Meer

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren op zonnepanelen in Meer? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en men kan er flink door besparen. Aan de hand van de investering in zonnepanelen wordt zonlicht omgezet in elektriciteit. Ten gevolg van de dalende inkoopprijs, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Kan dat ook voor mijn huis? Wat zijn de kosten en wanneer heb ik het terugverdiend? Door deze pagina ontdek je bruikbare aanbevelingen die helpen bij zonnepanelen kopen in Meer!

zonnepanelen installateur 2321
 • Binnen 7- 10 jaar terugverdientijd.
 • Energie uit een onuitputtelijke bron.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieAntwerpen
GemeenteHoogstraten
Postcode23210
Gasverbruik23.090 kWh
Stroomverbruik kWh3345 kWh
Gemiddelde energierekening€171,47

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Meer mei 2024

Een universele subsidieregeling is er niet in België. Er zijn nog wel gemeenten met interessante leningen of lokale energiepremies voor dergelijke investeringen. Via de website energiesparen.be doorzoek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Hoogstraten. Kan je hier niets over vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Op die manier bespaar je zo €700,00 of meer. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Hoogstraten is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Dankzij de terugdraaiende teller wordt de energierekening stukken lager.

Energielening via Energiehuis Meer
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals BNP Paribas Fortis energiekrediet, KBC groene energie- en veiligheidslening, Crelan eco Energy, Belfius Bank groene renovatielening. Dit zijn interessante leningen waarmee huishoudens heel voordelig een lening kunnen aanvragen voor energiebesparende maatregelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
Er is een speciale regeling die oudere huizen (10 jaar of ouder) stimuleert om geld te steken in de verduurzaming van de woning door de aankoop van zonnepanelen of juist isolatie. Val jij in deze categorie? Dan betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Bij een gemiddelde installatie van 4000Wp (€4310), dan is het voordeel al snel €534. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan worden overgenomen door de energieleverancier. Ter compensatie krijg je natuurlijk een vergoeding. De energiemeter in huis zal vanzelf worden teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. De Belgische energiemarkt gaat er wel anders uitzien: deze klassieke mechanische meters gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Hoe hoog bedragen de kosten en wat is het rendement?

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met 4 procent rente. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, maar ook op een lagere energierekening. Al tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Aanschafprijzen
De hoogte van de investering in zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de fabrikant, het vermogen (wattpiek) en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te lager de investering. Dat is het gevolg van het feit dat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De verwachte kosten van een pakket-aanbieding met 10 panelen in Meer schommelen tussen de €5400 en €6600 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op pakweg 2840 kWh stroom. Bij een maatschappij als Essent en Nuon betaal je daarvoor ongeveer €710,00 (prijspeil mei 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Meer bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In de volgende paragraaf ontdek jij een handig rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te achterhalen.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenPrijzenBesparing p/jaar
119107€3475 – €4275€400
2282011€5000 – €5875€650
3357015€5950 – €6175€725
4402018€6400 – €6775€950
5470020€7050 – €7225€980
6507021€7600 – €8100€1070

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Uw dak is deugdelijk voor plaatsing van zonnepanelen wanneer het klopt met een aantal voorwaarden: genoeg ruimte voor meerdere panelen, met een positie tussen het oosten en westen (meest ideale is het zuiden), zo min mogelijk schaduwwerking, en een goede dakconstructie. Verder is een hellingshoek van 35 graden het geschiktst. Mede door de zonnepanelencheck Meer check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meer bedraagt 3345 kWh. Dit kan je zelf opwekken met circa 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Advies: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Let ook op de toekomstige situatie. Voor 850 kWh zijn 4 – 5 zonnepanelen genoeg, voor 1975 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 7 panelen, voor 2800 kWh gaan we uit van 11, en voor 4000 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meeste mensen kiezen voor monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is zo goed als gelijk. Meer dan 50% van de huizenbezitters verkiezen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Voor liefhebbers is er een all-black optie. De blauwe panelen zijn prijstechnisch interessanter. Overigens zijn er dunne-film PV-panelen. Dit soort panelen zijn minder temperatuurgevoelig. De aanschafkosten liggen lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Meer?

Bij het installeren van PV-panelen op uw dak hoef je geen vergunning aan te vragen. Dit is wel het geval bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als de panelen niet op het dak worden gelegd of wanneer uw omvormer niet binnen de woning zit.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meer

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Meer vergelijken? Door gebruik te maken van onze stappenplan vind je snel en eenvoudig een uitmuntende installateur in de regio. Tal van bedrijven bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Let niet alleen op de aanschafprijzen. Vraag ook om eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Invullen van postcode en huisnummer

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het een aangekochte woning of huur je? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Beschrijf de opdracht

  Verduidelijk de aard van de woning. Het genre dak (schuin & plat) en de focus-richting van de woning zijn zaken die van belang zijn. Selecteer tevens een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De installateur levert jou dan ook relevant zonnepanelen advies in Meer.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Als laatste vragen we om nadere contactgegevens. We vragen om jouw voornaam en achternaam, een (vast) telefoonnummer en niet te vergeten uw e-mail. Op basis daarvan komen wij erachter hoe we contact kunnen leggen indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap versturen ze de offertes.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen ontvangt u een of meerdere offertes van experts uit uw regio. Kijk niet alleen naar de laagste prijs, maar let ook op relevante keurmerken (denk aan CE-keurmerk, ISO certificaat, Recyclage, Brandbestendigheidskeurmerk) en beoordelingen van anderen. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Ben je eigenaar van een huurobject, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of is de investering nu te groot? Dit hoeft geen probleem te zijn: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. Er bestaan allerlei interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Zo kun je denken aan verenigingen die een stukje dak over hebben voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, De tarieven beginnen bij €75,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De totale huursom blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Iedereen kan zelf stroom opwekken. Een eigen spaarpot is niet nodig.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Zoals met dorpsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Meer op het dak van de plaatselijke school.

Prosumententarief Meer
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Meer een aanvullend distributienettarief – ook wel het prosumententarief – betalen aan de distributienetbeheerder. Dit is een exclusief tarief voor consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller en een vermogen van niet meer dan 10 kW. Wat is de reden van deze kostenpost? De VREG vertelt hierover het volgende: Elke woning die gebruik maakt van het elektriciteitsnet moet daarvoor een vergoeding betalen. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Beschik jij over een terugdraaiende teller? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Zij betalen dan geen netvergoeding op basis van het werkelijke gebruik. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €88,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!