Stokrooie

ZONNEPANELEN VERGELIJKEN

Nieuwsgierig naar de opties voor zonnepanelen in Stokrooie? Zonnepanelen zijn verantwoorde energieopwekkers en financieel interessant. Dankzij zonnepanelen bij je huis wek je in eigen beheer groene stroom op. Mede door dalende prijzen, de royale 6%-BTW constructie, en de terugdraaiende teller is dit bij uitstek een moment om te kiezen voor pv-panelen. Is het iets voor mijn woning? Hoe zit het met kosten en het rendement? Met de zonnepanelen-vergelijker vind je samengestelde adviezen die helpen bij zonnepanelen kopen in Stokrooie!

zonnepanelen installateur 3511
 • Direct lagere energielasten.
 • Kies voor een beter milieu.
 • Verschillende collectieve initiatieven.
 • Uw woning wordt meer waard.

ProvincieLimburg
GemeenteHasselt
Postcode35110
Gasverbruik23.710 kWh
Stroomverbruik kWh3355 kWh
Gemiddelde energierekening€174,28

Prijzen vergelijken

De beste zonnepanelen aanbiedingen inclusief installatie?


Subsidies en premies voor zonnepanelen in Stokrooie mei 2024

Een universele subsidieregeling is niet aan de orde in België. In verschillende gemeenten zien we duurzaamheidsleningen of een andere energiepremie. Door te surfen naar energiesparen.be bekijk jij wat er zoal mogelijk is binnen de gemeente Hasselt. Geen resultaten? Bel of mail dan met jouw gemeente. Is jouw huis 10 jaar of ouder? Dan geldt er een verlaagd BTW-tarief van 6%. Het BTW-voordeel loopt op tot wel €800,00. Bovendien mag je een terugdraaiende teller aanvragen.

 • Er bestaat in België geen landelijke premie/subsidieregeling.
 • Binnen de gemeente Hasselt zijn er wellicht wel een aantal opties.
 • Woningen ouder dan 10 jaar betalen slechts 6% BTW.
 • Geholpen door de terugdraaiende teller worden de maandelijks energiekosten lager.

Energielening via Energiehuis Stokrooie
Zonder groot budget zonnepanelen bestellen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden een beroep doen op de Energielening (met 0% rente). Bekijk ook eens de groene leningen als Belfius Bank groene renovatielening, Cetelem ecologische Renovatielening, AXA Bank energy@home, BNP Paribas Fortis energiekrediet. Dit zijn interessante leningen waarmee huizeneigenaren tegen een aantrekkelijke rente een krediet kunnen aanvragen voor bijvoorbeeld zonnepanelen of een zonneboiler.

Verlaagde BTW op aankoop zonnepanelen
Vanuit de Belgische overheid is er een wet die huizen van 10 jaar en ouder beweegt om hun huis te verbeteren, en te investeren in o.a. zonnepanelen, een zonneboiler of isoaltie. Val jij in deze categorie? Dan hoef je dus maar 6% i.p.v. 21% BTW te betalen. Voor een installatie met zonnepanelen van 4000 Wp (€4930), dan bedraagt het voordeel al snel €611. Houd hierbij rekening met 2 belangrijke punten: Het huis moet 100% voor privégebruik zijn en de panelen worden gelegd door een erkende installateur.

Wat is de terugdraaiende teller
Energie die niet direct door jou gebruikt wordt, kan je weer terug injecteren aan het net. Voor dit stukje elektriciteit ontvang je een vergoeding. In de praktijk betekent het dat de meterstand daalt. Lever je meer terug dan dat je afneemt? Op dat moment krijg je helaas nog geen terugleververgoeding voor de extra teruggeleverde stroom. Er is wel verandering op komst: de “ouderwetse” tellers worden vervangen voor slimme meters. De komende jaren volgt er een nieuwe compensatieregel waar je wel een (kleine) vergoeding ontvangt.

Wat zijn de verwachte kosten en opbrengsten?

Zonnepanelen zijn een uitstekende investering. Het rendement komt overeen met een 5 procent spaarrente. Dit heeft niet enkel een positieve uitwerking op onze aardbol, maar ook op een lagere energierekening. Al enkele honderdduizenden huishoudens hebben panelen laten installeren.

Aanschafkosten
Het prijskaartje van zonnepanelen wordt gebudgetteerd middels de paneel variant, het vermogen in wattpiek en de aansluitkosten. Hoe meer zonnepanelen je aanschaft, hoe betaalbaarder het wordt. Dit is een efficiency-effect omdat de Wattpiek tarieven dan gemiddeld minder zijn. De verwachte kosten van een complete set-aanbieding inclusief 10 zonnepanelen in Stokrooie schommelen tussen de €4100 en €5800 met montage en omvormer. Huren kan vanaf €50,00.

Opbrengsten en terugverdientijd
Een pakket met 10 panelen resulteert in pak ‘m beet 3050 kWh stroom. Bij een energieleverancier zoals Delta of Vandebron staat dit al gauw gelijk aan €762,50 (tarief mei 2024). Gebruikmakend van goedkope zonnepanelen in Stokrooie kan je dit mooie bedrag elke 12 maanden besparen. In het volgende overzicht ontdek je een praktisch rekenvoorbeeld met het oog op de terugverdientijd.

#PersonenVerbruik (kWh)Aantal panelenKostenBesparing p/jaar
117606€3700 – €4225€380
2297013€5025 – €5825€575
3326014€6000 – €6250€725
4393017€6375 – €6675€920
5456020€7000 – €7175€970
6497023€7675 – €8125€1050

Populaire vragen (FAQ) m.b.t. pv-panelen aanschaffen

Kunnen er panelen op mijn dak?

Een dak is geschikt voor zonnepanelen als het klopt met een aantal randvoorwaarden: plek beschikbaar op het dak, met de richting tussen oost / west (meest ideale is het zuiden), er moet geen sprake zijn van schaduw, en een goede dakconstructie. Ook is plaatsen onder een hellingshoek van 35 graden het ideaal scenario. Vanwege de zonnepanelencheck Stokrooie bekijk je of er op je dak een installatie kan worden geplaatst. Ook het plaatsen van PV-panelen op een plat dak is interessant.

Wat is het aantal zonnepanelen dat ik nodig heb?

Het gemiddelde stroomverbruik in Stokrooie is 3355 kWh. Dit staat voor grofweg 12 zonnepanelen van 320 wattpiek. Toelichting: deze cijfers zijn slechts gemiddelden. Jouw stroomverbruik is mogelijk heel anders. Van panelen met een hoger vermogen heb je misschien genoeg aan 4 of 5 panelen. Mogelijk zijn deze ook geschikt voor de hoogte van het verbruik in in de toekomst. Voor 900 kWh zijn 5 panelen voldoende, voor 2000 kWh laat je circa 7 panelen leggen, voor 2875 kWh laat je circa 11 panelen leggen, en voor 3900 kWh wordt vaak gekozen voor 16 panelen.

Wat is het beste type paneel?

Op de meeste daken liggen monokristallijn (zwarte panelen) en de polykristallijn (blauwe panelen). Het geschatte vermogen is gelijkwaardig. De gemiddelde bewoners prefereren de zwarte panelen. Dat komt door esthetische voordelen. Steeds meer daken worden zelfs gevuld met all-black panelen. Blauwe panelen zijn vaak iets goedkoper. Eveneens bestaan er dunne-film panelen. Dit soort zonnepanelen vallen veel minder op. De kosten zijn lager, maar dat zien we ook terug in iets minder vermogen.

Welke vergunning moet ik hebben in Stokrooie?

Voor het laten leggen van zonnepanelen op het huis hoef je geen vergunning aan te vragen. Uitzonderingen zijn monumenten en beschermde stads- of dorpsgezichten. In algemene zin is ook een vergunning nodig als de panelen niet op het dak worden gelegd als u de omvormer niet binnen in huis laat plaatsen.


Hoog rendement?

Snelle terugverdientijd met de beste systemen in België!


zonnepanelen-kopen-stokrooie

Een goedgekeurde zonnepanelen installateur inschakelen?

Wil jij zelf zonnepanelen bedrijven in Stokrooie vergelijken? Door middel van tips van onze adviseurs heb jij snel en eenvoudig een goede installateur in je postcodegebied. Een aantal installateurs hebben een showroom waar je e.e.a. kunt bekijken. Maak niet alleen een keuze op basis van het tarief. Kijk goed naar voorwaarden (keurmerken).

Benodigde tijd 15 minuten

In 5 stappen een installateur vinden

 1. Postcode + huisnummer invoeren

  Op basis van je locatie worden installateurs geselecteerd. Je ontvangt alleen een offerte van installateurs die actief zijn in de regio (ook voor zonnecellen & zonneboilers).

 2. Actuele situatie omschrijven

  Gaat het om een particuliere of zakelijke vraag? Treft het uw eigen woning of een huurhuis? Wat is de stroomvraag? Beschrijf alles zo duidelijk mogelijk.

 3. Opdrachtomschrijving

  Detailleer duidelijk de woning. De dak-categorie (plat & schuin) en de focus-richting van het dak zijn daarin van belang. Selecteer daarna een installatiedatum die uitkomt. Heb je nog vragen of opmerkingen? Vul deze dan ook in. De installateur biedt zo betrouwbaar zonnepanelen advies in Stokrooie.

 4. Waar ben jij te bereiken?

  Vergeet niet jouw contactgegevens. Dit zijn jouw voornaam en achternaam, tel. nr. en e-mailadres. Hierdoor is het helder hoe je te bereiken bent wanneer er aanvullende info nodig is. Daaropvolgend ontvang je de offertes.

 5. Offertes vergelijken

  Na uiterlijk een week krijgt u mogelijk meerdere offertes van specialisten uit de regio. Focus niet uitsluitend op de laagste prijs, maar check ook op voorwaarden/keurmerken (voorbeelden zijn ISO certificaat, IEC keurmerk, TÜV keurmerk, CE-keurmerk) en vraag naar recente projecten. Een vrijblijvend gesprek is altijd mogelijk.

Heb je al gedacht aan zonnepanelen huren?

Ben je eigenaar van een huurobject, is het dakoppervlak niet groot genoeg voor panelen, of kan je het nu niet betalen? Goed om te weten: ook voor de kleine portemonnee is zonne-energie beschikbaar. We kennen nogal wat bijzondere (collectieve) projecten waarbij je zonnepanelen kunt huren. Denk dan aan gebouwendie het dak vol met zonnepanelen willen leggen. Iedereen kan meedoen, Huren kan al vanaf €75,00 (maandelijks). De voordelen van huren:

 • Een totaalprijs inclusief verzekeringen en onderhoud.
 • De huurprijs blijft hetzelfde, ongeacht stroomprijzen.
 • Zelfstandig stroom opwekken is voor iedereen mogelijk. Eigen geld is niet meer aan de orde.
 • Of neem zelf het initiatief. Onder andere met wijkgenoten zonnepanelen laten plaatsen in Stokrooie op het dak van een clubhuis.

Prosumententarief Stokrooie
Sinds 2015 moeten eigenaren van zonnepanelen in Stokrooie verplichte kost – ook genoemd het prosumententarief – betalen aan de netbeheerder. Dit moet alleen betaald worden door consumenten met terugdraaiende teller en een installatie van max. 10 kW. Waarom moet ik dit betalen? De VREG noemt hiervoor een duidelijke reden: Iedereen moet evenredig bijdragen aan het gebruik van het elektriciteitsnet. Dus ook als je deels je stroom opwekt. Zijn jouw panelen aangesloten op een terugdraaiende elektriciteitsmeter? Zoals je weet wordt de teruggeleverde stroom dan afgetrokken van stroom die je gebruikt. Een bijkomstigheid is dat je veel minder netvergoeding betaalt. Het prosumententarief is er om dit verschil op te heffen. Deze kosten fluctueren tussen de €95,00 en €105,00.


Offerte aanvragen?

Goedkope zonnepanelen voor thuis aanschaffen!