Kortenberg

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Kortenberg? Zonnepanelen zijn duurzaam en heb je razendsnel terugverdiend. Door innovatieve zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Wegens de dalende verkoopprijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller beschikken al tienduizenden huizen over zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Gebruikmakend van de zonnepanelen-vergelijker vind jij toepasbare gegevens aangaande zonnepanelen kopen in Kortenberg!

zonnepanelen installateur 3070
 • Maandelijkse bestedingsruimte stijgt.
 • Groene investering.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKortenberg
Postcode30700
Gasverbruik21.920 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€166,93

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Kortenberg mei 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met energiepremies of speciale groene leningen. Op energiesparen.be lees jij wat de regels zijn in de gemeente Kortenberg. Geen resultaten? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ten minste 10 jaar oud? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Dit scheelt je zo €900,00. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Kortenberg bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Dankzij de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Kortenberg
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Beobank ecokrediet, Crelan eco Energy, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren zonder hoge lasten een krediet kunnen nemen om te besparen op de energiekosten.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Er bestaat een speciale regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om hun woning energiezuiniger te maken. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4640), dan is het belastingvoordeel al gauw €575. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het moet om een privéwoning gaan en de panelen worden gekocht bij – en aangesloten door – een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil krijg je een redelijke vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: deze klassieke mechanische meters zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt vaak vergeleken met een spaarrekening met 6% rente. Niet alleen gunstig voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al ruim honderdduizenden woningen hebben de beschikking over zelfstroom.

Prijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie wordt vastgesteld door het model, het vermogen (wattpiek) en de kosten van installatie. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te rendabeler jouw investering. De reden daarvan is: omdat het tarief per Wattpiek dan gunstiger is. De actuele kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Kortenberg liggen tussen de €5400 en €6400, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Wat zijn de opbrengsten?
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen mondt uit in pakweg 3080 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Engie en/of NLE betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €770,00 (prijspeil mei 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Kortenberg kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de tabel vind jij een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
117108€3425 – €4475€440
2280011€5125 – €5825€600
3347016€6000 – €6200€800
4419016€6450 – €6675€900
5470019€6975 – €7125€990
6487022€7400 – €7900€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het schikt naar een aantal regels: genoeg ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (meest ideale is het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Daarnaast is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden qua opbrengst perfect. Omwille van de zonnepanelencheck Kortenberg bekijk je of jouw dak geschikt is. Een plat dak op uw woning? Voor PV-panelen geen probleem!

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kortenberg bedraagt 3360 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig om en nabij 11 pv-panelen van 325 wattpiek. Belangrijk: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Wanneer u gaat voor hoog vermogen panelen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Maak ook een inschatting van het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 825 kWh zijn 4 – 5 panelen afdoende, voor 1825 kWh zijn dat er circa 7, voor 2800 kWh gaan we uit van 12, en voor 3900 kWh moet je rekenen op 16 panelen.

Welke soorten panelen zijn er allemaal?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is ongeveer gelijk. De doorsnee mensen maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Evengoed zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een fraai uiterlijk. Het zijn relatief goedkope panelen, maar de opbrengst is ook nog beduidend lager.

Moet ik een vergunning aanvragen in Kortenberg?

Voor het plaatsen van zonnepanelen op uw dak geldt er geen vergunningplicht. Uitzonderingen zijn panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Gewoonlijk is een vergunning noodzakelijk als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kortenberg

Een erkende installateur van zonnepanelen zoeken

Nieuwsgierig naar zonnepanelen bedrijven in Kortenberg vergelijken? Middels de uitleg die hierna komt vind jij in korte tijd een deskundige leverancier in jouw eigen buurt. Tal van adviseurs beschikken over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Er is meer dan alleen de aanschafprijzen. Kijk goed naar relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Gaat het om een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Is het uitgangspunt een huurwoning of koophuis? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Project beschrijven

  Omschrijf het type huis. De woning-categorie (plat & schuin) en de ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies daarna de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. Het installatiebedrijf geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Kortenberg.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Hierdoor weten wij hoe je te bereiken bent als er iets niet helemaal duidelijk is. Aansluitend ontvang je de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Na zo’n 5 werkdagen ontvang je (een aantal) offertes van vakmannen uit de buurt. Kijk niet alleen naar de scherpste aanbieder, maar let ook op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn TÜV keurmerk, RoHS certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat) en recensies van andere consumenten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Zit je in een huurhuis, is je dak voor panelen ongeschikt bevonden, of heb je geen financiële ruimte? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We kennen vele aantrekkelijke (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan clubhuizen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, De tarieven beginnen bij €80,00 per maand. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huur van de panelen wordt vrijwel nooit geïndexeerd.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Een hoge som spaargeld is is geen voorwaarde.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Je kunt denken aan samen met buurtbewoners zonnepanelen laten plaatsen in Kortenberg op het dak van een sportcentrum.

Prosumententarief Kortenberg
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Kortenberg een capaciteitstarief – ook genoemd het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Dit tarief geldt enkel voor consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Vanwaar dit tarief? De VREG vertelt hierover het volgende: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente