Wortel

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Wortel? Zonnepanelen zijn de manier om zelf je stroom op te wekken en heb je razendsnel terugverdiend. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning kan je zelf stroom opwekken. Door o.a. de aantrekkelijke paneel prijzen, het BTW-voordeel (6% i.p.v. 21% belasting) en de zogenaamde terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is het iets voor mijn woning? Wat is het rendement na 10 jaar? Via de zonnepanelen-vergelijker tref je handige adviezen aangaande zonnepanelen kopen in Wortel!

zonnepanelen installateur 2323
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Verantwoorde investering.
 • Altijd met een betrouwbare omvormer.
 • Onderhoudsarme investering.

ProvincieAntwerpen
GemeenteHoogstraten
Postcode23230
Gasverbruik23.110 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€171,78

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Wortel juni 2024

Een universele subsidieregeling is er jammer genoeg niet in België. In verschillende gemeenten zien we regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Op de speciale Vlaamse website energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Hoogstraten. Kan je hier niets over vinden? Dan kun je ook jouw eigen gemeente contacten. Is jouw huis minimaal 10 jaar oud? Dan wordt je tegemoet gekomen met een verlaagd BTW-tarief van 6%. Op die manier bespaar je zo €900,00. Voorts mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • In de gemeente Hoogstraten bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Is jouw woning 10 jaar of ouder? Dan betaal je maar 6% i.p.v. 21%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de panelen jaarlijks extra winstgevend.

Energielening via Energiehuis Wortel
Met een klein budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals DHB Bank persoonlijke lening, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Beobank ecokrediet. Een lening met unieke voorwaarden waardoor huishoudens extra voordelig een speciaal type lening kunnen afsluiten voor energiebesparende maatregelen.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
De overheid biedt een speciale regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Voor zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4330), dan bedraagt het voordeel al snel €537. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. In ruil ontvang je natuurlijk een vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In die situatie krijg je momenteel geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde stroom. De kans is groot dat dit gaat veranderen: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een spaarrekening met 5% rente. Niet alleen gunstig voor onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al tienduizenden woningeigenaren hebben al een keuze gemaakt voor zonnepanelen.

Verkoopprijzen
De prijs van zonnepanelen hangt af van de paneel variant, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer zonnepanelen je laat installeren, des te voordeliger de investering. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Wortel zitten vaak tussen de €5100 en €6600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Opbrengsten en rendement
Een regulier pakket met 10 zonnepanelen draait uit op plusminus 2860 kWh stroom. Bij een energieaanbieder zoals Engie en Qurrent betaal je voor dit stukje stroom wel €715,00 (tarieven juni 2024). Geholpen door goedkope zonnepanelen in Wortel bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het volgende overzicht check jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118106€3475 – €4475€400
2298012€5100 – €5775€600
3347015€6000 – €6150€700
4394016€6375 – €6800€950
5458020€7000 – €7275€970
6482021€7450 – €8050€1050

Wat moet je weten over het installeren van PV-panelen?

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het conformeert aan een aantal eisen: een schuin/plat dak met genoeg plek, gelegen tussen het westen en oosten (zuiden is aan te raden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een degelijke dakconstructie. Daarnaast is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Met hulp van de zonnepanelencheck Wortel tref je of jouw dak geschikt is. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Wortel bedraagt 3355 kWh. Dat staat gelijk aan rond de 12 panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er waarschijnlijk minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 925 kWh zijn 4 pv-panelen voldoende, voor 1800 kWh zijn dat er 8, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3850 kWh heb je ongeveer 15 panelen nodig.

Zijn er verschillende type panelen?

De meest bekende panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Veel klanten verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er is ook een all-black variant. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Bovendien bestaan er dunne-film zonnepanelen. Dit type PV-panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De investering is laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Heb ik een vergunning nodig in Wortel?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is een vergunning niet aan de orde. Dit is wel het geval bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-wortel

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Betrouwbare zonnepanelen bedrijven in Wortel vergelijken? Geholpen door het onderstaande stappenplan kies jij in korte tijd een goede aanbieder in de regio. Veel installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de soorten panelen met eigen ogen kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van de aanschafprijzen. Wees scherp op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  We zoeken installateurs uit de buurt. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Spreken we over een particuliere of zakelijke vraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Omschrijf het type huis. Het soort woning (schuin + plat) en de oriëntatie van het dak zijn goede voorbeelden. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Maak ook gebruik van het vrije veld. De adviseur geeft op die manier uitstekend zonnepanelen advies in Wortel.

 4. Overige gegevens invullen

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Je kunt denken aan voorletter + achternaam, een (vast) telefoonnummer en een e-mailadres. Daardoor weten wij hoe we contact kunnen opnemen in het geval er extra info nodig is. Bij de laatste stap versturen ze de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Het vergelijken van offertes

  In 3-4 dagen ontvang je een offerte op maat van specialisten die actief zijn in de regio. Er is meer dan alleen het interessantste kostenplaatje, maar bekijk ook eventuele keurmerken (denk aan Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en reviews van klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor PV-panelen, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er ontwikkelen diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld stadions die een stuk van het dak willen voorzien van zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom wordt niet geïndexeerd.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Een hoge instapprijs is is geen voorwaarde.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Wortel op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Wortel
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Wortel een aanvullend distributienettarief – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de distributienetbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG omschrijft dit als volgt: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Werk jij met een terugdraaiende teller? In dat geval wordt verbruik en teruglevering tegen elkaar weggestreept. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Door het prosumententarief te betalen is dit verschil er niet meer. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €86,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!