Melsen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Melsen? Zonnepanelen zijn een duurzame keuze en fiscaal aantrekkelijk. Door gebruik te maken van thuis geïnstalleerde zonnepanelen kan je zelf stroom opwekken. Mede door de lagere prijs van de panelen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is mijn woning hiervoor geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Via de zonnepanelen-vergelijker bekijk je bruikbare tips die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Melsen!

zonnepanelen installateur 9820
 • Snelle terugverdientijd.
 • Milieubewuste keuze.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Veilig en weinig onderhoud.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteMerelbeke
Postcode98200
Gasverbruik21.540 kWh
Stroomverbruik kWh3558,25240021528 kWh
Gemiddelde energierekening€169,81

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Melsen september 2023

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Merelbeke. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Merelbeke zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Melsen
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Record Credits energiekrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren met een lage rente een speciale lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
De Belgische overheid biedt een regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4760), dan is jouw winst al gauw €590. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Stroom die je niet meteen verbruikt kan je terug op het net injecteren. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor dit “extra” deel. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is in lijn met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op de aarde, echter ook op financieel vlak. Al tienduizenden consumenten hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafkosten
De totale kosten van zonnepanelen hangt af van het model, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je koopt, hoe betaalbaarder het wordt. Dat is het gevolg van het feit dat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De kosten (september 2023) van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Melsen schommelen tussen de €4100 en €5600 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in genereert circa 2840 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Oxxio betaal je al snel €710,00 (kosten september 2023). Met goedkope zonnepanelen in Melsen kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In het gedeelte hieronder lees je een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120406€3425 – €4350€440
2298011€5275 – €5650€550
3358015€5950 – €6225€750
4398017€6400 – €6850€880
5450020€7050 – €7275€970
6515022€7500 – €7825€1100

Veelgestelde vragen over het laten plaatsen van PV-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal condities: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Bovendien is ligging onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Mede door de zonnepanelencheck Melsen tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Melsen is 3558,25240021528 kWh. Dit kan je zelf genereren met plusminus 10 zonnepanelen van 290 wattpiek. Let op: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 875 kWh zijn 4 pv-panelen afdoende, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2850 kWh zijn dat er circa 12, en voor 3900 kWh zijn dat 15 panelen.

Wat is het beste type paneel?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is vrijwel hetzelfde. De meeste investeerders kopen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Mede kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen vallen veel minder op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Welke vergunning moet ik hebben in Melsen?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw dak hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. Gewoonlijk is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-melsen

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Goede zonnepanelen bedrijven in Melsen vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan vergelijk je in korte tijd een uitmuntende expert in jouw omgeving. Verscheidene bedrijven hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de prijzen. Kijk goed naar keurmerken en referenties.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Niet elke installateur is in je regio actief. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Spreken we over een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Is het uitgangspunt uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Schets zo specifiek mogelijk het huis. Het soort huis (schuin of plat) en de geografische ligging van de woning zijn relevant. Kies vervolgens een installatiedatum die uitkomt. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf verschaft dan namelijk professioneel zonnepanelen advies in Melsen.

 4. Voorkeur voor contact

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn voorletter + achternaam, het 06-nummer, en als laatste het e-mailadres. Vandaar weten wij hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend versturen ze de persoonlijke offerte.

 5. Vergelijk offertes

  In 3-4 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van deskundigen die goed staan aangeschreven. Kijk niet alleen naar de goedkoopste prijzen, maar check ook op eventuele keurmerken (denk aan ISO certificaat, RoHS certificaat, CE-keurmerk, VDE keurmerk) en klantervaringen. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want er is nu zonne-energie voor iedereen! Er ontwikkelen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan bedrijven die een stuk van het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Dit kost om en nabij de €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt niet hoger (geen indexatie).
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een grote som geld is niet nodig.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Zoals met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Melsen op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Melsen
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Melsen een bijdrage – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen waar sprake is van een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!