan is: omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Merelbeke fluctueren tussen de €4600 en €5700, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen wekt op grofweg 2980 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Greenchoice en/of Pure Energie staat dit al gauw gelijk aan €745,00 (onkosten mei 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Merelbeke bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hierna doorzoek jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120708€3525 – €4375€380
2271013€5175 – €5675€625
3345015€6100 – €6275€850
4417016€6425 – €6750€940
5431019€7100 – €7200€1030
6503023€7525 – €8075€1090

PV-panelen installeren, waar moet ik op letten?

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Zonnepanelen op een dak leggen kan uitsluitend wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Evengoed is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Dankzij de zonnepanelencheck Merelbeke achterhaal jij de geschiktheid van je dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Merelbeke bedraagt 3370 kWh. Hiervoor zijn benodigd pak ‘m beet 12 panelen van 300 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1850 kWh gaat het om 7, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3975 kWh gaat het om 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is ongeveer gelijk. Meer dan de helft van de woningbezitters maken een keuze voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Mede kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Deze zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. De investering is laag, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Merelbeke?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Dit is wel het geval bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-merelbeke

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Merelbeke vergelijken? Dankzij onze stappenplan kies je in een zeer korte periode een uitmuntende aanbieder in jouw eigen buurt. Verschillende aanbieders hebben zelfs een speciale showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de tarieven. Vraag ook om keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Is het een particuliere of zakelijke vraag? Is het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer duidelijk de woning. Het genre woning (schuin & plat) en de geografische ligging van het dak zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De deskundige geeft jou dan interessant zonnepanelen advies in Merelbeke.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Denk dan aan: je voor- en achternaam, telefoonnummer en als laatste het e-mailadres. Dan is het duidelijk hoe we je het beste kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In een week volgen er offertes van deskundigen uit de regio. Er is meer dan alleen de voordeligste tarieven, maar houd ook rekening met de benodigde certificaten (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Zit je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed om te weten: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er verschijnen meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die grond of een dak over hebben voor zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is is geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Bijvoorbeeld met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Merelbeke op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Merelbeke
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Merelbeke een vergoeding aan de distributienetbeheerder – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor woningen met pv-panelen met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomHet gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente