Wanzele

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Wanzele? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en hebben een prima rendement. Dankzij innovatieve zonnepanelen wek je je eigen stroom op door de werking van zonnecellen. Dankzij de hogere wattpiek per zonnepaneel, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller gaan steeds meer woningeigenaren over tot aankoop. Kan het ook op mijn huis? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Door middel van de zonnepanelen-vergelijker check jij toepasbare tips met betrekking tot zonnepanelen kopen in Wanzele!

zonnepanelen installateur 9340
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Gemakkelijk aanbieders vergelijken.
 • Terugleveren aan het netwerk.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLede
Postcode93400
Gasverbruik20.210 kWh
Stroomverbruik kWh3516,7007239709 kWh
Gemiddelde energierekening€163,33

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidie en premie voor zonnepanelen in Wanzele juni 2024

Een landelijke subsidiepot is niet aan de orde in België. Er zijn nog wel gemeenten met speciale premies en/of leningen. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be vind je hoe het ervoor staat in de gemeente Lede. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ook kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt geen beroep doen op een subsidie of premie bij de overheid.
 • Binnen de gemeente Lede zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Wanzele
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Crelan eco Energy, Beobank ecokrediet, DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waarmee woningeigenaren verrassend voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten om het energielabel van de woning te verbeteren.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4930), dan is het voordeel al snel €611. Er zijn hierbij 2 belangrijke aandachtspunten: Het moet om een privéwoning gaan en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert wordt teruggeleverd aan het net. Ter compensatie ontvang je natuurlijk een vergoeding. Dit merk je meteen. Namelijk doordat de meter wordt teruggedraaid. Houdt je onderaan de streep nog stroom “over”?Dan heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische regering wil dit nu anders organiseren: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen een paar jaar volgt er een vernieuwde salderingsregeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. De win is er niet alleen voor het milieu, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden gezinnen kozen reeds voor een panelen-installatie.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het soort paneel, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de gemiddelde Wattpiek prijs dan minder is. De geraamde kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Wanzele liggen tussen om en nabij de €4800 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een set bestaande uit 10 pv-panelen wekt op pak ‘m beet 2740 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Delta en/of Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (tarieven juni 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Wanzele bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de volgende paragraaf check jij een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119608€3425 – €4500€390
2287012€5075 – €5725€650
3348014€6100 – €6225€875
4386016€6350 – €6725€900
5436020€6925 – €7200€990
6483023€7450 – €8025€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een positie gericht tussen westen of oosten (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet zo min mogelijk schaduw zijn, en een stevig dak met een goede constructie. Ook is ligging onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Met hulp van de zonnepanelencheck Wanzele tref jij of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wanzele bedraagt 3516,7007239709 kWh. Dit kan je zelf opwekken met ongeveer 12 pv-panelen van 290 wattpiek. Let op: dit zijn doorsnee statistieken. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 825 kWh zijn 4 panelen passend, voor 1850 kWh moet je uitgaan van 8, voor 2975 kWh moet je rekenen op 12, en voor 4000 kWh laat je zo’n 15 panelen leggen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen verschilt niet veel. Meer dan 50% van de mensen kiezen voor zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Er is ook een all-black variant. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evenzeer bestaan er dunne-film panelen. Dit type zonnepanelen liggen mooi onopvallend op het dak. Het zijn relatief goedkope panelen, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Welke vergunning moet ik hebben in Wanzele?

Tijdens de montage van panelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Uitzonderingen zijn dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wanzele

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Vandaag nog zonnepanelen bedrijven in Wanzele vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder tref je zonder problemen een deskundige installateur in jouw eigen buurt. Het merendeel van de leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op het tarief. Check ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Praten we over een aanvraag van zakelijke of particuliere aard? Spreken we over een woning in privé-bezit? Wat is de stroomvraag? Probeer in detail te treden.

 3. Omschrijf het project

  Verduidelijk expliciet het huis. Het genre huis (plat en/of schuin) en de oriëntatie van het dak zijn belangrijke onderdelen. Kies tevens een ideale leverdatum. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De installateur geeft dan professioneel zonnepanelen advies in Wanzele.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om uw voornaam + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het mailadres. Op die manier is het duidelijk op welke manier je contact wilt onderhouden in het geval er extra info nodig is. Vervolgens ontvangt u ook de offertes.

 5. Het vergelijken van offertes

  Na 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van specialisten uit uw regio. Focus niet uitsluitend op de scherpste aanbieder, maar vraag ook om certificering (voorbeelden zijn CE-keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Woon je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of is het gewoon te duur? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die grond of een dak willen voorzien van zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost om en nabij de €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Een grote som geld is is geen voorwaarde.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Wanzele op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Wanzele
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wanzele een netvergoeding – wat we ook kennen als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met een terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG maakt dit wat duidelijker: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!