Maffe

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Benieuwd naar de mogelijkheden van zonnepanelen in Maffe? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en leveren ook nog eens euro’s op. Gebruikmakend van de investering in zonnepanelen wek je zelf schone energie op. Door het financieel interessante plaatje, de royale 6%-BTW constructie, en de zogenaamde terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Is mijn dak geschikt? Wat is het rendement na 10 jaar? Aan de hand van onze tool lees je uitgebreide toelichtingen die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Maffe!

zonnepanelen installateur 5374
 • Tot 3 keer de investering terugverdienen.
 • Beperk CO-2 uitstoot.
 • Geen last van stijgende stroomprijzen.
 • Belastingvoordeel.

ProvincieNamen
GemeenteHavelange
Postcode53740
Gasverbruik21.560 kWh
Stroomverbruik kWh3580 kWh
Gemiddelde energierekening€170,38

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premie en subsidie voor zonnepanelen in Maffe juli 2024

Een universele subsidieregeling is niet beschikbaar in België. Verscheidene gemeenten werken met een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Via de site energiesparen.be (vanuit de Vlaamse overheid) ontdek jij wat de voorwaarden zijn in de gemeente Havelange. Kan je het niet vinden? Neem dan contact op met jouw gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan mag je het aanschaffen tegen slechts 6% BTW. Dit scheelt je zo €900,00. Ten derde mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Omdat zonnepanelen van zichzelf al rendabel zijn, is er geen landelijke subsidie.
 • Binnen de gemeente Havelange zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen van ten minste 10 jaar oud kunnen zonnepanelen aanschaffen tegen 6% rente.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Maffe
Met behulp van een lening zonnepanelen bestellen? Dan is er – voor de kwetsbare doelgroepen- een Energielening (met 0% rente). Val jij niet onder deze doelgroep? Er zijn ook groene leningen zoals AXA Bank energy@home, Cetelem ecologische Renovatielening, Belfius Bank groene renovatielening, KBC groene energie- en veiligheidslening. Deze unieke leningen bieden mogelijkheden waardoor huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een groene lening kunnen afsluiten voor bijvoorbeeld isolatie, warmtepomp of zonnepanelen.

Laag BTW-tarief op zonnepanelen in België
De Belgische overheid biedt een regeling die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om verbeteringen aan te brengen aan de woning. Voor zonnepanelen hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Neem je een set met panelen van 4000Wp (€4780), dan is het belastingvoordeel al gauw €593. Let op: er zijn een aantal voorwaarden. Het moet om een privéwoning gaan en het wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. In ruil krijg je een vergoeding. Deze vergoeding krijg je doordat jouw meter wordt teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? In dat geval heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de overproductie. De komende jaren zal dit langzaam veranderen: deze traditionele energiemeters gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar volgt er een nieuwe compensatieregel waarbij je wel een compensatie ontvangt.

Hoe zit het met kosten en het rendement?

Een zonnepanelen investering is voor veel mensen toegankelijk. Het rendement is vergelijkbaar met een spaarrekening met 4% rente. Dit komt niet alleen ten goede van de aarde, juist ook op het gebied van de vaste lasten. Al tienduizenden huishoudens wekken zo zelf stroom op.

Aanschafkosten
De aanschafkosten van zonnepanelen wordt vastgesteld door het type/merk, het vermogen in wattpiek en de montagekosten. Hoe meer individuele zonnepanelen je plaatst, des te rendabeler jouw investering. Dit is het effect van de situatie dat de investering per Wattpiek dan interessanter is. De geschatte kosten van een aanbieding met 10 panelen in Maffe fluctueren tussen de €4000 en €6700 met daarbij de omvormer en montage. Huren kan vanaf €55,00.

Geschatte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in grofweg 2750 kWh elektriciteit. Bij een energieaanbieder als Engie of Oxxio betaal je voor dit stukje stroom wel €687,50 (tarieven juli 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Maffe kan je deze elektriciteitskosten ieder jaar in je zak houden. In de tabel check jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
119807€3575 – €4425€420
2298013€5175 – €5775€625
3326016€6000 – €6200€775
4399018€6300 – €6600€900
5447019€7075 – €7250€1010
6507022€7700 – €8050€1040

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het overeenstemt met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met een positie tussen het oosten en westen (hoogste opbrengst op het zuiden), geen/zeer beperkte schaduwwerking, en een dak dat de panelen kan dragen. Evenzeer is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Gezien de zonnepanelencheck Maffe vind je de toepasbaarheid voor uw dak. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Maffe is 3580 kWh. Hiervoor heb je nodig circa 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Disclaimer: hierbij wordt rekening gehouden met een doorsnee gezin. Op jouw eindafrekening vind je wat jij verbruikt. Van panelen met een hoger vermogen heb je er minder nodig. Houd ook rekening met veranderingen in toekomst (kinderen). Voor 800 kWh zijn 4 panelen genoeg, voor 1900 kWh gaat het om 8, voor 2950 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 12 panelen, en voor 3850 kWh zijn dat 18 panelen.

Wat voor variatie zit er in panelen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) of polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is nagenoeg gelijk. Meer dan de helft van de bewoners maken een keuze voor zwarte panelen omdat ze dit mooier vinden. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. De prijs van blauwe panelen ligt wat lager. Ook vinden we dunne-film panelen. Dit soort panelen kunnen op een dak maar ook op een wand worden aangebracht. De aanschafkosten liggen lager, maar dat betekent ook dat de opbrengst nog wat achterblijft.

Is een vergunning verplicht in Maffe?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis is geen vergunning nodig. Uitzonderingen zijn monumenten/historische panden en dorps- en stadsgezichten. Vaak is het vereist een vergunning aanvraag te doen als panelen op een andere plek dan het dak worden aangebracht of indien de omvormer niet binnen de muren van het huis wordt geïnstalleerd.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-maffe

Installateur zonnepanelen zoeken

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Maffe vergelijken? Met de uitleg die hierna komt vind jij in enkele stappen een uitstekende installateur in jouw omgeving. Sommige adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je de producten in detail kunt zien. Kijk niet alleen naar de installatiekosten. Vraag ook om certificaten en keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Wij kijken uit naar lokale installateurs. Zodoende heb je alleen te maken met offertes van installateurs uit de regio (tevens voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat zijn de uitgangspunten?

  Is het uitgangspunt een particuliere of zakelijke aanvraag? Betreft het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel stroom is er per jaar nodig? Geef een zo compleet mogelijk beeld.

 3. Opdracht omschrijven

  Detailleer zo concreet mogelijk het huis. Het genre woning (plat + schuin) en de ligging van het dak zijn zaken die van belang zijn. Maak vervolgens een keuze voor een globale planning voor de installatie. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De deskundige geeft op die manier geschikt zonnepanelen advies in Maffe.

 4. Contactgegevens verstrekken

  Vul de overige contactgegevens in. Je kunt denken aan achternaam, voornaam, een (vast) telefoonnummer en e-mailadres. Op die manier komen wij erachter hoe je te bereiken bent indien er onduidelijkheden zijn. Bij de laatste stap verstrekken zij de offerte op maat.

 5. Alle offertes vergelijken

  Binnen een paar dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten met een goede naam in de buurt. Let niet alleen op de voordeligste tarieven, maar kijk goed naar kleine lettertjes/certificaten (bijvoorbeeld VDE keurmerk, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, Recyclage) en verhalen van andere klanten. Doorgaans kan geheel vrijblijvend contact worden opgenomen.

Ook mogelijk: zonnepanelen huren

Woon je in een huurhuis, heb je geen dak dat geschikt is voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Dit hoeft geen probleem te zijn: de panelen hoeven niet perse op je eigen dak te liggen. We onderscheiden diverse interessante (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Onder andere clubhuizen die het dak willen vrijgeven voor zonnepanelen. Dit is financieel erg interessant, Huren kan al vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huur van de panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen voorwaarde.
 • Je kunt ook aankloppen bij een energiecoöperatie of Energiehuis. Je kunt denken aan samen met stadsgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Maffe op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Maffe
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Maffe een distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun distributienetbeheerder. De vergoeding telt alleen voor consumenten met terugdraaiende teller en een installatie met een vermogen van ≤ 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG maakt dit wat duidelijker: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Huizen met zonnepanelen zijn geen uitzondering. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Jij betaalt dan ook geen netvergoeding op basis van je gebruik. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De jaarlijkse bijdrage ligt tussen de €86,00 en €107,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!