Turnhout

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

In contact komen met een installateur voor zonnepanelen in Turnhout? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en hebben een prima rendement. Door gebruik te maken van zonnepanelen op je woning wek je zelf schone energie op. Als gevolg van de dalende verkoopprijzen, het gereduceerde 6% BTW-tarief en de terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Is het overal mogelijk? Wat is het rendement na 10 jaar? Met behulp van deze website bekijk jij handige adviezen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Turnhout!

zonnepanelen installateur 2300
 • Minder betalen voor stroom.
 • Zelf kiezen voor een beter milieu.
 • Ook te integreren in het dak.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieAntwerpen
GemeenteTurnhout
Postcode23000
Gasverbruik22.340 kWh
Stroomverbruik kWh3570 kWh
Gemiddelde energierekening€173,41

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Turnhout juni 2024

Een landelijke subsidiepot is er niet meer in België. In verschillende gemeenten zien we een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de website van de Vlaamse overheid energiesparen.be check jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Turnhout. Kan je het niet vinden? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je in plaats van 21%, slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €800,00. Bovendien kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Vanuit de Belgische overheid is er geen premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Turnhout zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Turnhout
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan is er voor personen behorend tot de ‘prioritaire doelgroep’ de Energielening (met 0% rente). Alternatieve regelingen zijn de groene leningen zoals Crelan eco Energy, KBC groene energie- en veiligheidslening, DHB Bank persoonlijke lening, Record Credits energiekrediet. Dit zijn speciale leningen waarmee woningeigenaren heel voordelig een groene lening kunnen nemen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Lager BTW-tarief op zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voor het laten plaatsen van zonnepanelen betaal je in dat geval geen 21%, maar slechts 6% BTW. Neem je een complete set goed voor 4000Wp (€4310), dan is het voordeel al snel €534. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het moet een 100% prive-woning zijn en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Info m.b.t. de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. Concreet zal jouw energiemeter terugdraaien (salderen). Heb je een overschot, en wek je meer op dan je gebruikt? In dat geval ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters worden ingewisseld voor slimme meters. Binnen een paar jaar komt er waarschijnlijk een teruglever regeling waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Wat zijn de kosten en de terugverdientijd?

Zonnepanelen staan bekend als goede investering. Het rendement komt overeen met een 6% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, maar ook voor de maandelijkse energiekosten. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De factuur van een zonnepanelen-installatie is gebaseerd op het soort paneel, het vermogen (wattpiek) en de montagekosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te goedkoper je uit bent. Dit is een efficiency-effect omdat de gemiddelde prijs voor een Wattpiek dan beter is. De huidige kosten van een pakket-aanbieding met 10 zonnepanelen in Turnhout fluctueren tussen de €5100 en €6800 inclusief installatie en omvormer. Huren kan vanaf €40,00.

Verwachte opbrengsten
Een bestelling met bijv. 10 panelen draait uit op om en nabij 3090 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Delta en/of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €772,50 (vergoeding juni 2024). Met behulp van goedkope zonnepanelen in Turnhout kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In het volgende overzicht tref jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118007€3600 – €4325€400
2296013€5150 – €5875€600
3331016€5975 – €6025€850
4387018€6425 – €6600€940
5451020€6925 – €7225€1020
6509022€7475 – €7950€1100

Veelgestelde vragen (FAQ) over het plaatsen van een pv-panelen

Kunnen op mijn dak ook zonnepanelen?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het voldoet aan een aantal condities: voldoende ruimte op het dak, met de richting tussen oost / west (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden een pluspunt. Door o.a. de zonnepanelencheck Turnhout check jij of het dak van uw woning kan. Heeft u een plak dak? Ook dan kunnen PV-panelen uitstekend renderen.

Hoeveel zonnepanelen moet ik laten leggen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Turnhout is 3570 kWh. Dit staat voor om en nabij 12 pv-panelen van 285 wattpiek. Advies: we spreken hier over een gemiddelde. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen heb je er vermoedelijk niet zoveel nodig. Houd ook rekening met verbruik in de toekomst. Voor 850 kWh zijn 4 zonnepanelen voldoende, voor 1850 kWh laat je circa 8 panelen leggen, voor 2900 kWh rekenen installateurs er 12, en voor 3875 kWh moet je uitgaan van 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is vrijwel hetzelfde. Meer dan 50% van de consumenten maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze minder opvallen. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Daarnaast bestaan er dunne-film PV-panelen. Deze panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De investering is laag, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Hoe zit het met een vergunning in Turnhout?

Voor het laten plaatsen van zonnepanelen op een woning hoeft men geen vergunning aan te vragen. Doorgaans gelden er andere regels voor dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Meestal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als u panelen bijv. op de grond wilt plaatsen of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-turnhout

Installateur zonnepanelen zoeken

Goede zonnepanelen bedrijven in Turnhout vergelijken? Op basis van onderstaande tips heb jij moeiteloos een uitstekende installateur in jouw streek. Diverse monteurs beschikken over een showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Maak niet alleen een keuze op basis van de offerteprijs. Check ook kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Zonnepanelencheck: postcode en huisnummer

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je krijgt op die manier alleen offertes van regionale installateurs (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Is het een zakelijke of particuliere aanvraag? Hebben we het over een huurwoning of koophuis? Wat is jouw jaarlijkse energieverbruik? Probeer in detail te treden.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Specificeer expliciet jouw woning. Het soort huis (schuin + plat) en de focus-richting van het huis zijn van groot belang. Kies ook een dag en tijdstip voor installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De expert geeft op die manier professioneel zonnepanelen advies in Turnhout.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Het gaat hier om achternaam, voornaam, een mobiel/vast nummer, en niet te vergeten uw e-mail. Daardoor weten wij ook hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Aansluitend verzenden zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Offertes met elkaar vergelijken

  Binnen een week ontvang je een offerte op maat van experts uit de regio. Er is meer dan alleen de goedkoopste aanbieder, maar check ook relevante keurmerken (bijv. ISO certificaat, VDE keurmerk, RoHS certificaat, TÜV keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Is zonnepanelen huren interessant?

Woon je in een huurhuis, zijn zonnepanelen geen opties voor je daktype, of beschik je niet over voldoende spaargeld? Er zijn goede alternatieven: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er bestaan diverse duurzame (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor scholen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Dit kost om en nabij de €60,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • Het maandelijkse bedrag blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet meer noodzakelijk.
 • Of neem zelf het initiatief. Bijvoorbeeld met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Turnhout op het dak van een gymzaal.

Prosumententarief Turnhout
Al een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Turnhout een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan de netbeheerder. De netvergoeding moet enkel worden betaald door woningeigenaren met een zogenaamde terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Als je zelf deels je stroom opwekt, is dat dan ook niet anders. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt de geïnjecteerde stroom in mindering gebracht van de afgenomen stroomDe netvergoeding klopt dan niet meer. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten liggen jaarlijks tussen de €88,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!