Méan

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Meer weten over zonnepanelen in Méan? Zonnepanelen zijn milieuvriendelijk en fiscaal aantrekkelijk. D.m.v. zonnepanelen op het dak wek je jouw eigen duurzame stroom op. Vanwege de dalende prijzen van de panelen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de regeling m.b.t. de terugdraaiende teller worden er meer panelen dan ooit verkocht. Heeft ons huis een geschikt dak? Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten? Door gebruik te maken van zonnepanelenvoordeel.be lees je actuele aanbevelingen die toe te passen zijn op zonnepanelen kopen in Méan!

zonnepanelen installateur 5372
 • Maandelijkse energiekosten dalen.
 • Zet duurzaamheid op de 1e plaats!
 • Zelf voorzien in je energiebehoefte.
 • Profiteer van het 6% BTW-tarief

ProvincieNamen
GemeenteHavelange
Postcode53720
Gasverbruik21.550 kWh
Stroomverbruik kWh3575 kWh
Gemiddelde energierekening€170,23

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Méan maart 2024

Een landelijke aankoopsubsidie is er niet meer in België. Regelmatig hebben gemeenten een geldpotje (energiepremie) voor duurzame investeringen. Op energiesparen.be doorzoek jij wat de regels zijn in de gemeente Havelange. Is dit voor jou onduidelijk? Neem dan rechtstreeks contact op met gemeente. Eigenaar van een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dat kan je zo maar €800,00 opleveren. Als laatste kun je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • De Belgische overheid biedt geen landelijke premie of subsidie.
 • In de gemeente Havelange bestaat er vaak wel de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • Dankzij de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Méan
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Beobank ecokrediet, bpost bank energie lening, DHB Bank persoonlijke lening, Crelan eco Energy. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens tegen een lage rente een afbetalingsregeling kunnen afsluiten om de woning te verduurzamen.

Extra laag BTW-tarief op aanschaf zonnepanelen
Er is nu een speciale afspraak die oudere woningen aanmoedigt om hun huis energiezuiniger te maken door bijvoorbeeld zonnepanelen of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4770), dan bedraagt het voordeel al snel €591. Houd rekening met 2 aandachtspunten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de klus wordt uitgevoerd door een erkende installateur.

De terugdraaiende teller: wat is dat?
Opgewekte stroom kun je zelf gebruiken, het overschot kan teruggeleverd worden aan de maatschappij. Daarvoor krijg jeeen vergoeding. Jouw meterstand wordt simpelweg teruggedraaid. Leveren je panelen meer stroom op dan je onderaan de streep gebruikt? Op dat moment heb je geen recht op een terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde elektriciteit. De Belgische overheid is wel bezig met nieuwe plannen: de ouderwetse tellers gaan plaats maken voor slimme meters. Binnen 2 jaar komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Rendement zonnepanelen (kosten en opbrengsten)

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement kan je vergelijken met een spaarrekening met een mooie rente van 4 procent. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, daarnaast ook op het gebied van financiën. Al honderdduizenden huishoudens zijn in staat energie op te wekken.

Verkoopprijzen
Het prijskaartje van zonnepanelen kan men berekenen met het model, het vermogen in wattpiek en de kosten van het plaatsen. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, des te betaalbaarder het wordt. Dit wordt gerealiseerd doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geschatte kosten van een mooie aanbieding bestaande uit 10 pv-panelen in Méan liggen tussen om en nabij de €5100 en €5800, daarbij wordt ook een omvormer geïnstalleerd. Huren kan vanaf €65,00.

Verwachte opbrengsten
Een set van 10 zonnepanelen in wekt op om en nabij 2740 kWh elektriciteit. Bij een energiebedrijf zoals Eneco en Powerpeers betaal je voor dit stukje stroom wel €685,00 (prijs maart 2024). D.m.v. goedkope zonnepanelen in Méan bespaar je ieder jaar dit bedrag. In het gedeelte hieronder lees jij een bruikbaar rekenvoorbeeld om de terugverdientijd te analyseren.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
119207€3475 – €4300€420
2291013€5000 – €5875€650
3359016€6075 – €6050€700
4399017€6350 – €6725€880
5455019€7050 – €7225€1020
6497021€7425 – €7875€1070

Actuele vragen rondom de installatie van PV-panelen

Kunnen er panelen op mijn dak?

De zonnepanelen mogen op daken gemonteerd worden mits het schikt naar een aantal eisen: genoeg ruimte voor meerdere panelen, gericht tussen west en oost (hoogste opbrengst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een stevig dak met een goede constructie. Evenzeer is plaatsing onder een hellingshoek van 36 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Méan ontdek je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook een plat dak is geschikt voor PV-panelen.

Wat is het ideale aantal zonnepanelen?

Het gemiddelde stroomverbruik in Méan is 3575 kWh. Je hebt dus nodig zo’n 11 zonnepanelen van 320 wattpiek. Disclaimer: deze statistieken zijn van doorsnee huishoudens. Kijk dus goed naar jouw werkelijke verbruik. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 925 kWh zijn 5 zonnepanelen toereikend, voor 1975 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2800 kWh kan je uit de voeten met 11, en voor 3925 kWh kan je uit de voeten met 18 panelen.

Welk soort paneel kan ik het beste kiezen?

Wat het meest toegepast wordt zijn monokristallijn (zwarte panelen) en polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is zo goed als gelijk. Meer dan de helft van de consumenten kopen de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. De blauwe panelen zijn iets betaalbaarder. Overigens kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort panelen zijn op bijna elke gewenste manier te monteren. De kosten liggen relatief laag, maar dit zien we helaas ook nog terug in het rendement.

Is een vergunning noodzakelijk in Méan?

Voor PV-panelen op een woning is geen vergunning nodig. Deze regel gaat niet op bij dorps- en stadsgezichten en historische panden/monumenten. Normaal is het in bezit zijn van een vergunning essentieel als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet aan de binnenzijde van het gebouw wordt geplaatst.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-mean

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Erkende zonnepanelen bedrijven in Méan vergelijken? Dankzij onderstaande tips kies jij in enkele stappen een betrouwbare monteur in jouw streek. Verschillende adviseurs bieden de mogelijkheid een showroom te bezoeken waar je e.e.a. kunt bekijken. Focus niet uitsluitend op de offerteprijs. Vraag ook om kleine lettertjes (certificaten).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Handig, want zo ontvang je uitsluitend offertes van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Wat is uw situatie?

  Betreft het een aanvraag voor een particuliere woning, of een zakelijke vraag? Praten we over een huurwoning of koophuis? En hoeveel stroom verbruikt u per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Omschrijf het project

  Beschrijf het soort woning. De huis-categorie (schuin en/of plat) en de geografische ligging van het huis zijn goede voorbeelden. Selecteer tevens de gewenste uitvoerdatum. Als laatste kunt u nog zelf een en ander textueel toelichten. De deskundige levert jou dan ook geschikt zonnepanelen advies in Méan.

 4. Overige contactgegevens invullen

  Belangrijk zijn ook jouw contactgegevens. Het betreft je voor- en achternaam, een (vast) telefoonnummer en uw huidige mailadres. Dan weten wij hoe we contact kunnen opnemen als er iets niet helemaal duidelijk is. Vervolgens verstrekken zij de offerte op basis van uw wensen.

 5. Vergelijk offertes

  In 4-5 dagen ontvang je (een aantal) offertes van experts uit de regio. Focus niet uitsluitend op de voordeligste tarieven, maar vraag ook om kleine lettertjes/certificaten (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, IEC keurmerk, RoHS certificaat, Recyclage) en klantervaringen. Vaak kun je vrijblijvend een advies ontvangen.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Zit je in een huurhuis, zijn PV-panelen geen opties voor je daktype, of heb je onvoldoende budget? Er zijn goede alternatieven: je hoeft de panelen niet perse zelf aan te schaffen. We onderscheiden vele bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Met name ondernemingen die het dak willen volleggen met zonnepanelen. Iedereen kan meedoen, Beschikbaar vanaf €70,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Het is een all-in prijs inclusief alle verzekeringen en onderhoud.
 • De huursom van de pv-panelen wordt meestal niet geïndexeerd.
 • Elk huishouden kan zo stroom opwekken. Een grote som geld is niet nodig.
 • Het is ook mogelijk om met de buurt iets te regelen. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Méan op het dak van een groot gebouw.

Prosumententarief Méan
Sinds een paar jaar moeten eigenaren van zonnepanelen in Méan een aanvullend distributienettarief – beter bekend als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten waar sprake is van een terugdraaiende teller en een totaal vermogen van max. 10 kW. Waar komt dit vandaan? De VREG (Vlaamse Regulator voor Energie en Gas) legt het zo uit: Iedereen die van het elektriciteitsdistributienet gebruik maakt, moet hiervoor betalen. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Is er in jouw woning een terugdraaiende elektriciteitsmeter? De stroom die je injecteert (teruglevert) wordt verminderd met de stroom die je afneemt. De netvergoeding ligt op die manier te laag. Dankzij het prosumententarief is dit verschil er niet meer. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €95,00 en €108,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!