Smetlede

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Smetlede? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en goed voor de portemonnee. Op basis van het zonnepanelen-systeem kan je zelf stroom opwekken. Door de lagere prijs van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Dankzij zonnepanelenvoordeel.be vind jij veelzijdige gegevens die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Smetlede!

zonnepanelen installateur 9340
 • Lagere energiekost.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLede
Postcode93400
Gasverbruik20.200 kWh
Stroomverbruik kWh3516,38830535252 kWh
Gemiddelde energierekening€163,29

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Smetlede september 2023

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In sommige gemeenten zijn er speciale premies en/of leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij welke regelingen er zijn in de gemeente Lede. Geen resultaten? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €900,00. Tevens mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Lede zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Door de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Smetlede
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, Beobank ecokrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om verbeteringen aan te brengen aan hun woning. Denk aan isolatie of zonnepanelen. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als we het hebben over zonnepanelen goed voor 4000Wp (€4920), dan is het voordeel al snel €610. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het is een woning die 100% particulier is en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. Vermoedelijk blijft dit niet zo: de ouderwetse tellers worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement is overeenkomstig met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de portemonnee! Al tienduizenden investeerders hebben de beschikking over zelfstroom.

Kosten
De totale kosten van zonnepanelen wordt berekend a.d.h.v. het type zonnecel, het vermogen in Wp en de kosten van installatie. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, hoe rendabeler jouw investering. Dat is het gevolg van het feit dat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Smetlede fluctueren tussen de €4900 en €6800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set bestaande uit 10 pv-panelen draait uit op ongeveer 2730 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder zoals Delta en Vandebron betaal je al snel €682,50 (prijspeil september 2023). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Smetlede kan je deze stroom-uitgaven elk jaar besparen. In de tabel ontdek jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118506€3550 – €4225€420
2293011€5150 – €5625€575
3326016€5975 – €6175€850
4380016€6300 – €6850€930
5460020€6900 – €7125€1030
6515022€7525 – €7950€1080

Wat komt er kijken bij het installeren van PV-panelen?

Is mijn dak geschikt?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het in lijn is met een aantal voorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat sterk genoeg is. Ook is een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Smetlede achterhaal je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plak dak komt in aanmerking voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Smetlede is 3516,38830535252 kWh. Dit kan je zelf opwekken met grofweg 10 zonnepanelen van 325 wattpiek. Concreet: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 975 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1875 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2925 kWh gaat het om 11, en voor 3800 kWh gaat het om 15 panelen.

Zit er onderling veel verschil in panelen?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters maken een keuze voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er is ook een all-black variant. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Ook vind je dunne-film PV-panelen. Dit soort PV-panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De prijs is erg gunstig, maar het vermogen is ook wat minder.

Is een vergunning noodzakelijk in Smetlede?

Voor zonnepanelen op uw woning geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-smetlede

Een zonnepanelen-installateur vinden

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Smetlede vergelijken? Met behulp van tips van onze adviseurs vergelijk jij in een zeer korte periode een erkende vakspecialist in jouw omgeving. Verscheidene leveranciers bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk verder dan het tarief. Let ook op kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van goed aangeschreven lokale installateurs (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Beschrijf uw situatie

  Gaat het om een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Gaat het om uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Detailleer de eigenschappen van het huis. Het type dak (schuin & plat) en de ligging van het huis zijn hierin van enorm belang. Maak daarna een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Het formulier biedt ook ruimte voor overige vragen en opmerkingen. De deskundige biedt zo goedzonnepanelen advies in Smetlede.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het betreft jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en het mailadres. Op die manier komen wij erachter op welke manier je contact wilt onderhouden als er iets niet helemaal duidelijk is. Bij de laatste stap zenden zij de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen 3-4 dagen volgt er een transparante offerte van vakmannen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar vraag ook om certificaten en keurmerken (voorbeelden zijn RoHS certificaat, CE-keurmerk, ISO certificaat, Recyclage) en referenties. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Een andere optie: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Belangrijk: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden diverse bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die een stuk van het dak willen volleggen met zonnepanelen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Beschikbaar vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De totale huursom wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Hoe dat werkt? Denk aan met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Smetlede op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Smetlede
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Smetlede een distributienettarief – ook wel het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Heb jij thuis een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Het gevolg is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. Deze kosten fluctueren tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!