Hoogstraten

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Zoek je een installateur voor zonnepanelen in Hoogstraten? Zonnepanelen zijn goed voor het klimaat en je kunt er geld mee verdienen. Door middel van zonnepanelen bij je huis kan je zelf stroom opwekken. Mede door de hogere wattpiek per zonnepaneel, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de mogelijkheid van de terugdraaiende teller zijn zonnepanelen enorm populair. Is dit iets voor mijn woning? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Dankzij onze tool bekijk jij handige informatie met betrekking tot zonnepanelen kopen in Hoogstraten!

zonnepanelen installateur 2320
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Milieubewuste keuze.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Relatief gemakkelijk plaatsen.

ProvincieAntwerpen
GemeenteHoogstraten
Postcode23200
Gasverbruik22.360 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€173,72

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Hoogstraten juni 2024

Een landelijke subsidieregeling is niet beschikbaar in België. In een aantal gemeenten vind je energiepremies of speciale groene leningen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) tref jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Hoogstraten. Kan je hier niets over vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Eigenaar van een huis van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Bovendien kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • In de gemeente Hoogstraten bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Huizen van ten minste 10 jaar oud vallen in de 6% BTW-regeling.
 • Aan de hand van de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Hoogstraten
Snel en eenvoudig zonnepanelen bestellen? Dan is er voor prioritaire en kwetsbare doelgroepen de Energielening (met 0% rente). Relevante alternatieven zijn groene leningen zoals bpost bank energie lening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waarmee woningeigenaren tegen een lage rente een speciaal type lening kunnen afsluiten voor investeringen zoals panelen of een zonneboiler.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen ouder dan 10 jaar stimuleert om de woning duurzamer te maken, door bijv. te investeren in zonnepanelen. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4330), dan profiteer je al van een korting van zo’n €537. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het gaat om een privé-woningen het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Eerst zelf de stroom opwekken + gebruiken, de rest kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit krijg je natuurlijk een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In die situatie krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Dit gaat wel veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen zijn interessant om in te investeren. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 5 procent op een spaarrekening. Niet alleen goed voor onze aardbol, tevens ook fiscaal erg interessant. Al tienduizenden woningeigenaren hebben de beschikking over zelfstroom.

Aanschafprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen hangt af van het type/merk, het vermogen in Wp en de installatiekosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), hoe voordeliger de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de prijs per Wattpiek dan lager is. De verwachte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Hoogstraten zitten vaak tussen de €5100 en €5800, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Geschatte opbrengsten
Een pakket met 10 panelen genereert pakweg 2700 kWh stroom. Bij een maatschappij zoals Essent en Nuon betaal je daarvoor zo’n €675,00 (tarieven juni 2024). Op basis van goedkope zonnepanelen in Hoogstraten kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht doorzoek jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
118208€3575 – €4475€390
2275012€5275 – €5675€650
3343016€5925 – €6100€875
4389018€6325 – €6600€940
5431020€6900 – €7150€1020
6492022€7700 – €7925€1110

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het klopt met een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, een oriëntatie tussen het oosten en westen (liefst op het zuiden), de invloed van schaduw moet gering zijn, en een degelijke dakconstructie. Mede is plaatsing onder een hellingshoek van 35 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Hoogstraten ontdek je of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hoogstraten bedraagt 3580 kWh. Om deze stroom op te wekken heb je nodig omstreeks 12 pv-panelen van 315 wattpiek. Belangrijk: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Kijk ook goed naar de energieconsumptie over 10 of 20 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 – 5 pv-panelen gewenst, voor 1950 kWh gaan we uit van 8, voor 3000 kWh moet je uitgaan van 11, en voor 3900 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de bewoners bestellen de zwarte panelen omdat ze optisch gunstiger zijn. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Daarnaast zijn er dunne-film zonnepanelen. Deze zonnepanelen hebben een mooi diep zwart uiterlijk. De aanschafkosten liggen lager, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Hoe zit het met een vergunning in Hoogstraten?

Voor het plaatsen van PV-panelen bovenop uw huis is een vergunning overbodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. Veelal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijvoorbeeld op de grond of aan de gevel wilt plaatsen of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hoogstraten

Een zonnepanelen-installateur vinden

Goede zonnepanelen bedrijven in Hoogstraten vergelijken? Door gebruik te maken van het advies hieronder kies jij in een zeer korte periode een deskundige vakman in je woonplaats. Sommige specialisten hebben een showroom waar je de panelen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot het tarief. Kijk goed naar kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Vul je postcode en huisnummer in

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs met een goede naam in de buurt (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Is het een aanvraag voor uw particuliere woning of is het zakelijk? Treft het een huis in eigen bezit (of huur)? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Project omschrijven

  Omschrijf duidelijk de woning. Het genre dak (plat of schuin) en de oriëntatie van het huis zijn cruciaal. Maak ook een keuze voor een globale planning voor de installatie. Laat gerust overige vragen en opmerkingen achter. De vakman levert jou dan ook interessant zonnepanelen advies in Hoogstraten.

 4. Overige gegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Wat we willen weten zijn jouw voornaam en achternaam, telefoonnummer en uw huidige mailadres. Vandaar is het duidelijk hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Vervolgens verstrekken zij de proposities (offertes).

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  In 3-4 dagen volgen er offertes van specialisten uit de regio. Focus niet uitsluitend op de aantrekkelijkste prijs, maar check ook de benodigde certificaten (voorbeelden zijn Recyclage, TÜV keurmerk, RoHS certificaat, ISO certificaat) en klantervaringen. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is het dak te klein voor panelen, of is de investering nu te groot? Belangrijk: iedereen kan profiteren van zonne-energie. We onderscheiden meerdere prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan organisaties die het dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €80,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huursom van de pv-panelen ligt vast, en loopt niet op.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Veel spaargeld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Hoogstraten op het dak van een lokaal bedrijf.

Prosumententarief Hoogstraten
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Hoogstraten een netvergoeding – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door mensen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waarom moet ik hiervoor betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen die gebruik maakt van het elektriciteitsnet, moet ook een gelijke vergoeding betalen. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Heb jij een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Door het prosumententarief is er geen onderscheid meer, en betaalt iedereen hetzelfde. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €89,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente