Meerbeek

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Geïnteresseerd in zonnepanelen in Meerbeek? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en besparen je geld. Met het zonnepanelen-systeem wek je je eigen zonne-energie op. Dankzij gunstigere prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de speciale terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Is mijn dak geschikt? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? D.m.v. zonnepanelenvoordeel.be tref jij veelzijdige adviezen over zonnepanelen kopen in Meerbeek!

zonnepanelen installateur 3078
 • Lagere energierekening.
 • Duurzame investering.
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Verschillende duurzaamheidsleningen.

ProvincieVlaams Brabant
GemeenteKortenberg
Postcode30780
Gasverbruik21.930 kWh
Stroomverbruik kWh3365 kWh
Gemiddelde energierekening€167,09

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Meerbeek mei 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. Regelmatig hebben gemeenten regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Via de website energiesparen.be lees jij wat er precies mogelijk is in de gemeente Kortenberg. Is de informatie niet te vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit levert al snel honderden euro’s op. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Kortenberg kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Meerbeek
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, AXA Bank energy@home. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huizeneigenaren met een interessante rente een krediet kunnen nemen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om aan de slag te gaan met duurzame energie, waaronder dus zonnepanelen. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4650), dan bedraagt het voordeel al snel €576. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan worden overgenomen door de energieleverancier. Daarvoor ontvang jeeen gepaste vergoeding. Bij mechanische tellers zie je effectief de teller terugdraaien. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dit geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: de traditionele tellers worden ingeruild voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt.

Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 6 procent rente. Dit is niet alleen goed nieuws voor onze aarde, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden gezinnen hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen wordt bepaald door het type zonnecel, het vermogen in wattpiek en de kosten van installatie. Hoe meer zonnepanelen je koopt, des te goedkoper het wordt. Dit komt doordat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Meerbeek zitten vaak tussen de €4500 en €6300, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen wekt op om en nabij 2910 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij zoals Engie en Oxxio betaal je daarvoor ongeveer €727,50 (onkosten mei 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Meerbeek bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de tabel bekijk je een rekenvoorbeeld inclusief terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
120307€3575 – €4200€440
2307013€5200 – €5675€650
3337016€6100 – €6075€725
4399017€6550 – €6700€950
5460020€6900 – €7225€970
6516023€7500 – €8200€1080

Meest gestelde vragen (FAQ) rondom het kopen van pv-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het in lijn is met een aantal condities: de ruimte op het dak moet toereikend zijn, een oriëntatie tussen het oosten en westen (zuiden is aan te raden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een degelijke dakconstructie. Bovendien is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Ten gevolg van de zonnepanelencheck Meerbeek lees jij of het dak van uw woning kan. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meerbeek bedraagt 3365 kWh. Hiervoor zijn benodigd pakweg 12 panelen van 320 wattpiek. Toelichting: we spreken hier over een gemiddelde. Jouw situatie kan verschillend zijn. Kiest u voor panelen met hoog rendement? Dan hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Denk ook eens na over verbruik in de toekomst. Voor 1000 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen voldoende, voor 1950 kWh kan je uit de voeten met 7, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3975 kWh rekenen installateurs op 16 panelen.

Zijn er verschillende type panelen?

De meeste panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is ongeveer gelijk. Meer dan 50% van de woningbezitters verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Ook onderscheiden we dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten liggen relatief laag, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Meerbeek?

Voor zonnepanelen bovenop uw huis is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Normaliter is het vereist een vergunning aanvraag te doen als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meerbeek

Een zonnepanelen-installateur vinden

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Meerbeek vergelijken? Door middel van de uitleg die hierna komt tref je in korte tijd een uitstekende specialist in je woonplaats. Diverse specialisten hebben de beschikking over een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn uw gezinskenmerken?

  Is het uitgangspunt een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Gaat het om een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh stroom gebruik je op jaarbasis? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Beschrijf duidelijk de woning. De dak-categorie (plat + schuin) en de ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Selecteer daarna de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De specialist geeft dan geschikt zonnepanelen advies in Meerbeek.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Het gaat hier om jouw naam (+ achternaam), een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Op basis daarvan komen we erachter hoe wij u kunnen bereiken als de experts nadere info nodig hebben. Daaropvolgend zenden zij de voorstellen (offertes).

 5. Offertes naast elkaar zetten

  In 4-5 dagen volgt er een transparante offerte van experts die goed staan aangeschreven. Focus niet uitsluitend op de laagste offerte, maar kijk goed naar voorwaarden/keurmerken (je kunt denken aan ISO certificaat, RoHS certificaat, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Vrijblijvende gesprekken voor advies behoren tot de opties.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Beschik je over een huurwoning, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er zijn vele interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie hun dak/grond willen vrijgeven voor zonnepanelen. Het is voor iedereen toegankelijk, Beschikbaar vanaf €65,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Onderhoud en verzekeringen zijn inbegrepen.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Vrijwel elke woning kan zelf stroom opwekken. Voldoende eigen geld is niet nodig.
 • Je kunt ook samen met de buurt een project opzetten. Onder andere met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Meerbeek op het dak van een lokale onderneming.

Prosumententarief Meerbeek
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Meerbeek een capaciteitstarief – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door Vlamingen met een terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG is duidelijk: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. De netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €87,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!