Meerle

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Overweeg jij zonnepanelen in Meerle? Zonnepanelen plaatsen is een groene keuze en leveren ook nog eens euro’s op. Middels zonnepanelen op je woning kan je zelf stroom opwekken. Als gevolg van de dalende prijzen van de panelen, de speciale 6%-BTW regeling en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller zijn er al op tienduizenden woningen panelen geplaatst. Kan dit ook op ons dak? Hoe zit het met kosten en het rendement? Dankzij onze vergelijker bekijk je omvangrijke aanbevelingen over zonnepanelen kopen in Meerle!

zonnepanelen installateur 2328
 • Lagere energielasten.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Minder afhankelijk van energieleverancier.
 • Weinig onderhoud nodig.

ProvincieAntwerpen
GemeenteHoogstraten
Postcode23280
Gasverbruik23.120 kWh
Stroomverbruik kWh3360 kWh
Gemiddelde energierekening€171,93

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Meerle mei 2024

Een landelijke subsidieregeling is er niet meer in België. Verscheidene gemeenten werken met duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be tref je wat de regels zijn in de gemeente Hoogstraten. Is er niets over te lezen? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Is jouw woning ouder dan 10 jaar? Dan betaal je geen 21%, maar slechts 6% BTW. Het voordeel kan oplopen tot wel €700,00. Ten derde kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De overheid beschouwt zonnepanelen als zodanig rendabel, dat er geen landelijke subsidie is.
 • Binnen de gemeente Hoogstraten is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Huizen van minimaal 10 jaar oud profiteren van de 6% BTW-regeling.
 • Via de terugdraaiende teller dalen de energiekosten significant.

Energielening via Energiehuis Meerle
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Beobank ecokrediet, Belfius Bank groene renovatielening, BNP Paribas Fortis energiekrediet, Crelan eco Energy. Dit zijn speciale leningen waardoor huishoudens met een lage rente een speciaal type lening kunnen nemen om een meer duurzame woning te realiseren.

Verlaagde BTW bij aanschaf zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die woningeigenaren van huizen ouder dan 10 jaar aanspoort om verbeteringen aan hun huis door te voeren. Denk aan zonnepanelen, maar ook isolatie. Voldoe jij aan de voorwaarden? Dan betaal je dan dus geen 21% maar 6%. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4340), dan loopt het voordeel al gauw op tot €538. Neem hierbij wel de volgende voorwaarden in acht: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de werken worden uitgevoerd door een erkende installateur.

Informatie over de terugdraaiende teller
De elektriciteit die je zelf opwekt maar niet direct consumeert kan je terug op het net injecteren. Voor deze elektriciteit ontvang je een soort vergoeding. Je wordt vergoed middels de terugdraaiende teller. Wordt er meer stroom opgewekt dan dat je zelf verbruikt? In dit geval krijg je nog geen terugleververgoeding voor de “teveel” terug geleverde elektriciteit. Er is wel verandering op komst: de ouderwetse tellers zullen worden vervangen voor slimme meters. Binnen afzienbare tijd komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel gecompenseerd wordt.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement kan je vergelijken met een rente van 4 procent op een spaarrekening. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, echter ook op financieel vlak. Al enkele honderdduizenden huizen hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
De aanschafkosten van zonnepanelen komt tot stand door het soort en merk, het vermogen in Wp en de aansluitkosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, hoe goedkoper het wordt. De reden daarvan is: omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De huidige kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Meerle fluctueren tussen de €5100 en €6600 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een bestelling met bijv. 10 panelen genereert plusminus 2870 kWh stroom. Bij een energieaanbieder als Energiedirect of Oxxio betaal je daarvoor zo’n €717,50 (prijspeil mei 2024). Aan de hand van goedkope zonnepanelen in Meerle bespaar je dus dit bedrag, jaar in jaar uit. In het gedeelte hierna ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
118607€3500 – €4500€400
2270013€5000 – €5750€525
3327015€6100 – €6225€775
4420017€6425 – €6675€950
5466020€7100 – €7125€960
6519022€7450 – €8000€1050

Recente vragen (FAQ) met betrekking tot investeren in pv-panelen

Is mijn woning geschikt?

Het plaatsen van zonnepanelen op het dak kan mits het in lijn is met een aantal randvoorwaarden: genoeg ruimte op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (het zuiden is ideaal), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een goede dakconstructie. Verder is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het beste. Omwille van de zonnepanelencheck Meerle ontdek jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Meerle bedraagt 3360 kWh. Je hebt dus nodig rond de 11 pv-panelen van 320 wattpiek. Belangrijk: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. In jouw geval kan het heel anders zijn. Van panelen met meer Wattpiek heb je er minder nodig. Let ook op het stroomverbruik over 10 jaar. Voor 950 kWh zijn 5 pv-panelen genoeg, voor 2000 kWh zijn dat er circa 8, voor 2825 kWh moet je rekenen op 12, en voor 3875 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

De meest populaire panelen zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). Het vermogen komt aardig overeen. Veel klanten installeren zwarte panelen omdat deze beter in de smaak vallen. Voor liefhebbers is er een all-black optie. Voor een set met blauwe panelen ben je minder geld kwijt. Tevens vinden we dunne-film zonnepanelen. Deze panelen zijn op vrijwel elk dak te plaatsen. De kosten zijn lager, maar daar is de opbrengst helaas ook nog naar.

Is het nodig om een vergunning aan te vragen in Meerle?

Tijdens de montage van PV-panelen op een woning is geen vergunning nodig. Er gelden alternatieve voorwaarden voor monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Dikwijls is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-meerle

Vind een professionele zonnepanelen installateur

Moeiteloos zonnepanelen bedrijven in Meerle vergelijken? Via het onderstaande stappenplan kies jij snel en eenvoudig een uitmuntende vakspecialist in je woonplaats. Tal van adviseurs hebben faciliteiten zoals een showroom waar je verschillende merken en opties kunt zien. Let niet alleen op de offerteprijs. Check ook op certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Niet alle installateurs werken ook in jouw woonplaats. Jouw voordeel? Je krijgt enkel een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Gaat het om een zakelijke of particuliere aanvraag? Betreft het een huurhuis of koopwoning? Hoeveel energie (stroom) gebruik je op jaarbasis? Vergeet geen belangrijke aspecten.

 3. Waar moet de monteur rekening mee houden?

  Verduidelijk de eigenschappen van de woning. Het genre huis (schuin & plat) en de geografische ligging van de woning zijn daarin van belang. Kies ook de periode waarin de werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd. Vul gerust het opmerkingenveld in. De specialist voorziet jou dan van interessant zonnepanelen advies in Meerle.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Nu is het zaak om contactgegevens in te vullen. Dit zijn gegevens als: voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en niet te vergeten uw e-mail. Zo weten wij ook hoe wij u kunnen bereiken voor eventuele vragen. Aansluitend krijgt u natuurlijk de offerte op maat.

 5. Offertes vergelijken

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen uit de regio. Let niet alleen op de aanbieder met de laagste prijs, maar vraag ook om certificering (bijvoorbeeld TÜV keurmerk, ISO certificaat, Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk) en verhalen van andere klanten. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, hebben jullie geen ruimte voor panelen op het dak, of is de investering nu te groot? Dit is geen issues meer: je kunt ook zonder grote investering profiteren van energie uit de zon! We onderscheiden verscheidene interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere stadions die hun dak/grond willen volleggen met zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Beschikbaar vanaf €65,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Ongeveer elk huis kan beginnen met stroom opwekken. Voldoende eigen geld is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Je kunt denken aan samen met mensen uit de wijk zonnepanelen laten plaatsen in Meerle op het dak van een regionaal bedrijfspand.

Prosumententarief Meerle
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Meerle een vergoeding – misschien ook bekend als prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. De vergoeding telt alleen voor woningen met pv-panelen met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan worden verbruik en teruglevering automatisch met elkaar verrekend. De netvergoeding klopt dan niet meer. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €87,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!