Ternat

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Op zoek naar zonnepanelen in Ternat? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en financieel interessant. Dankzij de investering in zonnepanelen wek je jouw eigen duurzame stroom op. Door de aantrekkelijke paneel prijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de interessante terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Is het overal mogelijk? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Met deze website doorzoek je toepasbare details die van pas komen bij zonnepanelen kopen in Ternat!

zonnepanelen installateur 1740
 • Minder betalen voor stroom.
 • Goed voor het milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteTernat
Postcode17400
Gasverbruik21.660 kWh
Stroomverbruik kWh3530 kWh
Gemiddelde energierekening€169,68

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Ternat juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er helaas niet in België. Wel bestaan er gemeenten met aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Door gebruik te maken van energiesparen.be lees jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Ternat. Kom je er niet uit? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • Binnen de gemeente Ternat is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Via de terugdraaiende teller kan je extra verdienen op je panelen.

Energielening via Energiehuis Ternat
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als DHB Bank persoonlijke lening, AXA Bank energy@home, Crelan eco Energy, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om een meer duurzame woning te realiseren.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4380), dan is jouw winst al gauw €543. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan worden teruggeleverd aan de leverancier. Voor deze elektriciteit ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit werkt heel simpel: jouw meterstand wordt gewoon teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je – zoals het nu is – geen terugleververgoeding voor deze extra zonnestroom. Er is wel verandering op komst: de ouderwetse tellers gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 4% rente. Dit is niet alleen goed voor het klimaat, tevens ook fiscaal erg interessant. Al 500.000woningeigenaren hebben panelen laten installeren.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen is gebaseerd op het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het plaatsen. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dit komt doordat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De geschatte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Ternat liggen tussen om en nabij de €4200 en €5800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen resulteert in circa 2820 kWh stroom. Bij een energieleverancier als Essent en/of Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €705,00 (kosten juni 2024). Via goedkope zonnepanelen in Ternat kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna bekijk jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119207€3475 – €4400€380
2296012€5200 – €5775€550
3331014€5950 – €6050€725
4413017€6525 – €6800€920
5470019€7000 – €7150€990
6502022€7600 – €8200€1070

Wat is van belang bij het plaatsen van PV-panelen?

Kan ik panelen op mijn dak leggen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal eisen: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een dak dat sterk genoeg is. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Ternat bekijk je of uw dak in aanmerking komt. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Ternat bedraagt 3530 kWh. Om dit te kunnen opwekken heb je nodig om en nabij 10 panelen van 300 wattpiek. Belangrijk: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. In jouw geval kan het heel anders zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor het elektriciteitsverbruik in de toekomst. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1900 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2800 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3925 kWh zijn dat 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Overigens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning verplicht in Ternat?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Doorgaans is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-ternat

Een zonnepanelen-installateur vinden

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Ternat vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan zoek jij binnen enkele minuten een uitstekende leverancier in jouw streek. Verschillende leveranciers hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Bekijk ook eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Spreken we over een huis in eigen bezit (of huur)? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdrachtomschrijving

  Schets expliciet het huis. Het genre huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn van groot belang. Maak vervolgens een keuze voor de gewenste uitvoerdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. Het installatiebedrijf geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Ternat.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Dit zijn naam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Daardoor komen wij erachter hoe we je het beste kunnen bereiken voor eventuele vragen. Daarna versturen ze de offerte op maat.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week volgen er offertes van installatiebedrijven die werkzaam zijn in de buurt. Pas op voor alleen de laagste offerte, maar kijk goed naar de benodigde certificaten (zoals CE-keurmerk, VDE keurmerk, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en verhalen van andere klanten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dak te klein voor zonnepanelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er ontwikkelen verschillende aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name gymzalen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De totale huursom blijft de hele periode hetzelfde.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Ternat op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Ternat
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Ternat aanvullend capaciteitstarief – of zogenaamde prosumententarief -voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dit compenseer je dus weer met het prosumententarief. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente