Hasselt

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Interesse in zonnepanelen in Hasselt? Zonnepanelen zijn populaire energiebronnen en financieel interessant. Door de investering in zonnepanelen wek je in eigen beheer groene stroom op. Wegens de aantrekkelijke paneel prijzen, de BTW regeling waarbij je geen 21%, maar 6% betaalt, en de speciale terugdraaiende teller besluiten meer en meer mensen te investeren. Kan het ook op mijn huis? Hoe zit het met kosten en het rendement? Door middel van deze website ontdek je accurate aanbevelingen aangaande zonnepanelen kopen in Hasselt!

zonnepanelen installateur 3500
 • Forse besparingen tot wel €600 p/jaar.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Volledig zelfvoorzienend zijn.
 • Profiteer van terugdraaiende teller

ProvincieLimburg
GemeenteHasselt
Postcode35000
Gasverbruik22.870 kWh
Stroomverbruik kWh3535 kWh
Gemiddelde energierekening€174,83

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Hasselt mei 2024

Een speciale subsidie bestaat niet in België. In verschillende gemeenten zien we aantrekkelijke groene leningen of lokale energiepremies. Op energiesparen.be ontdek jij de spelregels in de gemeente Hasselt. Kan je hier niets over vinden? Mail of bel dan even jouw gemeente. Betreft het een woning van 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Dit scheelt je zo €800,00. Voorts kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Een speciale subsidie of energiepremie is er niet in België.
 • Binnen de gemeente Hasselt kan je wellicht gebruik maken van een groene lening.
 • Huizen van 10 jaar of ouder profiteren van een laag BTW-tarief van 6%.
 • Via de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Hasselt
Op krediet zonnepanelen bestellen? Dan kan je in sommige gevallen gebruik maken van de Energielening (met 0% rente). Andere opties zijn speciale groene leningen als BNP Paribas Fortis energiekrediet, Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, DHB Bank persoonlijke lening. Dat zijn specifiek samengestelde leningen waardoor huizeneigenaren tegen een gunstige rente een duurzaamheidslening kunnen aanvragen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagd 6% BTW-tarief bij plaatsen zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die woningen van ten minste 10 jaar oud aanjaagt om hun huis meer duurzaam te maken. Bijv. door zonnepanelen, een zonneboiler of isolatie. Val jij in deze categorie? Dan mag je dus gebruik maken van het verlaagde 6% BTW-tarief. Als je kiest voor een installatie met zonnepanelen van 4000Wp (€4840), dan profiteer je al van een korting van zo’n €600. Let op: er zijn 2 belangrijke voorwaarden: Het betreft een prive-woning (dus niet deels kantoor of winkel) en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat je moet weten over de terugdraaiende teller
Zelf opgewekte stroom die niet door jou verbruikt wordt kan worden overgenomen door de energieleverancier. Voor de teruggeleverde stroom krijg je een passende vergoeding. Deze vergoeding krijg je middels een teruggedraaide teller. Wek je meer op dan je verbruikt? Dan ontvang je op dit moment €0,00 terugleververgoeding voor de overproductie. Houd er rekening mee dat dit systeem gaat veranderen: de “ouderwetse” tellers gaan plaats maken voor slimme meters. In 2021 volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een vergoeding krijgt voor jouw overcapaciteit.

Hoe rendabel zijn zonnepanelen (kosten v.s. opbrengst)

Zonnepanelen zijn prima investeringen anno mei 2024. Het rendement wordt ook wel eens vergeleken met een spaarrekening met 5% rente. Dit is niet alleen goed voor onze aarde, maar ook voor de portemonnee! Al honderdduizenden woningeigenaren hebben al gekozen voor stroom-opwekken.

Kosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt vastgesteld door het model, het vermogen (wattpiek) en kosten installateur. Hoe uitgebreider de installatie van zonnepanelen, hoe goedkoper het wordt. Dit wordt veroorzaakt doordat de vergoeding per Wattpiek dan aantrekkelijker is. De geraamde kosten van een set-aanbieding van 10 zonnepanelen in Hasselt variëren tussen de €5100 en €6600, dat is inclusief de plaatsing (+ omvormer). Huren kan vanaf €45,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een set van 10 zonnepanelen in mondt uit in grofweg 2800 kWh elektriciteit. Bij een maatschappij als Energiedirect en Nuon betaal je voor deze hoeveelheid elektriciteit wel €700,00 (tarieven mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Hasselt kan je elk jaar opnieuw deze besparing realiseren. In de volgende paragraaf tref jij een rekenvoorbeeld van de verwachte terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
118906€3400 – €4250€400
2280013€5075 – €5850€650
3341016€6025 – €6200€700
4398016€6300 – €6750€900
5465019€7075 – €7225€1020
6514023€7525 – €7850€1060

Vragen (FAQ) rondom pv-panelen kopen

Is mijn dak ook geschikt?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het schikt naar een aantal zaken: genoeg ruimte op het dak, gericht tussen west en oost (liefst op het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een dak dat sterk genoeg is. Overigens is plaatsen onder een hellingshoek van 36 graden het geschiktst. Dankzij de zonnepanelencheck Hasselt check jij of er op het dak van je huis geplaatst kan worden. Een plak dak is uitermate geschikt voor PV-panelen.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Hasselt bedraagt 3535 kWh. Je hebt dus nodig pakweg 12 zonnepanelen van 280 wattpiek. Concreet: dit is slechts een gemiddelde. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Kies je voor de nieuwste panelen met hoog vermogen? Dan heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 800 kWh zijn 5 zonnepanelen passend, voor 1900 kWh moet je rekenen op 8, voor 2850 kWh rekenen installateurs er 11, en voor 3975 kWh gaan we uit van 18 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). De opbrengst is nagenoeg gelijk. De gemiddelde klanten kiezen voor de zwarte panelen omdat deze qua design beter staan. Er zijn zelfs all-black panelen. De investering voor blauwe panelen ligt wat lager. Overigens kun je kiezen voor dunne-film PV-panelen. Dit type PV-panelen hebben een mooier uiterlijk. De tarieven zijn aantrekkelijker, maar het gevolg is wel dat deze panelen over minder vermogen beschikken.

Moet ik een vergunning aanvragen in Hasselt?

Voor het leggen van PV-panelen op het huis is een vergunning overbodig. Helaas is dat anders bij panden met een monumentale status of stads/dorpsgezichten. Meestal is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-hasselt

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zoek je een mogelijkheid voor zonnepanelen bedrijven in Hasselt vergelijken? Aan de hand van tips van onze adviseurs zoek je snel en eenvoudig een uitstekende vakman in de regio. Diverse installateurs hebben de beschikking over een showroom waar je de verschillende types en modellen kunt bekijken. Beperk je niet alleen tot de prijzen. Wees scherp op eventuele keurmerken.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze specialisten zoeken naar regionale installateurs. Je krijgt op die manier alleen offertes van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Hoe ziet uw woonsituatie eruit?

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het een woning in privé-bezit? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Probeer in detail te treden.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf duidelijk de woning. Het type woning (plat en/of schuin) en de ligging van de woning zijn voor de monteur interessant. Maak vervolgens een keuze voor een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Maak ook gebruik van het vrije veld. Het installatiebedrijf geeft jou dan professioneel zonnepanelen advies in Hasselt.

 4. Verstrek de contactgegevens

  Natuurlijk hebben we ook uw contactgegeven nodig. Dit zijn gegevens als: jouw voornaam en achternaam, een mobiel/vast nummer, en een e-mailadres. Zo weten wij op welke manier je contact wilt onderhouden als er meer info benodigd is. Vervolgens ontvang je de proposities (offertes).

 5. Het vergelijken van offertes

  Binnen 4-5 dagen krijgt u mogelijk meerdere offertes van vakmannen die werkzaam zijn in de buurt. Focus niet uitsluitend op de goedkoopste prijzen, maar check ook op de benodigde certificaten (bijv. CE-keurmerk, Brandbestendigheidskeurmerk, Recyclage, VDE keurmerk) en referenties. Vraag gerust een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Hoe aantrekkelijk is zonnepanelen huren?

Heb jij een huurwoning, is jouw dak niet geschikt voor panelen, of kan je op dit moment geen grote investering doen? Goed nieuws, je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We kennen allerlei prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor ondernemingen die grond of een dak vol met zonnepanelen willen leggen. Investeren in zulke projecten kan laagdrempelig, Dit kost om en nabij de €70,00 per 4 weken. De voordelen van huren:

 • De prijs is inclusief verzekering, onderhoud en evt. reparatie.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelf stroom opwekken wordt voor elk gezin realiteit. Veel spaargeld is dan ook geen must.
 • Je kunt het ook zelf iets organiseren. Onder andere met anderen uit jouw omgeving zonnepanelen laten plaatsen in Hasselt op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Hasselt
Sinds enige tijd moeten eigenaren van zonnepanelen in Hasselt een netvergoeding – of zogenaamde prosumententarief -betalen aan hun distributienetbeheerder. Dit geldt alleen voor woningeigenaren met de terugdraaiende teller en waarbij de installatie een vermogen heeft van max. 10 kW. Vanwaar betaal ik dan deze kosten? De VREG omschrijft dit als volgt: Iedereen die stroom afneemt moet een redelijke vergoeding betalen richting de netbeheerder. Dit geldt dus evenzeer voor woningen met zonnepanelen. Werk jij met een terugdraaiende teller? Dan wordt wat je teruglevert weggestreept tegen de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Precies daarvoor is het prosumententarief in leven geroepen. Deze kosten wisselen per netbeheerder, ze liggen tussen de €95,00 en €106,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!Alle plaatsen in deze gemeente