Schelderode

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Schelderode? Zonnepanelen zijn duurzaam en fiscaal aantrekkelijk. Door middel van thuis geïnstalleerde zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Mede door de aantrekkelijke paneel prijzen, de speciale 6%-BTW regeling en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Heeft ons huis een geschikt dak? Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be ontdek jij handige adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Schelderode!

zonnepanelen installateur 9820
 • Structureel lagere energiekost.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMerelbeke
Postcode98200
Gasverbruik21.560 kWh
Stroomverbruik kWh3558,87723745203 kWh
Gemiddelde energierekening€169,91

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Schelderode december 2023

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref je wat er precies mogelijk is in de gemeente Merelbeke. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Merelbeke zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Schelderode
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, AXA Bank energy@home. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor gezinnen extra goedkoop een speciaal type lening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4780), dan pak je al snel €593. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: De woning wordt alleen gebruikt voor private doeleinden en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor deze elektriciteit ontvang je een vergoeding. Dit werkt erg eenvoudig: jouw energiemeter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Dan krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen gunstig voor de aarde, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al ruim honderdduizenden huizen hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in Wp en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, des te rendabeler jouw investering. Dit wordt veroorzaakt doordat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een aanbieding met 10 panelen in Schelderode liggen tussen om en nabij de €4900 en €5500 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een set van 10 zonnepanelen in draait uit op pak ‘m beet 2860 kWh stroom. Bij een energiebedrijf als Budget Energie of Qurrent staat dit al gauw gelijk aan €715,00 (onkosten december 2023). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Schelderode bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119508€3600 – €4375€420
2307011€5225 – €5725€625
3324016€5950 – €6200€750
4407016€6500 – €6725€950
5464020€6900 – €7200€1030
6501023€7550 – €7825€1100

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Het installeren van zonnepanelen op daken is mogelijk indien het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, met de richting tussen oost / west (zuiden is aan te raden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een goede dakconstructie. Mede is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Mede door de zonnepanelencheck Schelderode tref je of het dak van uw woning kan. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Schelderode bedraagt 3558,87723745203 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pakweg 12 panelen van 325 wattpiek. Let op: dit is slechts een gemiddelde. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Maak ook een inschatting van verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1975 kWh heb je er ongeveer 8 nodig, voor 2875 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 4000 kWh zijn dat 18 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen komt aardig overeen. Bijna alle klanten installeren zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Eveneens onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De kosten zijn lager, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Heb ik een vergunning nodig in Schelderode?

Voor panelen bovenop uw huis is geen vergunning nodig. Dit geldt niet voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-schelderode

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Schelderode vergelijken? Met behulp van de uitleg die hierna komt tref je zonder problemen een erkende expert in jouw eigen buurt. Veel bedrijven hebben een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de tarieven. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Praten we over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een woning in privé-bezit? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer het type huis. Het soort woning (schuin of plat) en de ligging van het dak zijn cruciaal. Kies ook een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De adviseur biedt zo geschikt zonnepanelen advies in Schelderode.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. We vragen om naam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en het mailadres. Zo weten we hoe we contact kunnen opnemen voor eventuele vragen. Daaropvolgend ontvangt u ook de proposities (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen met een goede naam in de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste prijs, maar bekijk ook kleine lettertjes/certificaten (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, CE-keurmerk, IEC keurmerk, VDE keurmerk) en recensies van andere consumenten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed nieuws, je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! Er verschijnen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn scholen die een stuk van het dak beschikbaar stellen voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kan al vanaf €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Schelderode op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Schelderode
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Schelderode een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Werk jij met een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!