Lille

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Aan het oriënteren naar zonnepanelen in Lille? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en winstgevend. Via de nieuwste zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Dankzij gunstigere prijzen, het verlaagde BTW-tarief van 6% en de terugdraaiende teller stappen steeds meer mensen over op zonnepanelen. Is dit iets voor mijn woning? Benieuwd naar de kosten en opbrengsten? Geholpen door deze pagina doorzoek jij toepasbare details die ondersteuning bieden bij zonnepanelen kopen in Lille!

zonnepanelen installateur 2275
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Minder afhankelijk van stijgende stroomprijzen.
 • Panelen gaan ruim 25 jaar mee.

ProvincieAntwerpen
GemeenteLille
Postcode22750
Gasverbruik22.310 kWh
Stroomverbruik kWh3555 kWh
Gemiddelde energierekening€172,95

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Lille juni 2024

Een universele subsidieregeling is er niet meer in België. Een aantal gemeenten hanteren wel een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be check je de spelregels in de gemeente Lille. Is dit voor jou onduidelijk? Jouw eigen gemeente kan hier ook meer over vertellen. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan betaal je geen 21% BTW, maar een speciaal tarief van 6%. Je kan al snel een bedrag van zo’n €800 uitsparen. Als laatste mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Je kunt niet gebruik maken van een landelijke subsidie of energiepremie.
 • Binnen de gemeente Lille kan je mogelijk aanspraak maken op een lokale premie of lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Lille
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als KBC groene energie- en veiligheidslening, Record Credits energiekrediet, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Cetelem ecologische Renovatielening. Deze groene leningen waardoor huishoudens extra goedkoop een duurzaamheidslening kunnen aanvragen om te besparen op de energiekosten.

Lager BTW-tarief (6% i.p.v. 21%)
De overheid biedt een speciale regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in zonnepanelen en andere bronnen van hernieuwbare energie. Op jouw investering in zonnepanelen betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€5030), dan is het voordeel al snel €624. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of kan je terug op het net injecteren. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een redelijke vergoeding. Hoe merk ik dit dan? Heel simpel, de energiemeter wordt gewoon teruggedraaid. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Op dat moment krijg je nog geen terugleververgoeding voor de overproductie. Let op: dit kan over een paar jaar anders zijn: de oorspronkelijke terugdraaiende tellers moeten plaats gaan maken voor slimme meters. Binnen niet al te lange tijd komt er vermoedelijk een nieuwe regeling waar je wel gecompenseerd wordt.

Kosten en opbrengsten van zonnepanelen

Het kan financieel interessant zijn om zonnepanelen te installeren. Het rendement is overeenkomstig met een royale 5% spaarrekening. Dit komt niet alleen ten goede van onze planeet, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al vele tienduizenden woningen wekken zo zelf stroom op.

Verkoopprijzen
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe groter de totale installatie (aantal panelen), des te goedkoper het wordt. Dit komt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De verwachte kosten van een speciale aanbieding met bijv. 10 panelen in Lille schommelen tussen de €4200 en €5600, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen draait uit op ongeveer 3060 kWh elektriciteit. Bij een energieleverancier zoals Eneco of Powerpeers betaal je hiervoor wel €765,00 (tarief juni 2024). Middels goedkope zonnepanelen in Lille kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het gedeelte hierna ontdek jij een mooi rekenvoorbeeld m.b.t. de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
117608€3550 – €4300€400
2305013€5275 – €5875€525
3334015€6100 – €6225€875
4393018€6375 – €6725€940
5432020€7075 – €7175€970
6487021€7400 – €7825€1090

Actuele vragen (FAQ) aangaande het kopen van pv-panelen

Is mijn dak geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het voldoet aan een aantal condities: voldoende plek beschikbaar, met een dakpostie tussen oost en west (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een stevig dak met een goede constructie. Evengoed is een hellingshoek van 35 graden aan te raden. Met hulp van de zonnepanelencheck Lille tref jij de toepasbaarheid voor uw dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik precies nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Lille bedraagt 3555 kWh. Dit staat voor circa 12 panelen van 320 wattpiek. Concreet: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw verbruik kan weer heel verschillend zijn. Van de nieuwste panelen met nog meer vermogen hoef je niet zoveel panelen te plaatsen. Deze kunnen ook uitkomst bieden voor de toekomstige situatie. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen voldoende, voor 2000 kWh zijn dat er circa 7, voor 2875 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3825 kWh gaan we uit van 15 panelen.

Wijken de panelen veel van elkaar af?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement verschilt niet veel. Meer dan 50% van de bewoners kiezen voor zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Er zijn zelfs all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens zijn er dunne-film zonnepanelen. Dit type panelen zijn zeer flexibel. Het zijn relatief goedkope panelen, maar het vermogen is ook wat minder.

Hoe zit het met een vergunning in Lille?

Voor het laten leggen van panelen op uw woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. In algemene zin is het vereist een vergunning aanvraag te doen als u panelen tegen de gevel of op de grond wilt aanbrengen of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-lille

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Lille vergelijken? Door het advies hieronder zoek je binnen enkele minuten een uitstekende specialist in de buurt. Sommige bedrijven hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Kijk niet alleen naar de prijzen. Let ook op relevante keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Zo ontvang je enkel offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Is het een particuliere woning of huurwoning? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Verduidelijk het soort woning. Het soort huis (plat + schuin) en de focus-richting van de woning zijn zaken die van belang zijn. Kies ook een globale planning voor de installatie. Maak ook gebruik van het vrije veld. De vakman biedt zo erkend zonnepanelen advies in Lille.

 4. Hoe kunnen we contact opnemen?

  Vul de overige contactgegevens in. Van belang zijn je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Op die manier weten we hoe we contact kunnen leggen voor eventuele vragen. Vervolgens ontvang je de proposities (offertes).

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen ontvangt u een of meerdere offertes van adviseurs uit de regio. Er is meer dan alleen de aanbieder met de laagste prijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (bijv. Recyclage, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en referenties. Kies zeker voor een vrijblijvend adviesgesprek, indien mogelijk.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor zonnepanelen, of heb je geen financiële ruimte? Belangrijk: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. Er verschijnen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Dit zijn bijvoorbeeld organisaties die een stukje dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Deelnemen in zo’n project is niet ingewikkeld of duur, Dit kost zo’n €55,00 per maand. De voordelen van huren:

 • Tegen de huurprijs ontvang je ook onderhoud en evt. reparaties.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Eigen geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Lille op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Lille
Sinds een aantal jaren moeten eigenaren van zonnepanelen in Lille een vergoeding – mogelijk ken je het als het prosumententarief – voldoen aan de netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller plus een installatie van maximaal 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG is duidelijk: Iedereen moet betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dan ook niet anders voor mensen die deels zelf stroom opwekken. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief werkt deze ongelijkheid weg. Het jaarlijkse tarief verschilt per netbeheerder, en bedraagt tussen de €85,00 en €110,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente