Bottelare

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Wil je meer weten over zonnepanelen in Bottelare? Zonnepanelen zijn duurzaam en goed voor de portemonnee. Via de zonnepanelen van tegenwoordig wek je op een duurzame manier elektriciteit op. Omwille van de hogere wattpiek per zonnepaneel, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Middels onze website lees je praktische info over zonnepanelen kopen in Bottelare!

zonnepanelen installateur 9820
 • Terugverdientijd korter dan 10 jaar.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Geen vergunning nodig.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMerelbeke
Postcode98200
Gasverbruik21.520 kWh
Stroomverbruik kWh3557,62756297852 kWh
Gemiddelde energierekening€169,71

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Bottelare september 2023

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met speciale premies en/of leningen. Op energiesparen.be vind je wat de voorwaarden zijn in de gemeente Merelbeke. Is er niets over te lezen? Mail of bel dan even jouw gemeente. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Merelbeke kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Bottelare
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee woningeigenaren zonder hoge lasten een speciale lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te besparen met o.a. zonnepanelen, isolatie, of een warmtepomp/zonneboiler. Voor het installeren van zonnepanelen betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4740), dan is jouw winst al gauw €588. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, injecteer je terug op het energienet. In ruil krijg je een gepaste vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wek je meer op dan je verbruikt? In dat geval krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met een mooie rente van 5 procent. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook op een lagere energierekening. Al 500.000investeerders hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De offerteprijs voor zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe goedkoper het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De geraamde kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Bottelare liggen tussen de €5400 en €6600 met daarbij een omvormer en aansluiting. Huren kan vanaf €70,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op zo’n 2820 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Eneco of Nuon staat dit al gauw gelijk aan €705,00 (tarieven september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Bottelare kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna lees je een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117606€3400 – €4200€410
2286012€5000 – €5600€650
3348015€6025 – €6225€725
4417016€6375 – €6600€900
5448019€6975 – €7275€1010
6491023€7700 – €7925€1090

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Door de zonnepanelencheck Bottelare check je of uw dak in aanmerking komt. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Bottelare bedraagt 3557,62756297852 kWh. Je hebt dus nodig circa 10 panelen van 315 wattpiek. Let op: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van panelen met een hoger vermogen heb je er waarschijnlijk minder nodig. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 875 kWh zijn 4 zonnepanelen geschikt, voor 2000 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2800 kWh moet je uitgaan van 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. De doorsnee mensen verkiezen de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Verder bestaan er dunne-film panelen. Deze PV-panelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is een vergunning verplicht in Bottelare?

Bij het installeren van zonnepanelen op uw dak is een vergunning overbodig. Deze regel gaat niet op bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-bottelare

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Bottelare vergelijken? Via de adviezen van onze specialisten zoek je in een zeer korte periode een professionele specialist in je postcodegebied. Een aantal monteurs beschikken over een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Houd ook rekening met kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Hebben we het over een particuliere of zakelijke aanvraag? Hebben we het over een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Project beschrijven

  Definieer het soort huis. De huis-categorie (schuin of plat) en de ligging van de woning zijn van groot belang. Kies ook een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur voorziet jou dan van uitstekend zonnepanelen advies in Bottelare.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Van belang zijn achternaam, voornaam, tel. nr. en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor weten wij hoe we contact kunnen opnemen als de experts nadere info nodig hebben. Als laatste krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes naast elkaar zetten

  Binnen een week krijg je persoonlijke offertes van vakmannen uit de regio. Er is meer dan alleen de scherpste prijs, maar check ook de benodigde certificaten (bijvoorbeeld ISO certificaat, RoHS certificaat, Recyclage, VDE keurmerk) en beoordelingen van anderen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is je dak voor zonnepanelen ongeschikt bevonden, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Goed om te weten: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden nogal wat interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan ondernemingen die het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Of waar ze wel gewoon op jouw dak komen te liggen. De kosten bedragen zo’n €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is dan ook geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Bottelare op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Bottelare
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Bottelare een vergoeding – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor Belgen met een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!