Lemberge

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Lemberge? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en een goede investering. Geholpen door een zonnepanelen-installatie kan je zelf stroom opwekken. Als gevolg van de dalende inkoopprijs, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en de terugverdientijd? Geholpen door de zonnepanelen-vergelijker tref je actuele raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Lemberge!

zonnepanelen installateur 9820
 • Makkelijk geld besparen.
 • Verantwoorde investering.
 • Onafhankelijk in je stroomopwekking.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMerelbeke
Postcode98200
Gasverbruik21.530 kWh
Stroomverbruik kWh3557,9399815969 kWh
Gemiddelde energierekening€169,76

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Lemberge juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Op energiesparen.be ontdek je de spelregels in de gemeente Merelbeke. Kan je hier niets over vinden? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat niet iets als een landelijke subsidie of energiepremie.
 • In de gemeente Merelbeke zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Lemberge
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Record Credits energiekrediet, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten tegen een gunstige rente een speciale lening kunnen afsluiten voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is een speciale regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4750), dan loopt het voordeel al gauw op tot €589. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Hoe werkt de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie ontvang je een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In die situatie krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 6 procent. Niet alleen goed voor onze aardbol, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huizen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt bepaald door de paneel variant, het vermogen in wattpiek en kosten installateur. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De kosten (juni 2024) van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Lemberge liggen tussen de €5300 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen genereert grofweg 2830 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Greenchoice en/of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €707,50 (tarieven juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Lemberge is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het volgende overzicht vind je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117107€3475 – €4425€430
2294013€5100 – €5700€550
3345015€6100 – €6250€875
4398016€6325 – €6600€910
5454020€7000 – €7250€970
6485022€7550 – €8200€1040

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het overeenstemt met een aantal zaken: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een stevig dak met een goede constructie. Tevens is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Gezien de zonnepanelencheck Lemberge tref jij of uw dak in aanmerking komt. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lemberge bedraagt 3557,9399815969 kWh. Dit kan je zelf opwekken met omstreeks 11 panelen van 290 wattpiek. Concreet: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2800 kWh laat je circa 12 panelen leggen, en voor 3900 kWh moet je uitgaan van 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. Veel consumenten geven de voorkeur aan zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Verder onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De prijs is erg gunstig, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Lemberge?

Puur voor PV-panelen op uw dak is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak moet er ook een vergunning aangevraagd worden als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lemberge

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Lemberge vergelijken? Via onze stappenplan tref jij vandaag nog een betrouwbare specialist in je postcodegebied. De meeste installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de tarieven. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Hebben we het over een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uitgangspunt een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Schets expliciet jouw woning. Het soort huis (schuin + plat) en de geografische ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Selecteer vervolgens een ideale leverdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. Het installatiebedrijf voorziet jou dan van betrouwbaar zonnepanelen advies in Lemberge.

 4. Voorkeur voor contact

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het betreft jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en het mailadres. Op die manier is het voor ons duidelijk hoe wij u kunnen bereiken wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien ontvang je de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijking van offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van specialisten die actief zijn in de regio. Kijk niet alleen naar de goedkoopste aanbieder, maar vraag ook om eventuele keurmerken (bijvoorbeeld CE-keurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, Recyclage) en referenties. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er ontwikkelen verscheidene prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name scholen die hun dak/grond over hebben voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, De kosten bedragen zo’n €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een grote som geld is is geen must.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lemberge op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Lemberge
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Lemberge een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen die beschikken over een terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar dit tarief? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!