Munte

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Munte? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. Geholpen door het zonnepanelen-systeem wek je je eigen zonne-energie op. Dankzij het financieel interessante plaatje, de royale 6%-BTW constructie, en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Aan de hand van zonnepanelenvoordeel.be doorzoek je actuele aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Munte!

zonnepanelen installateur 9820
 • Meestal binnen 10 jaar terugverdiend.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Een gunstiger energielabel voor de woning.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMerelbeke
Postcode98200
Gasverbruik21.550 kWh
Stroomverbruik kWh3558,56481883366 kWh
Gemiddelde energierekening€169,86

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Munte september 2023

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is niet beschikbaar in België. Regelmatig hebben gemeenten energiepremies of speciale groene leningen. Via de website energiesparen.be tref jij de spelregels in de gemeente Merelbeke. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Voorts kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Merelbeke zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Munte
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huishoudens heel voordelig een duurzaamheidslening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er bestaat een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4770), dan profiteer je al van een korting van zo’n €591. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Ter compensatie ontvang je een passende vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al vele tienduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van het plaatsen. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te voordeliger het is. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Munte variëren tussen de €4400 en €6100, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen genereert circa 2850 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Essent en Vandebron betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €712,50 (tarief september 2023). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Munte bespaar je ieder jaar dit bedrag. Hieronder bekijk je een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120406€3425 – €4500€390
2308011€5300 – €5800€675
3345014€5900 – €6175€725
4382016€6425 – €6800€950
5434019€7050 – €7150€1010
6487021€7600 – €8175€1070

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Is mijn woning geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een goede dakconstructie. Evenzeer is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Door de zonnepanelencheck Munte zie je of jouw dak geschikt is. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Munte is 3558,56481883366 kWh. Dat staat gelijk aan ongeveer 10 pv-panelen van 285 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je er ook minder te leggen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 4 panelen geschikt, voor 1875 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 3000 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is zo goed als gelijk. De meeste investeerders kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Tegenwoordig zien we ook steeds meer all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Mede onderscheiden we dunne-film panelen. Dit type PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten liggen relatief laag, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Hoe zit het met een vergunning in Munte?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Dit geldt niet voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-munte

Installateur zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Munte vergelijken? Door het onderstaande stappenplan tref jij binnen enkele minuten een erkende vakspecialist in jouw eigen buurt. Tal van monteurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de kosten. Vraag ook om certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Praten we over uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf duidelijk de woning. Het genre huis (plat + schuin) en de geografische ligging van het dak zijn essentieel. Maak ook een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De expert geeft dan relevant zonnepanelen advies in Munte.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Van belang zijn je voor- en achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Hierdoor komen wij erachter hoe wij u kunnen bereiken als er meer info benodigd is. Daarna ontvangt u ook de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Let niet alleen op de goedkoopste prijzen, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan Recyclage, VDE keurmerk, CE-keurmerk, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Hoe werkt zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of is het gewoon te duur? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We kennen nogal wat aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die een stuk van het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €70,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Bijvoorbeeld met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Munte op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Munte
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Munte een aanvullend distributienettarief – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor Belgen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!