Impe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar zonnepanelen in Impe? Zonnepanelen zijn ‘groene’ producten en besparen je geld. Door gebruik te maken van zonnepanelen gericht op het zuiden wek je in eigen beheer groene stroom op. Ten gevolg van dalende kosten, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is mijn woning hiervoor geschikt? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? D.m.v. onze vergelijker ontdek jij handige toelichtingen met betrekking tot zonnepanelen kopen in Impe!

zonnepanelen installateur 9340
 • Lagere energielasten.
 • Kies voor duurzame stroom.
 • Los van de energieleverancier.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieOost Vlaanderen
GemeenteLede
Postcode93400
Gasverbruik20.180 kWh
Stroomverbruik kWh3515,76346811576 kWh
Gemiddelde energierekening€163,19

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Impe februari 2024

Een landelijke aankoopsubsidie op zonnepanelen bestaat niet in België. Een aantal gemeenten hanteren wel interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk je wat er precies mogelijk is in de gemeente Lede. Geen resultaten? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Daarbij kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er is geen premie beschikbaar, zonnepanelen zijn van zichzelf al rendabel.
 • In de gemeente Lede zijn er soms wel andere potjes of speciale leningen mogelijk.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Impe
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening, bpost bank energie lening, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waarmee consumenten tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen aanvragen om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die oudere woningen aanmoedigt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Op de aanschaf van zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4900), dan is het belastingvoordeel al gauw €607. Er gelden hier wel belangrijke voorwaarden: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Details over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot injecteer je terug op het energienet. Voor deze elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor dit overschot. De kans is groot dat dit gaat veranderen: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. In 2021 komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en hoe zit het met de terugverdientijd?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden consumenten hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De offerteprijs voor zonnepanelen kan men berekenen met het type/merk, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te lager de investering. Dit is een efficiency-effect omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De kosten (februari 2024) van een aanbieding met 10 panelen in Impe fluctueren tussen de €5000 en €6500, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen resulteert in grofweg 2710 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Delta en/of Nuon betaal je daarvoor zo’n €677,50 (tarief februari 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Impe bespaar je ieder jaar dit bedrag. In de tabel check jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117307€3550 – €4500€390
2298012€5075 – €5700€575
3335015€6075 – €6225€850
4388016€6350 – €6800€950
5463020€7050 – €7150€960
6508023€7500 – €7800€1090

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal voorwaarden: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (het liefst focus op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een goede dakconstructie. Evenzeer is een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Met hulp van de zonnepanelencheck Impe ontdek je of uw dak in aanmerking komt. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Impe bedraagt 3515,76346811576 kWh. Dit kan je zelf opwekken met pak ‘m beet 10 panelen van 295 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Denk ook eens na over de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 4 zonnepanelen afdoende, voor 1950 kWh heb je er ongeveer 7 nodig, voor 2800 kWh zijn dat er 12, en voor 3800 kWh heb je ongeveer 18 panelen nodig.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is gelijkwaardig. De meeste mensen prefereren de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Mede kun je kiezen voor dunne-film zonnepanelen. Deze PV-panelen vallen eigenlijk nauwelijks op. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het vermogen is ook wat minder.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Impe?

Voor het laten plaatsen van panelen op het huis is een vergunning niet noodzakelijk. Helaas is dat anders bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaliter is het verplicht een vergunning in te dienen als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet binnen het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-impe

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Direkt zonnepanelen bedrijven in Impe vergelijken? Dankzij het onderstaande stappenplan zoek je vandaag nog een goede specialist in de regio. Diverse aanbieders bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Wees scherp op vraag of het bedrijf is gecertificeerd.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode en huisnummer invullen

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Treft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Vertel alles wat de installateur zou moeten weten.

 3. Opdracht omschrijven

  Schets het type woning. De dak-categorie (schuin & plat) en de oriëntatie van het dak zijn goede voorbeelden. Kies vervolgens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De expert verschaft dan namelijk relevant zonnepanelen advies in Impe.

 4. Hoe kunnen we jou bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. We vragen om je voor- en achternaam, een tel. nummer waarop u bereikbaar bent en als laatste het e-mailadres. Vandaar is het voor ons duidelijk hoe we met jou in contact kunnen komen wanneer er aanvullende info nodig is. Als laatste verzenden zij de offerte op maat.

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen een paar dagen krijg je persoonlijke offertes van experts met een goede naam in de buurt. Focus niet uitsluitend op de scherpste prijs, maar check ook de benodigde certificaten (voorbeelden zijn CE-keurmerk, Recyclage, ISO certificaat, TÜV keurmerk) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: iedereen kan profiteren van zonne-energie. Er verschijnen diverse rendabele (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stukje dak vol met zonnepanelen willen leggen. Het is voor iedereen toegankelijk, Dit kan al vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een hoge som spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Bijv. samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Impe op het dak van een verenigingsgebouw.

Prosumententarief Impe
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Impe een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor consumenten met terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG is duidelijk: Alle afnemers moeten een redelijke vergoeding betalen aan de netbeheerder. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij in de woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €90,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!