Sint-Martens-Lennik

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Sint-Martens-Lennik? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en financieel interessant. Middels de zonnepanelen van tegenwoordig wek je je eigen zonne-energie op. Gezien de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de zogenaamde terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn woning hiervoor geschikt? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be check je omvangrijke raadgeving m.b.t. zonnepanelen kopen in Sint-Martens-Lennik!

zonnepanelen installateur 1750
 • Minder betalen voor stroom.
 • CO2 uitstoot beperken.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Een beter energielabel waardoor waarde woning stijgt.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteLennik
Postcode17500
Gasverbruik21.400 kWh
Stroomverbruik kWh3400 kWh
Gemiddelde energierekening€165,67

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Sint-Martens-Lennik mei 2024

Een speciale subsidie is er niet meer in België. Er zijn nog wel gemeenten met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Door te surfen naar energiesparen.be vind jij de spelregels in de gemeente Lennik. Kom je er niet uit? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw woning minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €700,00 of nog meer. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • Binnen de gemeente Lennik is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Met behulp van de terugdraaiende teller wordt de terugverdientijd aantrekkelijker.

Energielening via Energiehuis Sint-Martens-Lennik
Wil je investeren in zonnepanelen, maar heb je geen eigen geld? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als AXA Bank energy@home, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huishoudens met een lage rente een groene lening kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is een speciale regeling die eigenaren van huizen van 10 jaar of ouder aanzet om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4870), dan pak je al snel €604. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het gaat om een privé-woningen de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jenatuurlijk een vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Dit gaat er straks wel anders uit zien: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Zo rond 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement is vergelijkbaar met een 4% spaarrekening. De win is er niet alleen voor onze aardbol, maar ook voor de portemonnee! Al enkele honderdduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt bepaald door het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de prijs per Wattpiek dan lager is. De kosten van een aanbieding met 10 panelen in Sint-Martens-Lennik schommelen tussen de €5000 en €6600 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Geschatte opbrengsten
Een set bestaande uit 10 pv-panelen staat voor om en nabij 2790 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Energiedirect en Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €697,50 (onkosten mei 2024). Via goedkope zonnepanelen in Sint-Martens-Lennik bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf lees je een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117907€3425 – €4200€430
2276013€5275 – €5825€500
3333016€6025 – €6175€700
4396018€6550 – €6625€900
5466020€6950 – €7200€1020
6483021€7550 – €7900€1050

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het overeenstemt met een aantal eisen: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is het efficiëntst), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Tevens is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Wegens de zonnepanelencheck Sint-Martens-Lennik achterhaal jij of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Sint-Martens-Lennik is 3400 kWh. Dit staat voor omstreeks 10 zonnepanelen van 280 wattpiek. Toelichting: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met een hoger vermogen hoef je er ook minder te leggen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de toekomstige situatie. Voor 900 kWh zijn 4 pv-panelen geschikt, voor 1825 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2950 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3800 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Zijn er verschillende type panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is gelijkwaardig. Meer dan 50% van de consumenten kopen zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed kan men gaan voor dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Heb ik een vergunning nodig in Sint-Martens-Lennik?

Tijdens de montage van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Dit geldt niet voor historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Vaak is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-sint-martens-lennik

Een zonnepanelen-installateur vinden

Erkende zonnepanelen bedrijven in Sint-Martens-Lennik vergelijken? Dankzij tips van onze adviseurs zoek jij in een zeer korte periode een professionele vakspecialist in je woonplaats. De meeste leveranciers bieden een kleine showroom waar je de panelen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de prijzen. Kijk goed naar eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf zo specifiek mogelijk de woning. Het soort dak (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn daarin van belang. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman geeft op die manier aantrekkelijk zonnepanelen advies in Sint-Martens-Lennik.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, tel. nr. en het mailadres. Dan is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Bij de laatste stap ontvang je de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen volgt er een transparante offerte van experts die actief zijn in de regio. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar bekijk ook voorwaarden/keurmerken (denk aan IEC keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor zonnepanelen, of is de investering nu te groot? Er zijn goede alternatieven: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen verscheidene mooie (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stuk van het dak vol met zonnepanelen willen leggen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost zo’n €60,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is niet meer aan de orde.
 • Denk collectief: Je kunt zelf een project opzetten. Zoals met buren zonnepanelen laten plaatsen in Sint-Martens-Lennik op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Sint-Martens-Lennik
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Sint-Martens-Lennik aanvullend capaciteitstarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningen met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. Deze kosten fluctueren tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!