Oordegem

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Oordegem? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en een goede investering. Geholpen door de zonnepanelen van tegenwoordig wordt het mogelijk om jouw eigen stroom te genereren. Gezien de dalende inkoopprijs, de speciale 6%-BTW regeling en de welbekende terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan iedereen dat zomaar doen? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Via onze tool bekijk je praktische gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Oordegem!

zonnepanelen installateur 9340
 • Structureel lagere energiekost.
 • Draag bij aan een milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLede
Postcode93400
Gasverbruik20.190 kWh
Stroomverbruik kWh3516,07588673414 kWh
Gemiddelde energierekening€163,24

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Oordegem juni 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen is er jammer genoeg niet in België. Wel bestaan er gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be ontdek je hoe het ervoor staat in de gemeente Lede. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dat kan je zo maar €900,00 opleveren. Tevens kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Landelijk gezien biedt de Belgische overheid geen premie of subsidie.
 • In de gemeente Lede zijn er mogelijk wel mogelijkheden.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Oordegem
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder strikte voorwaarden gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Kom je niet in aanmerking? Bekijk de groene leningen als Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waardoor huizeneigenaren extra goedkoop een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is een speciale regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4910), dan is het belastingvoordeel al gauw €609. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en je moet aantonen dat het is uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt wordt teruggeleverd aan het net. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor dit overschot. Er is wel verandering op komst: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waar ook jouw “teveel” opgewekte stroom gecompenseerd wordt.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno juni 2024. Het rendement kan je vergelijken met een 4 procent spaarrente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden woningen hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt bepaald door de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Oordegem liggen tussen om en nabij de €4500 en €6300 (inclusief omvormer en installatie). Huren kan vanaf €60,00.

Opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in grofweg 2720 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Engie of Nuon betaal je al snel €680,00 (prijs juni 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Oordegem kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. Hierna doorzoek je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118306€3425 – €4400€410
2283012€5075 – €5775€575
3335014€6075 – €6075€875
4380018€6375 – €6600€900
5467020€6975 – €7200€960
6505021€7625 – €7950€1070

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn dak ook geschikt?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het strookt met een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gelegen tussen het westen en oosten (liefst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een sterk dak. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden qua opbrengst perfect. Mede door de zonnepanelencheck Oordegem bekijk jij of je dak geschikt is voor montage. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Oordegem is 3516,07588673414 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig pak ‘m beet 12 zonnepanelen van 325 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Jouw situatie kan verschillend zijn. Indien u kiest voor hoog rendement panelen hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 2000 kWh zijn dat er 7, voor 2950 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3875 kWh laat je zo’n 16 panelen leggen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement komt aardig overeen. Meer dan de helft van de huizenbezitters installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Je kunt ook all-black panelen bestellen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Verder bestaan er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen vallen eigenlijk nauwelijks op. Het zijn relatief goedkope panelen, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Oordegem?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op een woning is een vergunning niet aan de orde. Deze regel gaat niet op bij historische gebouwen (monumenten) of stads- en dorpsgezichten. Veelal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-oordegem

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Oordegem vergelijken? Via de uitleg die hierna komt vind jij in korte tijd een uitmuntende aanbieder in je postcodegebied. Het merendeel van de aanbieders hebben een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Let niet alleen op de offerteprijs. Wees scherp op voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Niet elke installateur is in je regio actief. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Definieer duidelijk het huis. De dak-categorie (schuin en/of plat) en de focus-richting van de woning zijn belangrijke onderdelen. Selecteer vervolgens een globale planning voor de installatie. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De installateur geeft op die manier actueel zonnepanelen advies in Oordegem.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Dit zijn naam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Dan is het duidelijk hoe we contact kunnen leggen wanneer er aanvullende info nodig is. Nadien ontvangt u ook de voorstellen (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Na een paar dagen ontvang je een offerte op maat van deskundigen die werkzaam zijn in de buurt. Kijk verder dan de aanbieder met de laagste prijs, maar let ook op certificaten en keurmerken (zoals Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, RoHS certificaat) en vraag naar recente projecten. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Dan is er een oplossing, want je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. Er zijn nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Voorbeelden zijn clubhuizen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, De kosten bedragen zo’n €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huursom van de pv-panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Hoe dat werkt? Denk aan met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Oordegem op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Oordegem
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Oordegem een bijdrage – wat we ook kennen als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door Vlamingen waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom moet ik dit betalen? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Woningen met zonnepanelen zijn geen uitzondering Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €88,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!