Lennik

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

De woning verduurzamen met zonnepanelen in Lennik? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. zonnepanelen op het dak wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Door de dalende verkoopprijzen, de 6% BTW regeling en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Kan dit ook op ons dak? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker doorzoek jij praktische raadgeving over zonnepanelen kopen in Lennik!

zonnepanelen installateur 1750
 • Eenvoudig besparen op de energienota.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLennik
Postcode17500
Gasverbruik21.680 kWh
Stroomverbruik kWh3540 kWh
Gemiddelde energierekening€169,98

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Lennik juli 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. In een aantal gemeenten vind je interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be vind jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Lennik. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Daarbij mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Lennik bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Door de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Lennik
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, bpost bank energie lening. Dit zijn interessante leningen waardoor huizeneigenaren extra voordelig een speciale lening kunnen nemen om het energielabel van de woning te verbeteren.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je nu nog maar 6% BTW (in plaats van 21%). Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4400), dan bedraagt het voordeel al snel €545. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest injecteer je terug op het energienet. Daarvoor krijg jeeen passende vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de klassieke mechanische tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement is vergelijkbaar met 4 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het soort en merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger de investering. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Lennik zitten vaak tussen de €5200 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen mondt uit in pak ‘m beet 2840 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Greenchoice en Powerpeers betaal je hiervoor wel €710,00 (onkosten juli 2024). Via goedkope zonnepanelen in Lennik is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In het gedeelte hierna ontdek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118808€3475 – €4325€380
2278011€5000 – €5700€650
3344015€5950 – €6250€875
4409016€6450 – €6775€880
5449019€7100 – €7200€960
6513023€7700 – €8175€1060

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Is mijn dak ook geschikt?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het strookt met een aantal regels: genoeg ruimte voor meerdere panelen, een positie gericht tussen westen of oosten (liefst op het zuiden), de panelen dienen niet in elkaar schaduw te liggen, en een sterk dak. Mede is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Mede door de zonnepanelencheck Lennik ontdek jij of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lennik is 3540 kWh. Dit kan je zelf opwekken met om en nabij 10 panelen van 280 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. In jouw geval kan het heel anders zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen voldoende, voor 1875 kWh gaan we uit van 8, voor 2825 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3800 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De jaarlijkse opbrengst is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de mensen prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Mede vinden we dunne-film panelen. Dit type panelen kunnen bijna overal geplaatst worden. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Moet ik een vergunning aanvragen in Lennik?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op een woning hoef je geen vergunning te regelen. Uitzonderingen zijn beschermde dorps- of stadsgezichten en monumenten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lennik

Zoek een betrouwbare zonnepanelen installateur

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Lennik vergelijken? Door gebruik te maken van het onderstaande stappenplan heb jij in een zeer korte periode een goede vakman in de regio. Het merendeel van de specialisten beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de prijs. Wees scherp op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul adresgegevens in (postcode en huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om een huurhuis of koopwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Deel zoveel mogelijk informatie.

 3. Opdrachtomschrijving

  Omschrijf de aard van de woning. Het type woning (plat & schuin) en de focus-richting van het huis zijn van groot belang. Selecteer ook een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De specialist geeft op die manier interessant zonnepanelen advies in Lennik.

 4. Voorkeur voor contact

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en e-mailadres. Op die manier weten wij hoe we contact kunnen leggen in het geval er extra info nodig is. Vervolgens zenden zij de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na een paar dagen volgt er een transparante offerte van experts uit de omgeving. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (zoals IEC keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Goed om te weten: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er zijn verschillende rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan clubhuizen die het dak kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €60,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Lennik op het dak van een wooncomplex.

Prosumententarief Lennik
Al een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lennik een distributienettarief – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor woningen met pv-panelen die beschikken over een terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De kosten verschillen per netbeheerder, denk aan een bedrag tussen de €89,00 en €109,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente