Kuringen

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Behoefte aan zonnepanelen in Kuringen? Zonnepanelen zijn goed voor het milieu en hebben een prima rendement. Middels krachtige zonnepanelen wek je zelfstandig duurzame stroom op. Dankzij de hogere wattpiek per zonnepaneel, de 6% BTW regeling en de interessante terugdraaiende teller kiezen steeds meer mensen voor deze panelen. Heeft ons huis een geschikt dak? Na hoeveel jaar heb ik mijn investering terug? Op basis van onze tool ontdek jij omvangrijke tips die van dienst kunnen zijn bij zonnepanelen kopen in Kuringen!

zonnepanelen installateur 3511
 • Geld verdienen door stroom terug te leveren.
 • Verlaagt CO-2 uitstoot van uw huishouden.
 • Combineren met warmtepomp of zonneboiler.
 • Hogere woningwaarde.

ProvincieLimburg
GemeenteHasselt
Postcode35110
Gasverbruik23.700 kWh
Stroomverbruik kWh3350 kWh
Gemiddelde energierekening€174,13

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Premies en subsidies voor zonnepanelen in Kuringen mei 2024

Een speciale subsidie is er jammer genoeg niet in België. In een aantal gemeenten vind je regionale premies en/of een duurzaamheidslening. Middels het platform vanuit de Vlaamse overheid energiesparen.be bekijk jij welke regelingen er zijn in de gemeente Hasselt. Is de informatie niet te vinden? Je kunt ook direct naar de gemeente gaan. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan profiteer je van het verlaagde 6% BTW tarief. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Tevens kan je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Op landelijk niveau is er geen subsidie of premie.
 • In de gemeente Hasselt is er vaak ruimte voor een duurzaamheidslening of andere ondersteuning.
 • Er is een verlaagd BTW-tarief van 6% voor huizen van 10 jaar of ouder.
 • D.m.v. de terugdraaiende teller kan elke huishouden extra geld verdienen.

Energielening via Energiehuis Kuringen
Met een lage rente zonnepanelen bestellen? Dan is er voor sommige groepen de Energielening (met 0% rente). Andere mogelijkheden zijn groene leningen als Cetelem ecologische Renovatielening, Beobank ecokrediet, AXA Bank energy@home, KBC groene energie- en veiligheidslening. Het gaat om aantrekkelijke leningen waarmee huishoudens extra voordelig een lening kunnen nemen voor zaken als panelen of een warmtepomp.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Er is tegenwoordig een aantrekkelijke regeling die oudere woningen aanmoedigt om te investeren in duurzame energiebronnen als zonnepanelen of isolatie. Op jouw investering in zonnepanelen profiteer je dus van het lage 6% BTW-tarief. Ga je voor een set panelen met 4000Wp (€4920), dan loopt het voordeel al gauw op tot €610. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de zonnepanelen moeten worden geplaatst door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
De stroom uit de panelen kan direct gebruikt worden of wordt teruggeleverd aan het net. Daarvoor ontvang jeeen redelijke vergoeding. Dit merk je direct doordat de meterstand direct daalt. Genereren jouw zonnepanelen meer stroom dan dat je zelf verbruikt? In dit geval ontvang je geen extra terugleververgoeding voor elke kWh elektriciteit die je extra teruglevert. De komende jaren zal er wel e.e.a. veranderen: deze traditionele energiemeters gaan eruit, en worden vervangen voor slimme meters. Zo rond 2021 komt er een nieuwe regeling (zoals in Nederland) waar je ook een kleine vergoeding krijgt voor deze stroom.

Met welke kosten en opbrengsten kan ik rekening houden?

Zonnepanelen staan te boek als aantrekkelijke investering. Het rendement is overeenkomstig met 4 procent rente. Dit is niet alleen goed voor de aarde, echter ook op financieel vlak. Al vele tienduizenden consumenten wekken zo zelf stroom op.

Kosten
De factuur van een zonnepanelen-installatie kan men berekenen met het model, het vermogen in Wp en de kosten van het installatiebedrijf. Hoe meer losse zonnepanelen je besteld, des te lager de investering. Dit is het effect van de situatie dat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De actuele kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Kuringen variëren tussen de €5000 en €6500 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten van pv-panelen
Een complete set inclusief 10 zonnepanelen staat gelijk aan circa ongeveer 3040 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Energiedirect en/of Oxxio betaal je al snel €760,00 (tarief mei 2024). Door middel van goedkope zonnepanelen in Kuringen is het dus gemakkelijk om dit te besparen. In de volgende paragraaf vind jij een rekenvoorbeeld voor de terugverdientijd voor verschillende situaties.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenInvesteringBesparing p/jaar
120707€3500 – €4275€440
2286013€5100 – €5825€675
3332015€5900 – €6125€725
4385016€6525 – €6725€930
5457020€6900 – €7175€1010
6506022€7600 – €7800€1060

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Zonnepanelen kunnen op het dak geplaatst worden als het voldoet aan een aantal zaken: voldoende ruimte op het dak, met een dakpostie tussen oost en west (liefst op het zuiden), de panelen moet niet in elkaars schaduw staan, en een sterk dak. Ook is ligging onder een hellingshoek van 36 graden het meest ideaal. Door de zonnepanelencheck Kuringen bekijk jij de geschiktheid van je dak. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Het gemiddelde stroomverbruik in Kuringen bedraagt 3350 kWh. Dat staat gelijk aan omstreeks 11 zonnepanelen van 290 wattpiek. Belangrijk: we hebben het hier over een gemiddelde woning. Jouw situatie kan verschillend zijn. Van panelen met meer Wattpiek hoef je er ook minder te leggen. Kijk ook goed naar de toekomstige situatie. Voor 975 kWh zijn 5 panelen gewenst, voor 1800 kWh kan je uit de voeten met 8, voor 2875 kWh wordt vaak gekozen voor ongeveer 11 panelen, en voor 3950 kWh kan je uit de voeten met 16 panelen.

Op welke manier onderscheiden de panelen zich?

Doorgaans kiezen mensen voor monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het rendement is zo goed als gelijk. Veel mensen verkiezen zwarte panelen omdat deze mooier integreren op het dak. Niet voor niet zijn de all-black panelen zeer in trek. Blauwe panelen zijn over het algemeen voordeliger. Bovendien kan men gaan voor dunne-film zonnepanelen. Dit soort zonnepanelen zijn zeer flexibel. De prijs ligt lager, maar het vermogen is ook wat minder.

Welke vergunning moet ik hebben in Kuringen?

Voor het leggen van zonnepanelen op uw woning hoef je geen vergunning te regelen. Helaas is dat anders bij monumentale panden en stads/dorpsgezichten. Normaliter is een vergunning noodzakelijk als de panelen op een andere locatie dan het dak worden aangebracht (grond/gevel) of als de omvormer niet een geheel vormt met het zonnepaneel.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-kuringen

Een goede installateur voor zonnepanelen vinden?

Zonder moeite zonnepanelen bedrijven in Kuringen vergelijken? Middels het onderstaande stappenplan vergelijk jij in enkele stappen een uitmuntende aanbieder in jouw eigen buurt. Diverse leveranciers hebben zelfs een speciale showroom waar ze je alles over de panelen kunnen vertellen. Focus niet uitsluitend op het tarief. Let ook op certificering.

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Adresgegevens (postcode + huisnummer)

  Onze experts gaan op zoek naar plaatselijk installateurs. Hierdoor krijg je alleen een offerte van installateurs uit de buurt (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Definieer het gezin en verbruik

  Treft het een zakelijke of particuliere aanvraag? Is het uw eigen woning of een huurhuis? Hoeveel kWh elektriciteit gebruik jij per jaar? Wees zo specifiek mogelijk.

 3. Opdracht omschrijven

  Beschrijf de eigenschappen van het huis. Het genre woning (schuin & plat) en de geografische ligging van het huis zijn voor de monteur interessant. Kies tevens een datum (of week) waarbinnen de montage moet plaatsvinden. Vergeet niet om vragen en opmerkingen mee te geven. De adviseur levert jou dan ook professioneel zonnepanelen advies in Kuringen.

 4. Vul contactgegevens in

  We hebben je contactgegevens nodig voor correspondentie. Van belang zijn voorletter + achternaam, het nummer waarop u bereikbaar bent, en het emailadres. Hierdoor is het duidelijk hoe wij u kunnen bereiken indien er onduidelijkheden zijn. Vervolgens ontvang je de offerte aangepast op uw voorkeuren.

 5. Vergelijk offertes

  Binnen een paar dagen volgen er offertes van installatiebedrijven uit de omgeving. Kijk verder dan de laagste prijs, maar wees scherp op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn Brandbestendigheidskeurmerk, ISO certificaat, TÜV keurmerk, VDE keurmerk) en reviews van klanten. Je kunt altijd een adviesgesprek aanvragen.

Kan ik ook zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor PV-panelen, of is het gewoon te duur? Er zijn goede alternatieven: je kunt namelijk ook zonne-energie delen of samen investeren. We zien diverse prachtige (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Relevant voor verenigingen die hun dak/grond kunnen aanwijzen als plek voor zonnepanelen. De investering hoeft niet groot te zijn, Beschikbaar vanaf €55,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Naast de plaatsing zijn verzekeringen en onderhoud ook inclusief.
 • De huurprijs blijft de hele periode hetzelfde.
 • Zelf opgewekte stroom is voor iedereen mogelijk. Een eigen spaarpot is is geen must.
 • Of denk aan een meer collectief project. Denk aan samen met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Kuringen op het dak van een groot kantoorgebouw.

Prosumententarief Kuringen
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Kuringen een bijdrage – mogelijk ken je het als het prosumententarief – betalen aan hun netbeheerder. Deze bijdrage geldt enkel voor Belgen met een terugdraaiende teller met een decentrale productie-installatie die kleiner is dan 10 kilowatt. Waarom betaal ik dit prosumententarief? De VREG heeft daarvoor een verklaring: Elke inwoner dient te betalen voor het gebruik van het elektriciteitsnet. Dit is dus ook het geval als je zonnepanelen hebt. Heb jij een terugdraaiende teller? De stroom die je teruglevert wordt in mindering gebracht van de stroom die je gebruikt. Oftewel: je gebruikt het net volop, maar betaalt hier amper voor. Je compenseert dit verschil met het prosumententarief. De tarieven verschillen per netbeheerder, en liggen tussen de €90,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!